Aktivity pre deti počas leta - tieto hry do vody si zamilujú!

Vodné hry sú jednoduchým spôsobom, ako deti cez leto zabaviť a aj schladiť - dokonca aj uprostred vlny horúčav! Vodné hry určite potešia všetky vekové kategórie. Teplé počasie je už tu a deti predsa milujú hrať sa vo vode! Vytváranie zábavných vodných aktivít a hier nemusí byť pre nás rodičov stresujúca úloha.

Deti milujú skákať, špliechať sa a potápať sa vo vode počas leta, aby sa nielen schladili, ale i zabavili. Aj keď je možné navštíviť najbližší aquapark či kúpalisko a zabaviť sa v skupinkách detí, je možné sa zabaviť aj u vás doma. Samozrejme pokiaľ máte doma vírivku, swim spa alebo bazén, tak máte vyhraté. No ak aj nie, deťom dostatočne postačí aj obyčajný nafukovací bazén. Ich výber je teraz naozaj veľký a sú aj cenovo dostupné.

Od rozprašovačov vody po vodné balóny je k dispozícii množstvo vzrušujúcich hračiek do vody, kde sa môžete zabaviť s priateľmi a súrodencami. Prejdite si teda dostupné možnosti a vyberte si vhodnú hru pre svoje deti.

Plávanie a hry do vody

Cvičenia a hry vo vode sa popri všestrannom rozvoji predovšetkým detského organizmu zameriavajú aj na nápravu nesprávneho držania tela. Vnímajú sa tak aj ako prostriedky pri nácviku základných plaveckých zručností u začiatočníkov.

Plávanie je jedným z najobľúbenejších športov vôbec. Má veľký význam v súvislosti s:

  • rozvojom základných pohybových schopností,
  • praktických zručností,
  • upevňovania zdravia a
  • správneho držania tela a celého pohybového aparátu.

Plávanie patrí k najúčinnejším pohybovým činnostiam. Nie je to totiž vždy iba o plávaní, ale aj o rôznych hrách, ktoré súvisia s pobytom vo vode.

Všade samé bublinky!

Prvý kontakt s vodou je pre dieťa skutočným zážitkom a úplne novou situáciou, a preto sa s ňou musí zoznámiť postupne a opatrne. Je dôležité, aby si v čo najväčšej možnej miere dieťa uvedomilo, ako sa vo vode správať, ako reagovať, ale aj to, aké nástrahy ho v nej môžu prekvapiť. 

POZOR - určite zabudnite na radu, že dieťa si najlepšie vo vode poradí, ak ho do nej znenazdajky hodíte. Toto môže vyvolať úplne opačný efekt a dieťa po tejto traume už do vody nevkročí.

  • Na začiatok naučte vašich najmenších vytvoriť z dlaní mištičku a šplechnúť si tú trošku vody do tváre.
  • Neskôr môžu do dlaní plných vody vložiť celú tváričku.
  • Pri tejto aktivite sa vždy musia nadýchnuť a vydýchnu, až keď majú tvár položenú v dlaniach. 

O niečo lepšia a zábavnejšia je hra so slamkami, ktorá je taktiež zameraná na správne dýchanie vo vode. 

  • Slamky ponorte tesne pod hladinu.
  • Dieťa bude do nich fúkať, čím vytvorí množstvo bublín.
  • Dajte však pozor na to, aby nefúkalo príliš dlho a intenzívne, aby ho nerozbolela hlavička. 

Neprehliadnite: Leto a najčastejšie úrazy detí - na čo všetko si treba dať pozor?

hry do bazéna

Zdroj: Depositphotos

Hra na sochy - ale vo vode!

Hra na sochy je medzi deťmi skutočne obľúbená. Hlavne preto, že po vypnutí hudby nie je jednoduché na niekoľko sekúnd skamenieť a zostať stáť.

Oveľa náročnejšie je to ale vo vode! A preto sa v bazéne začína skutočná výzva.

  • Zapnite tanečnú letnú hudbu.
  • Nechajte deti, nech sa poriadne rozšantia a hudbu zrazu vypnite.
  • Všetci musia ostať stáť ako sochy - bez pohybu a úškrnov.
  • Takmer nemožné!

Hra s balónom vo vode

Pri tejto hre sa deti postavia vo vode do kruhu a navzájom si hádžu balón. Jeden z nich sa ale nachádza uprostred a snaží sa balón chytiť. Keď balón chytí, vymení si miesto s tým, ktorý hádzal ako posledný. A tento postup sa neustále opakuje.

Preteky v skákaní na jednej nohe

Deti zbožňujú skákanie! Vyskúšajte to s nimi preto aj vo vode. Ako? 

  • Deti majú skákať na jednej nohe vo vode tak, že druhú nohu si držia rukou za priehlavok, pričom voľnou rukou udržiavajú rovnováhu.
  • Po odštartovaní skáču na určenú vzdialenosť.
  • Vyhráva ten z nich, ktorý dokáže na jednej nohe preskákať určenú vzdialenosť bez toho, aby sa postavil na obidve nohy.

Vlnobitie v bazéne

Deti sa majú pri tejto hre držať okraja bazéna a na povel sa priťahovať a hneď zase odtláčať od okraja. Takto sa budú pohybovať dopredu a dozadu. „Morské vlny“, ktoré sa vytvoria, im spôsobujú nielen radosť, ale im aj pri pohyboch precvičujú svaly celého tela.

Odporúčame aj: Letná dovolenka s deťmi - toto NEZABUDNITE zbaliť so sebou!

hry do vody

Zdroj: Depositphotos

Vodná bitka!

Pri tejto hre pri sebe stoja dve deti alebo skupinka detí, pričom v určitej vzdialenosti medzi nimi je vyznačená hranica.

Na znamenie začnú všetci striekať vodou na svojich protihráčov, čím ich budú tlačiť dozadu.

  • Kto hranicu prekročí, zakryje si tvár, otočí sa chrbtom alebo sa dotkne rukou súpera, vypadáva z hry.
  • Víťazom sa stáva ten alebo tí, ktorí zatlačili za hranicu viac svojich protihráčov.

Plávanie s loptou

V bazéne majú deti plávať s loptou k určenému cieľu. Ten, kto s loptou prepláva stanovenú vzdialenosť najrýchlejšie, víťazí. Preteky možno robiť ako štafetu viacerých družstiev, pospájať činnosti s hádzaním, chytaním lopty a podobne. Tak, už si stačí iba vybrať!

Bezpečnosť vo vode je na prvom mieste

Pri bazénových radovánkach nikdy nezabúdajte na bezpečnosť. Voda môže byť totiž aj veľmi nebezpečná. Ale pri správnej dávke opatrnosti si váš menší i väčší poklad užije tú najlepšiu bazénovú zábavu, pri ktorej veľa hier vznikne spontánne zapojením ich nekonečnej detskej fantázie.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE