Slnečné okuliare pre deti - podľa čoho vybrať? Od akého veku sú nutnosťou?

Slnečné okuliare pre deti - podľa čoho vybrať? Od akého veku sú nutnosťou?
  • 02.05.2023
  • Lenka Biba Slovak

Deti do 10 rokov sú vystavené vysokému riziku poškodenia kože a očí pod vplyvom nebezpečného UV žiarenia. Pokožka detí na očných viečkach a okolo očí je jemnejšia a zraniteľnejšia ako pokožka dospelých.

Okrem toho je vystavenie sietnice UV žiareniu spojené so šedým zákalom a makulárnou degeneráciou. Chráňte preto pokožku okolo oka, ako aj samotné oko kúpou kvalitných slnečných okuliarov pre vaše deti, táto investícia sa rozhodne oplatí.

Detské oči určite potrebujú kvalitnú ochranu pred UV žiarením. Je však klobúk so širokým okrajom dostatočný a ako si vybrať tie správne slnečné okuliare? Dnes vám prezradíme všetky dôležité informácie, rady a tipy!

Potrebujú deti nosiť slnečné okuliare?

Vďaka širokému povedomiu o nebezpečenstvách ultrafialových (UV) lúčov je väčšina rodičov ostražitá pri ochrane detskej pokožky opaľovacím krémom, klobúkmi a oblečením.

Ale to, čo sa často vynecháva, sú dobré slnečné okuliare – a to môže znamenať budúce problémy so zrakom. Deti sú náchylnejšie na poškodenie ultrafialovými (UV) lúčmi, ktoré môžu preniknúť hlboko do oka a zvýšiť nástup problémov, ako je makulárna degenerácia, šedý zákal a povrchové ochorenia oka.

Je naozaj dôležité, aby sme chránili ich zrak, najmä preto, že deti trávia veľa času vonku a ich oči sa ešte úplne nevyvinuli. Potrebujú slnečné okuliare, ktoré chránia 100 % pred UVA a UVB lúčmi, dokonca aj počas zamračených dní – slnečné lúče totiž prenikajú cez mraky po celý rok.

Odporúčame: Kedy začať učiť dieťa na nočník? Toto je pravý čas na odplienkovanie

Detské slnečné okuliare

Deti by mali začať nosiť slnečné okuliare vo veku približne dvoch až troch rokov. Keď sú mladšie, je to fyzicky náročné, ale s pribúdajúcim vekom je to jednoduchšie. 

Klobúk so širokým okrajom je dobrý nápad, ale nenahradí slnečné okuliare.

  • Slnko sa bude odrážať od chodníka, piesku, vody alebo snehu zospodu, takže sa deťom stále dostáva do očí. 
  • Trochu slnečného svetla je dobré pre nás všetkých, ale ak sa deti hrajú vonku dlhší čas, sila slnka je naozaj intenzívna a detské oči musia byť chránené.
  • Pretože tak, ako si chránime pokožku opaľovacím krémom, musíme si chrániť aj oči okuliarmi.

Ako vybrať slnečné okuliare pre deti?

  • Šošovky detských slnečných okuliarov by mali byť vyrobené z polykarbonátu. Ide o materiál, ktorý je nárazuvzdorný a ľahší ako štandardné šošovky. Dokonca, samotný polykarbonát disponuje UV ochranou. 
  • Najlepšiu ochranu poskytuje veľký rám s bočnými ramenami (pre deti to môžu byť napríklad nožičky slnečných okuliarov), ktoré sú o niečo širšie, aby zabránili prenikaniu periférneho slnka. Nielenže blokujú najviac UV žiarenia, ale zabraňujú prenikaniu piesku a nečistôt do oka.
  • Rám by mal byť priliehavý a flexibilný – hľadajte pružinové pánty, ktoré presahujú 90 stupňov, takže je menej pravdepodobné, že sa zlomia – deti majú totiž tendenciu slnečné okuliare rozťahovať.

Sú dioptrické slnečné okuliare pre deti vhodné?

Ak vaše dieťa nosí dioptrické okuliare, môžete mu zaobstarať druhý pár s tónovanými polykarbonátovými šošovkami alebo môžete voliť fotochromatické šošovky, ktoré sa menia zo svetla na tmavé, aby ste nemuseli mať dva páry okuliarov.

POZOR – tie však nenahradia slnečné okuliare úplne, ale každopádne je to lepšie ako nenosiť nič.

Dioptrické slnečné okuliare síce poskytujú dostatočnú ochranu pred UV žiarením, ale klasické slnečné okuliare majú tendenciu byť väčšie a poskytnú vám tak lepšiu ochranu očí a pokožky okolo očí.

Neprehliadnite: Krúžky pre deti: Názor dieťaťa by mal byť taktiež rozhodujúci. Prečo?

detské slnečné okuliare

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

5 rád, ako správe vybrať detské slnečné okuliare

  1. Vyberte okuliare, ktoré blokujú 100 % UVA a UVB lúčov – detské slnečné okuliare by mali mať najvyššiu dostupnú ochranu. Až 80 % vystavenia škodlivým slnečným lúčom sa deje pred dosiahnutím veku 18 rokov.
  2. Vyberajte dostatočne veľké slnečné okuliare – pri výbere slnečných okuliarov pre vášho drobca sa chcete uistiť, že zakrývajú aj citlivú oblasť pokožky okolo očí. Aj pri väčších šošovkách, ktoré zakrývajú priamo nad a pod očami, by ste mali naniesť vrstvu opaľovacieho krému, ktorý bude pôsobiť ako dvojitá vrstva ochrany.
  3. Investujte do odolných materiálov – deti sú aktívne a mali by mať slnečné okuliare, ktoré odolajú ich pádom, škrabancom, ako aj všetkým ich hrám. Existuje niekoľko značiek, vďaka ktorým sú flexibilné remienky a šošovky odolné proti poškriabaniu ideálne pre každé dieťa od batoliat až po základnú školu.
  4. Pred nákupom okuliare skontrolujte, či nie sú poškodené – predtým, ako vyberiete, ktoré slnečné okuliare svojmu dieťaťu kúpite, nezabudnite mu ich zdvihnúť k očiam, aby ste skontrolovali, či nie sú poškriabané. 
  5. Dajte svojmu dieťatku na výber – toto je dôležitý krok pri nákupe najmä so staršími deťmi, pretože ak chcete, aby vaše dieťa nosilo slnečné okuliare, je dôležité, aby sa mu páčili. Ich výber môžete zúžiť na základe bezpečnosti a odolnosti, ale pokiaľ ide o štýl a farbu, výber je najlepšie ponechať na vašom malom či väčšom poklade.

Zdroj foto - úvodná fotka: Redakcia KAMzaKRASOU.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní