Nastavte si hranice vo výchove detí aj pre vašu rodinu: 5 tipov, ako na to!

Ťažká a nepríjemná téma, o ktorej sa málo hovorí. Málokto má totiž odvahu s tým niečo robiť. Či už sa jedná o starých rodičov alebo vašich, či manželových súrodencov, je potrebné nastaviť si hranice. Samozrejme, sú aj také rodiny, kde sa prídu na dieťatko pozrieť, keď sa narodí a potom sa sporadicky informujú, ako sa má a to je celé. Väčšinou však chcú byť babky a aj dedkovia veľmi podstatnou súčasťou života dieťaťa. 

A to je v poriadku. Ale musia tam byť isté pravidlá. Potrebujete svoj priestor, súkromie a hlavne kľud so svojim dieťaťom. Je preto super si určiť s partnerom hranice, najskôr medzi vami, aby ste s tým obaja boli v pohode a postupne to predostrieť aj ostatným.

Nemusíte sa toho báť ani nemusíte mať výčitky svedomia. Bude to ťažké. Možno zo začiatku. Je to však pre vaše psychické zdravie a správny vývoj vášho dieťatka a aby dieťa bolo šťastné.

Stanovte si pevné pravidlá a bude to fungovať. Týchto päť tipov vám k tomu pomôže:

1. Pristupujte k nim jednotne

Vždy všetky kroky preberte so svojim partnerom v súkromí. Nikdy nie pred svokrovcami. Ak sa aj na niečom nezhodnete, vydiskutujte si to medzi sebou. Pred ostatných musíte predstúpiť ako jeden celok a zohraný tím

Pokiaľ tak pôsobiť nebudete, budú si s vami robiť, čo sa im zachce a nebudú rešpektovať vaše rozhodnutia, prípadne želania. Musíte vo všetkom ťahať za jeden povraz, ale tak aby ste s tým boli obaja v pohode. Ak máte na veci rozdielni názor, nájdite kompromis tak, aby ste boli obaja spokojní. 

Pozrite aj: Let s dieťaťom do 1 roka? Tipy pre vás, ako sa nezblázniť

2. Stojte si za svojim

Ak chcú vaši rodičia alebo svokrovci pomôcť s opatrovaním detí, je to skvelé. Je super mať pomoc a môcť si vydýchnuť. Ak však máte veci, na ktorých vám extra záleží alebo vás štvú, je potrebné určiť v nich jasné hranice a stáť si za nimi. 

Ak si napríklad neželáte, aby vaše dieťa dostávalo a jedlo sladkosti, tak to musíte určite povedať. Ale zo svojho rozhodnutia nepopúšťajte ani príležitostne. Ak raz nie, tak jednoducho nie. Všetci to musia rešpektovať. Ak si nebudete stáť za svojim a príležitostne poľavíte vo svojich pravidlách, v budúcnosti môžu byť ignorované úplne a to predsa nechcete. 

Nastavte si hranice

Zdroj: Depositphotos

3. Zvoľte správny tón a slová

Čokoľvek poviete, môže byť použité proti vám. To si zapamätajte. Čo sa týka vnúčeniec, môže byť veľmi chúlostivé a nepríjemné sa o tom rozprávať. Najmä babky sa budú snažiť vám hrať na city a podobne. 

Preto musíte veľmi opatrne voliť správnu slovnú zásobu a vysvetliť im poriadne, o čo vám ide. Nemusí to byť žiadna konfrontácia ani výmena názorov. Kľúč je však v tom, ako to podáte. Nebojujte, ale snažte sa ich získať na svoju stranu. Aj pre dieťatko bude dobré, keď budú v budúcnosti ťahať s vami za jeden povraz.

4. Nebojte sa povedať „nie“

Žiadne kompromisy a následné doplňujúce otázky. Nie proste znamená nie. Ak ste si niečím istí, proste povedzte nie. Ak dokážete urobiť pri kolegovi v práci, tak to musíte zvládnuť aj pri svokrovcoch, či rodičoch. Najmä ak sa jedná o niečo tak dôležité, ako je výchova alebo bezpečnosť vášho dieťaťa.

Ak však to nie poviete, stojte si za ním pevne. Neplatí to vo výchove vášho dieťaťa, ale aj v nastavovaní hraníc. Ak zaváhate, vaše budúce nie, vôbec nemusí byť brané vážne.

Odporúčame: Spánok za zatvorenými dverami – zisti, ako môže tvojej rodine zachrániť život!

Nastavte si hranice

Zdroj: Depositphotos

5. Všetky veľké rozhodnutia ohľadom vašich detí, musia najskôr prebrať s vami

Nie je to mocenský boj, alebo niečo podobné. Sú veľmi praktické veci, ktoré musia fungovať, ak nie ste so svojimi deťmi dvadsať štyri hodín vkuse. Keď dôjde na niečo dôležité, ale aj menej dôležité, musíte o tom buď vedieť alebo sa musia v prvom rade spýtať vás. Je zase na vás, ako im to jemne, ale pevne naznačiť.

Je to vaše dieťa, vy ste zaňho zodpovední a istú dobu ešte zaňho budete aj rozhodovať. Oni to musia rešpektovať. V týchto veciach vy, ako rodič musíte mať posledné slovo.

6. Je dôležité, aby sa rodinné záležitosti nešírili ďalej

Pokiaľ žijete so svojimi rodičmi alebo svokrovcami, je prirodzené, že vedia takmer o všetkom, čo vo vašich životoch udeje. Musíte im však dať jasne najavo, že si neželáte, aby váš zdravotný stav alebo zdravotný stav rozoberali so susedkami alebo s predavačkou v obchode. Je to vaše súkromie a nepotrebujete ho prepierať nikde na verejnosti.

Ak sa niečo také dozviete, musíte zaujať stanovisko a vysvetliť im, že doba sa zmenila a nemôžu každému všetko na počkanie hovoriť. Okrem toho, že prečo by mali cudzí ľudia vedieť podrobnosti o hádke s vašim manželom, je to aj kvôli bezpečnosti. 

7. Opýtajte sa sami seba aj ťažké otázky

Keď už nastavujete hranice, je potrebné mať na pamäti, prečo to robíte. Ako sme už spomínali, nie je to mocenský boj ani nič podobné, ale je to pre dobro vášho dieťaťa. Keď si už neviete rady, lebo vás napríklad zneistila alebo úplne zmagorila vaša svokra, či mama, tak s pýtajte sami seba: „ je to naozaj škodlivé?“ alebo „ Robia to kvôli sebe alebo naozaj môjmu dieťaťu?“ 

Takto budete mať stále „zresetovaný“ prístup ku všetkým vaším stanoviskám a nemali by ste sa v procese nechať zmanipulovať. Vždy si položte tú správnu otázku a ono vás už navedie tam, kam potrebujete. Je jasné, že veci sa budú časom meniť, ako bude dieťa rásť a vy máte samozrejme aj právo na zmenu názoru. Základné veci sa však väčšinou nemenia a je potrebné si stáť za svojim.

Tieto pravidlá a hranice, nie sú príjemná vec. Možno sa to neobíde bez zopár slzičiek a urazených odutých tvárí. Vedzte však, že robíte dobrú vec. Je to napríklad oveľa lepšie, ako potom po čase vysvetľovať svojmu malému dieťaťu, prečo sa už nestretávate s babkou, ktorú ste museli úplne odstrihnúť, lebo bola tak toxická, že sa to nedalo zniesť. Je to dobré si všetko nastaviť hneď na začiatku. Predídete tak mnohým nepríjemnostiam.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE