Lekár si ostro podal rodičov: Sú to slabosi, ich hlúposť spôsobuje deťom najväčšie utrpenie

Lekár si ostro podal rodičov: Sú to slabosi, ich hlúposť spôsobuje deťom najväčšie utrpenie
  • 16.06.2022
  • Zuzana Andrášová

Prichádza leto, obdobie kedy deti strávia viac času vonku na ulici, pri vode či na detských ihriskách. A práve tu všade vzniká riziko pádov či poranení.

Ak ste už s dieťaťom absolvovali návštevu chirurgickej ambulancie, určite ešte máte v pamäti pohľad na dieťa plné bolesti a strachu. Hoci sa ho snažíte upokojiť, dieťa môže vycítiť, že obavy máte aj vy. Obavy, ktoré sú na mieste, keďže vaše dieťa malo úraz.

Keď si naša dcéra rozbila čelo, zostala som prekvapená, že lekár nechce, aby som bola pri nej, keď jej ho bude šiť. Mali sme však šťastie na lekára, ktorý nám v pokoji vysvetlil, prečo nemôžem byť pri dcére – bude viac plačlivá, lepšie to zvládne, keď ma tam neuvidí. A mal pravdu. Dcéra to zvládla na jednotku.

Lotyšskému lekárovi však s rodičmi, ktorí negatívnym spôsobom prejavujú svoj strach (lebo sú aj takí, žiaľ), došla trpezlivosť a otvorene vyjadril svoj postoj.

Známy lekár šokuje

Lekár s 25-ročnou praxou sa okrem medicíny zaoberá psychológiou a vplyvom rodičov na dieťa. Ľudí v značnej miere prekvapili jeho vyjadrenia, keď uviedol, že deti sa boja nemocníc, pretože viac ako dve tretiny rodičov im dalo takýto príklad.

Mnohé deti sa boja nielen ošetrenia, ale aj pobytu v nemocnici. Strach je vo väčšine prípadov neopodstatnený, keďže ak je dieťa v nemocnici, je tam preto, aby mu pomohli, nie ublížili. A prečo sa deti nemocníc boja? Pretože samotných zdravotníckych zariadení sa bojí viac ako polovica rodičov. Vo svojich deťoch tak svojím postojom budujú vedomie, že lekári sú dôvodom strachu.

Bude ťa zaujímať: Elektronická PNka je už realitou. Má to však jeden háčik

Peteris Klava

Zdroj: facebook.com/Pētera Kļavas Lekcijas Reanimāre

„Rodičovská hlúposť spôsobuje deťom najväčšie utrpenie“

Peteris Klava v tejto súvislosti šokuje svojím otvoreným vyjadrením: „Rodičovská hlúposť spôsobuje deťom najväčšie utrpenie. Nevedia, ako s ňou bojovať, vedia len, že nemocnica je nebezpečné miesto, kde mu budú chcieť ublížiť. Nemocnicu a lekárov majú uchovaných ako zlých ľudí, pred ktorými je potrebné mať strach. A čo je ešte horšie, vnímajú nás ako tyranov a hlupákov, ktorí ich prepchávajú liekmi a chcú zničiť celý svet.“

Pediater však tvrdí, že štatistiky dokazujú, že prvé miesto v rebríčku usmrtenia detí majú nehody. „Medzi ne patria najčastejšie otcovia, ktorí sa posadia za volanta auta opití, alebo pripití a dozadu posadia svojho potomka. Druhou najčastejšou príčinou úmrtí sú darčeky od otcov pre svojich synov, ktorí im už po dovŕšení pätnásteho roku života darujú skútre či štvorkolky.“

Takže podľa jeho slov práve rodičia, ktorí sa boja návštevy lekára, svojim deťom často k zraneniam pomôžu.

Pozri aj: Pleseň ťa viac neprekvapí! Takto treba skladovať jahody, aby boli dlho čerstvé

nemocnica

Zdroj: Shutterstock®

Podľa Klavu sú rodičia slabosi

Lekár dodáva, že chirurg má vo dverách vystrašené tváre detí. Za nimi však častokrát stoja rodičia so smrťou a nenávisťou v očiach. „Sú to slabosi. Lekárov sa boja, ale v živote fungovať nevedia. Druhou najčastejšou príčinou úmrtí detí sú utopenia. Najčastejšie k ním dochádza po tom, čo ich rodičia nechajú v bazéne samé, alebo v starostlivosti súrodencov, ktorí sú mladší ako 15 rokov,“ dodáva lekár.

Mnoho nehôd je tiež spojených s drogami a alkoholom, ktoré tiež majú podľa jeho slov na svedomí nezodpovední rodičia. Pediatri a psychológovia sa totiž zhodujú v tom, že vo viac ako 95 % prípadov stojí za vyskúšaním drog nevšímavosť alebo benevolentnosť rodičov. Len 5 % si návykové látky dalo pod vplyvom kamarátov, bez toho, aby rodičia o tom mali tušenie.

Neprehliadni: Mínus 1000 eur! Viete, čo je to PHISHING a ako sa pred ním chrániť?

úrazy detí

Zdroj: Shutterstock®

Najčastejšie detské úrazy na Slovensku

Keďže je tu čas prázdnin, kedy majú deti viac pohybu, vzniká riziko pádov a úrazov či iných poradení. Medzi najčastejšie detské úrazy, ktoré si vyžadujú ošetrenie lekárom, na Slovensku patria:

  1. poranenia končatín,
  2. poranenia hlavy,
  3. cudzí predmet v tele,
  4. popáleniny, poleptania,
  5. uštipnutie hmyzom,
  6. úpal a prehriatie.

Ak sa nešťastnou náhodu ocitnete s dieťaťom v nemocnici alebo v chirurgickej ambulancii, buďte k lekárom ohľaduplní, chcú vášmu dieťaťu pomôcť. A vy, lekári, buďte ohľaduplní k nám rodičom, lebo mnohí ste sami rodičmi a viete, čo je to strach o vlastné dieťa.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní