Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 17. MESIAC života dieťaťa

Vaše 17-mesačné dieťa má veľa nových trikov, ako je otváranie všetkých dverí skriniek v dome, hádzanie hračiek cez izbu, vyzliekanie plienky a možno aj kričanie, aby to počulo celé okolie. Môžete tiež zistiť, že sa buď boji psov či cudzích ľudí, a to aj napriek tomu, že vôbec neprejavuje žiadny strach.

V prípade potreby ponúknite vašim malým pokladom podporu a dohľad nad ich bezpečnosťou. Uprednostňovanie jednej primárnej osoby pred všetkými ostatnými je v tomto veku u detičiek bežné. Vysvetlite to aj svojim blízkym, aby ste sa vyhli zbytočným nedorozumeniam.

17. mesiac života bábätka

Vaše 17-mesačné dieťatko sa učí komunikovať a hrať sa všetkými možnými novými spôsobmi, pričom začína komunikovať už viac ako iba o základných potrebách.

Zatiaľ čo míľniky vo veku 17 mesiacov sa môžu dosť líšiť, mali by ste vidieť známky verbálnej aj neverbálnej komunikácie, keď vás dieťa privedie k sušienkam, ktoré chce, alebo vám opatrne ukáže svoje obľúbené miesto.

  • Uvidíte tiež, že vaše 17-mesačné dieťa prejavuje záujem učiť sa nové veci.
  • Absorbujú všetko okolo seba.
  • Hovorte mu slová, ktoré potrebuje, aby opísalo svoje okolie, a možnosť precvičiť si zručnosti ako chôdza po schodoch alebo kreslenie fixkou.

Ako môžeme pomôcť dieťatku vo vývoji?

Vaše 17-mesačné dieťa ešte stále nie je dosť veľké na to, aby ste ho nechali osamote, a to ani na sekundu. Ak musíte utiecť do kúpeľne alebo vytiahnuť večeru z rúry, je dobré mať ohrádku, kde môže bezpečne sedieť minútu alebo dve, kým sa nevrátite.

Je normálne, že 17-mesačné dieťa má obľúbenú prikrývku alebo plyšovú hračku, ktorá mu poskytuje pohodlie. Ak môžete, kúpte si duplikát – pre prípad, že by sa originál stratil alebo poškodil.

  • Podporte rozvoj jazyka tým, že naučíte svoje batoľa nové slová, keď ste na nových miestach a zažívate nové veci – dokonca aj výlet do obchodu s potravinami môže byť lingvistickým dobrodružstvom.
  • Precvičujte si nápaditú hru so svojím 17-mesačným dieťaťom, aby ste sa pripravili na nové zážitky a podporili empatiu.
  • Predstierajte, že plyšové zvieratko musí ísť do ordinácie, ak má váš drobec návštevu u pediatra, alebo hrajte roly, ako pomôcť zranenému kamarátovi.
  • Vaše 17-mesačné dieťatko je inteligentné a temperamentné stvorenie.
  • Výchova batoľaťa je náročná práca, ale vaša vzájomná láska je bezpodmienečná.
  • Užite si všetky 17-mesačné míľniky a vážte si každý vzrušujúci, aj keď vyčerpávajúci moment.

Neprehliadnite: Chodítko pre deti - prečo „klasický" pavúk nie je najvhodnejší?

vývoj dieťaťa po mesiacoch

Zdroj: Depositphotos

17. mesiac života bábätka - motorický vývoj

Vaše aktívne 17-mesačné dieťatko môže čoskoro začať behať a dokonca sa naučiť chodiť po schodoch – a to s pomocou rúk dospelého.

17. mesiac života bábätka - vývoj jazyka

Väčšina 17-mesačných detí hovorí aspoň 7 až 10 slov – málokto povie 50 a viac slov. Ak vaše batoľa nemá v slovnej zásobe pár slov, nemusí to byť nevyhnutne dôvod na obavy, takže neprepadajte panike.

Reč je jedným z tých zložitých míľnikov – každé dieťa dosiahne míľniky rozprávania v inom čase.

Pomôžte povzbudiť svoje 17-mesačné dieťa, aby hovorilo tým, že mu poskytnete príležitosť často počuť slová.

  • Čítajte dieťaťu nahlas a rozprávajte mu, čo robíte počas dňa.
  • Môžete tiež opísať, čo robí vaše zaneprázdnené malé batoľa.
  • Povzbudzujte svoje 17-mesačné dieťa, aby sa pokúsilo povedať slová podľa toho, čo práve spolu robíte.

17. mesiac života bábätka - prerezávanie zúbkov

Horné „trojky" dieťaťa majú tendenciu prerezávať sa okolo 16. až 22. mesiaca veku a dolné „trojky" až okolo 17. až 23. mesiaca veku. Proces prerezávania zúbkov býva pomerne náročný, takže buďte trpezliví a majte doma pripravené voľno predajné lieky na tlmenie bolesti, prípadne horúčky.

Odporúčame aj: Leto a najčastejšie úrazy detí - na čo všetko si treba dať pozor?

motorický vývoj dieťaťa

Zdroj: Depositphotos

Tréning na nočník

Ak vaše dieťa vykazuje známky pripravenosti, môžete mu kúpiť nočník a povzbudiť ho, aby si naň sadlo. Nakoniec vám pravdepodobne ukáže, že sa chce naozaj zbaviť plienok.

Ale zatiaľ je to zvyčajne len o tom, ako dostať svoje dieťa do rutiny sedieť na sedadle a nadchnúť sa pre tento nadchádzajúci míľnik.

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci

Zdroj úvodnej foto - redakcia KAMzaKRASOU.sk

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE