Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 19. MESIAC života dieťaťa

Vaše bábätko má už oficiálne viac ako rok a pol a stavíme sa, že vás poriadne drží v strehu! Pravdepodobne sa každý deň vydávate na nové dobrodružstvo, pretože vaše 19-mesačné dieťatko už pobehuje, učí sa nové slová a možno začína mať aj malé záchvaty hnevu. Čo ešte je na zozname 19-mesačných míľnikov? Spolu s nami dozviete sa viac o vývoji, spánku, postupoch kŕmenia a ďalších dôležitých aktivít týkajúcich sa vášho malého pokladu.

Pravdepodobne ste prekvapení, ako rýchlo sa vaše dieťa učí a ovláda už rôzne zručnosti. A vo všetkých nových výkonoch, ktoré predvádza, vidíte ich osobnosť a individualitu. Je vaše dieťatko odvážne alebo opatrné? Je to čoraz zreteľnejšie, keď sa prejavuje pri rôznych druhoch aktivít počas celého dňa.

19. mesiac života bábätka

Spánkový režim je pre 19-mesačné dieťa kľúčový. Dostatok spánku je dôležitý pre vývoj a náladu vášho dieťaťa. Mať nastavený rituál pomôže vášmu dieťaťu naučiť sa utíšiť pred spaním a, dúfajme, predchádzať protestom pred nočným spánkom.

Väčšina 19-mesačných detí potrebuje asi 11 až 12 hodín nočného spánku plus zdriemnutie približne 1,5 až 3 hodiny počas dňa - teda celkovo 13 až 14 hodín spánku denne.

Ak odstavujete 19-mesačné dieťa od dojčenia, nezabudnite na to ísť pomaly a postupne.

  • Vynechajte jedno denné dojčenie aspoň na tri až sedem dní pred vysadením ďalšieho.
  • Ak pôjdete príliš rýchlo, môžete riskovať upchatie mliekovodov a infekciu.
  • Navyše je to prechod, ktorý by mohol mať emocionálny dopad na vaše dieťa, takže môže potrebovať trochu extra pohodlia pri odstavovaní pre dieťatko i maminku.

Ako môžeme pomôcť dieťatku vo vývoji?

Vaše 19-mesačné dieťa môže niekedy vykazovať aj prejavy náročného správania, akými sú napríklad:

Záchvaty hnevu - devätnásťmesačné deti sa stále učia komunikovať a regulovať svoje emócie. Rozvoj týchto zručností bude nejaký čas trvať. Utíšte svoje dieťa a pomojkajte ho, keď je rozrušené, a snažte sa mu pomôcť, aby vyjadrilo svoj názor, keď je frustrované.

Úzkosť z odlúčenia alebo aj separačná úzkosť - v tomto veku si vaše dieťa môže viac uvedomovať, že je od vás preč a môže urobiť scénu - najmä ak je hladné, unavené alebo choré. Najlepšie je rozlúčiť sa rýchlo a držať sa rutiny. Ubezpečte svoje dieťa, že sa vrátite, a uveďte konkrétne kedy.

Ukazujte deťom správne návyky - ak pôjdete príkladom, vaše dieťa si môže osvojiť základné spôsoby správania sa.

Sociálne zručnosti - zdieľanie a kooperatívne hranie s ostatnými môže byť stále výzvou, ale môžete si pomôcť chválením pozitívneho správania sa.

Neprehliadnite: Nápady na rýchly obed pre deti: Dôležitý je výber potravín i servírovanie

rozvoj dieťaťa

Zdroj: Depositphotos

19. mesiac života bábätka - chôdza

Vaše batoľa môže pravdepodobne behať, liezť a ohýbať sa, aby zdvihlo hračku zo svojej stojacej polohy.

19. mesiac života bábätka - vývoj jazyka

Váš malý poklad môže v tomto období povedať 10 až 20 slov. Ak sa mu to nepodarí, nemusí to byť dôvod na obavy, ale stojí za to obrátiť sa na pediatra. Jednou z bežných príčin oneskorenia reči sú totiž problémy so sluchom dieťatka.

19. mesiac života bábätka - prerezávanie zúbkov

Dávajte si pozor na nepríjemné pocity pri prerezávaní zúbkov, pretože horné trojky a dolné druhé stoličky majú tendenciu sa v tomto čase prerezávať. Majte preto pre istotu doma pripravené voľnopredajné lieky proti bolesti a/alebo gél na ďasienka na tlmenie bolesti.

19. mesiac života bábätka - tréning na nočník

Pokračujte v rozprávaní o nočníku a prípadne si aj prečítajte odbornú literatúru o učení na nočník, aby ste svoje 19-mesačné dieťatko správne povzbudili na tento nadchádzajúci míľnik. Dajte svojmu pokladu ale čas, pretože každé dieťatko je individuálne.

Odporúčame aj: Leto a najčastejšie úrazy detí - na čo všetko si treba dať pozor?

batoľa

Zdroj: Depositphotos

19. mesiac života bábätka - strava

Vaše 19-mesačné dieťatko je čoraz nezávislejšie pri jedení - ale možno aj pri odmietaní jedla.

  • Jedno až dvojročné deti by mali jesť podobne ako vy - tri jedlá denne plus dve desiaty. 
  • Zamerajte sa na približne 700 mg celkového vápnika denne.
  • Pokračujte v ponúkaní rôznych jedál svojmu dieťaťu pri každom jedle a počas občerstvenia.
  • Väčšina batoliat by mala denne zjesť asi ¾ až 1 šálku ovocia a zeleniny, ¼ šálky obilnín a tri polievkové lyžice bielkovín.

Aktivity pre 19-mesačné dieťa

Keď sa vaše dieťa učí a rozvíja nové zručnosti, začleňte ich do spoločnej hry. Niektoré zábavné aktivity, hry a hračky pre 19-mesačné dieťa zahŕňajú napríklad:

  • Futbal - vaše dieťatko rozvíja svoje kopacie schopnosti.
  • Ide sa do parku - zamilujú si tam precvičovanie lezeckých zručností na preliezkach vhodných pre malé deti.
  • Starostlivosť o bábiku - 19-mesačné deti začínajú napodobňovať činnosti, ktoré vidia robiť svojich rodičov, napríklad držanie a kŕmenie dieťaťa.
  • Hra s bábkami - nápaditá hra je pre vaše dieťa vzdelávacou skúsenosťou.
  • Kreslenie alebo čmáranie - dajte svojmu 19-mesačnému dieťatku pastelky alebo fixky a nechajte ho, aby začalo vyrábať svoje vlastné majstrovské diela.
  • Čítanie - je mimoriadne dôležité pokračovať v čítaní pre dieťa. Teraz už budú mať pravdepodobne nejaké obľúbené príbehy a budú vás pozorovať a pozorne počúvať.

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci

Zdroj úvodnej foto - redakcia KAMzaKRASOU.sk

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE