Datle Medjool: Prečo sú také obľúbené a ako ich konzumovať?

Medjool je jednou z odrôd datlí. Sú typické mnohými vlastnosťami, o ktorých si povieme viac v článku. Prečo sa tešia vysokej popularite a ako a prečo ich konzumovať?

Čo sú ďatle Medjool?

Nie sú datle ako datle. Napočítame dokonca stovky rôznych odrôd. Na prvý pohľad vyzerajú podobne, keď sa ale pozriete pozornejšie, začnete vidieť drobné rozdiely. Datle Medjool patria k tým vôbec najobľúbenejším. Hoci pôvod majú v Maroku, dnes sa pestujú po celom svete od východu USA cez Afriku až po Áziu.

Zaujme ťa aj: Aktivity pre deti počas leta - tieto hry do vody si zamilujú!

Čím sú datle Medjool špecifické?

Odroda vyniká výrazne sladkou, až karamelovou chuťou. Na šupke sušených plodov niekedy dokonca môžete nájsť kryštáliky cukru. Okrem toho sú plody v porovnaní s inými populárnymi odrodami datlí väčšie a o niečo tmavšie

U nás tieto plody najčastejšie zakúpite sušené, čo ešte viac zvýrazňuje ich chuť, navyše sú špecificky mäkké a lepivé. Preto je táto odroda veľmi populárna ako surovina na prípravu rôznych nepečených a bezlepkových tort a sladkostí, s datľami Medjool sa v týchto receptoch veľmi dobre pracuje.

Aké je zloženie datlí Medjool?

Ako už bolo povedané, datle sú bohaté predovšetkým na sacharidy, sú veľmi sladké. Preto je nutné pamätať aj na to, že sú kalorické a konzumovať by sme ich mali v primeranom množstve. Na druhej strane vďaka tomu, že z nich možno pripraviť napríklad spomínané raw torty, je možné ich využiť na prípravu zdravších alternatív sladkého pečenia bez pridaného rafinovaného cukru.

Okrem toho sú ale datle veľmi bohaté na obsah medi, vitamínu B6 alebo horčíka a draslíka.

Pozri aj: 9 návykov šťastných detí, ktoré z nich spravia šťastných dospelých

prečo jesť datle

Zdroj: Depositphotos

Ako môžu prospieť vášmu zdraviu?

Pravidelná konzumácia týchto plodov môže mať pozitívny vplyv na vaše zdravie. Ako už bolo povedané, vhodnejšou voľbou je kvôli kalóriám skôr konzumácia v primeranom množstve, kedy z datlí naše telo môže benefitovať najviac.

  • Podpora trávenia

Nezmienili sme ešte obsah vlákniny. Práve vďaka nej môžu datle zlepšiť vaše trávenie.

  • Zdravšie srdce

Pravidelná konzumácia niekoľkých datlí denne zníži hladinu zlého cholesterolu. V dlhodobom horizonte vďaka tomu klesá riziko srdcového ochorenia alebo problémov s cievami.

  • Prevencia rakoviny

Datle sú bohaté na antioxidanty. Keď zaradíte datle do svojho jedálnička, znížite riziko vzniku rakoviny, rôznych zápalov alebo napríklad mozgovej príhody.

Ako jesť datle?

Datle sú nepochybne skvelé čerstvé – rovnako ako každé iné ovocie –, v našich obchodoch ale najčastejšie zoženiete datle sušené. Platí to aj o datliach Medjool. Môžete ich jesť jednoducho samotné. Viac si ich ale pravdepodobne užijete v domácom šaláte alebo v miske s orieškami. Vďaka tomu vynikne výrazne sladká chuť datlí naplno a každý plod si skutočne užijete.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE