Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 20. MESIAC života dieťaťa

Batoľatá získavajú inteligenciu úžasnou rýchlosťou. Na druhej strane - fóbie a strach sa stávajú čoraz bežnejšími práve okolo 20. mesiaca ich života. Táto neustále sa rozširujúca predstavivosť však tiež umožňuje vášmu dieťaťu vymýšľať aj tie príjemnejšie scenáre. Okolo tohto veku sa totiž môže začať hrať predstierané hry, ako je „kŕmenie“ bábiky alebo „venčenie“ psíka.

Tento typ hry umožňuje batoľatám rozvíjať svoju kreativitu, zvedavosť a experimentovať so sociálnymi rolami, ktoré prevezmú v budúcnosti. Pozrite sa spolu s nami aj na všetko ostatné, čo vás čaká pri vašich 20-mesačných malých pokladoch.

20. mesiac života bábätka

Batoľatá potrebujú približne 11 až 14 hodín spánku denne vrátane denného spánku. Približne v tomto čase mnohé deti zanechajú ranný spánok a prejdú na jeden poobedný spánok, pričom spia približne jeden a pol až dve a pol hodiny.

Vedeli ste, že vaše batoľa si možno už teraz dokáže samo vyzliecť niektorú časť svojho oblečenia? Pozorujte svoje dieťatko, doprajte mu čas a pravdepodobne vás milo prekvapí svojou šikovnosťou.

Okolo tohto mesiaca sa začnú objavovať ale aj celkom iracionálne obavy, ako napríklad z vysávača, záchoda či mixéra. Je to preto, že v tomto veku sa batoľatá veľa naučili o svete okolo nich. Momentálne však nie sú ešte dostatočne zrelé na to, aby dokázali rozlíšiť, čo je možné od toho očakávať a čo nie.

Ako môžeme pomôcť dieťatku vo vývoji?

Existuje veľa spôsobov, ako pomôcť vášmu dieťatku vyrovnať sa so strachom. Prvým z nich je uznať, že strach je v poriadku a že sa niekedy bojíte aj vy.

  • Ďalším charakteristickým znakom pre detičky v tomto veku je aj mierne agresívne správanie - udieranie, hryzenie a ťahanie za vlasy, ktoré je živené frustráciou („Viem, čo chcem, ale neviem, ako to dosiahnuť!“), egocentrickosťou a nedostatkom impulzného ovládania.
  • Opäť ste spojencom a učiteľom svojho dieťaťa, pokiaľ ide o učenie sa, ako skrotiť agresívne inštinkty. Pokúste sa chváliť pozitívne správanie a poskytovať príležitosti na ventiláciu.

Neprehliadnite: Montessori hračky pre deti rôzneho veku - vaše ratolesti ich budú milovať

Vývoj dieťaťa

Zdroj: Depositphotos

20. mesiac života bábätka - emocionálny vývoj

V tomto veku začínajú batoľatá zažívať nové emócie, ako je hnev a frustrácia, vina, hanba, majetníctvo a vzrušenie. S týmito „veľkými“ emóciami môže byť pre vaše batoľa ťažké vysporiadať sa a v dôsledku toho môžete vidieť nejaké záchvaty hnevu.

Aj keď úzkosť z odlúčenia vášho batoľaťa vrcholí približne v 18. mesiaci, do 2 rokov sa zvyčajne začne zmierňovať.

  • Vaše batoľa sa rado hrá, avšak stále môže chcieť byť blízko vás, známeho dospelého alebo súrodenca.
  • Začína tiež premýšľať o tom, ako sa cíti, a môže si spájať pocity so slovami.
  • Môže vám napríklad tiež povedať, že je „smutné“ alebo prejaviť náklonnosť tým, že vám dá pusu alebo objímu bábiku, čo je tiež súčasťou rozvoja empatie.

20. mesiac života bábätka - každodenné zručnosti

Približne v tomto období majú batoľatá záujem robiť viac vecí nezávisle. Napríklad sa učia kŕmiť pomocou lyžice a pohára a možno aj vidličky alebo sa môže pokúsiť pomôcť pri obliekaní a vyzliekaní. V tomto veku je pre vaše dieťatko jednoduchšie vyzliecť si ponožky, topánky a oblečenie bez gombíkov.

Vo všeobecnosti môže taktiež vykazovať známky toho, že je pripravené na nácvik toalety v podobe skúšania na nočník.

20. mesiac života bábätka - hranie a učenie

Hra je dôležitá, pretože prostredníctvom nej sa deti učia. V tomto veku si vaše batoľa začne predstavovať a tvoriť aj pomocou predstieranej hry - napríklad predstieraním, že pije z pohára. Ako vaše batoľa starne, hra sa stáva zložitejšou a možno zistíte, že váš malý poklad robí veci ako zametanie podlahy konárom stromu.

Rado bude tráviť čas so súrodencami a inými deťmi, aj keď sa nehrajú priamo s ostatnými.

20. mesiac života bábätka - vývoj jazyka

Batoľatá v tomto veku radi rozprávajú. S najväčšou pravdepodobnosťou budete počuť kombináciu „bľabotania“ a skutočných slov. 

  • Vaše dieťatko môže pomenovať a ukázať na známe predmety, ľudí a časti tela - napríklad uši, nos alebo prsty na nohách.
  • Môže tiež vydávať zvieracie zvuky ako „bučanie“ alebo môže opakovať ten istý zvuk alebo slovo.
  • Pozná svoje vlastné meno a predstavu „moje“.
  • Zlepšuje sa v chápaní jednoduchých viet a pokynov ako „Prines to mame“ alebo „Poďme na prechádzku“.

A čo je najdôležitejšie - budete schopní lepšie pochopiť, čo vám váš malý poklad hovorí.

Odporúčame aj: Slnečné okuliare pre deti - podľa čoho vybrať? Od akého veku sú nutnosťou?

bábätko

Zdroj: Depositphotos

Buďte vášmu dieťatku oporou

Tu sú jednoduché veci, ktoré môžete urobiť, aby ste pomohli vývoju vášho batoľaťa v tomto veku:

  • Buďte tu pre svoje dieťatko - ak ste nablízku, kým sa vaše batoľa hrá a skúma, dodá mu to istotu, že bude samo skúšať nové veci. To môže pomôcť k tomu, aby bolo neskôr nezávislé a sebavedomé.
  • Dajte svojmu malému pokladu šancu hrať sa s ostatnými - hra je pre vaše dieťa skvelý spôsob, ako sa naučiť byť s inými deťmi, nadviazať priateľstvá a rozvíjať sociálne zručnosti, ako je zdieľanie a striedanie sa.
  • Trávte čas hraním sa vonku - byť s vami vonku umožní vášmu batoľaťu objavovať svet a vyskúšať si svoje rastúce fyzické schopnosti. Keď ste vonku, nezabudnite byť na slnku v bezpečí.
  • Povzbudzujte svoje dieťa - aby si precvičilo každodenné zručnosti, ako je kŕmenie, pitie z pohára a obliekanie. Tieto zručnosti zahŕňajú pohyby malých aj veľkých svalov, ako aj schopnosť vášho batoľaťa premýšľať o tom, čo robí.
  • Rozprávajte sa spolu - pomenovávanie a rozprávanie o každodenných veciach - časti tela, hračky a predmety do domácnosti, ako sú lyžice alebo stoličky - rozvíja jazykové schopnosti. V tomto veku môžete svoje batoľa naučiť, že „stolička“ môže byť „veľká stolička“, „červená stolička“ alebo dokonca „veľká červená stolička“. Dajte zmysel rozprávaniu vášho batoľaťa počúvaním a hovorením. Ak vaše batoľa povie ‚Mama mlieko‘, môžete odpovedať takto: ‚Chceš, aby ti mama dala mlieko?‘ To podporuje konverzáciu a rozvíja komunikačné schopnosti vášho batoľaťa. Vďaka tomu sa cíti byť cenené a milované.
  • Čítajte svojmu dieťatku - rozprávanie a predstavivosť batoľaťa môžete podporiť spoločným čítaním, rozprávaním príbehov, spievaním pesničiek a recitovaním riekaniek.

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci

Zdroj úvodnej foto - redakcia KAMzaKRASOU.sk

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE