Zvýšený prídavok na dieťa sa môže týkať aj vás

Na Slovensku to nie je žiadna sláva. Každé dieťatko ale dostáva mesačne od štátu peniaze. Ak ste zachytili nejaké informácie a nie si istí, či vás to týka, my sme pre vás pripravili stručný prehľad toho, ako to vlastne je.  

Prídavky na dieťa sa medziročne zvyšujú a pre rodičov to znamená, že si prilepšia aspoň o pár eur. 

Kto má nárok na rodinné prídavky?

Prídavok na dieťa dostávajú rodičia na každé nezaopatrené dieťa, do maximálne 25 rokov života dieťaťa a musí spĺňa nasledovné podmienky:

  • Dňom narodenia dieťaťa vzniká nárok na prídavok
  • Dieťa navštevuje nepretržite materskú, strednú alebo vysokú školu
  • Dieťa má štatút študenta a nevykonáva zárobkovú činnosť, výnimky platia pri brigádnickych činnostiach
  • Je oslobodený od povinnosti dochádzať do školy

Dieťa, ktorému vznikol nárok na invalidný dôchodok alebo získalo vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, nárok na prídavok zaniká.

Koľko peňazí dostanete?

Prídavok na dieťa sa od 1. januára 2023 zvýšil na 60 eur mesačne. Čo je dvojnásobok predchádzajúcich rokov. Tak si rodiny na Slovensku prilepšia o túto sumu každý mesiac. Pre rodiny, kde je veľmi napätý rozpočet, to nie je žiadna sláva, ale veríme, že sa bude postupne ešte zvyšovať.

Odporúčame: Aktivity pre deti počas leta - tieto hry do vody si zamilujú!

 

Zvýšený prídavok na dieťa

Zdroj: Depositphotos

Jednorázový zvýšený prídavok na dieťa – koho sa týka?

Tento príspevok sa vypláca počas roka jednorázovo: Dostávajú ho deti rodičov, ktoré nastupujú do školy. Teda ak máte doma prváčika, ktorý sa v septembri už teší do školy, týka sa to práve vás. Výška príspevku je 110 eur a bude vyplácaná spolu s klasickým prídavkom na dieťa, v mesiaci október, teda po prvom mesiaci nástupu dieťaťa do školy.

Pozrite aj: Leto a najčastejšie úrazy detí - na čo všetko si treba dať pozor?

Medziročný rast zvýšeného prídavku na dieťa

Tento prídavok bol vymyslený ako podpora pre rodičov na výdavky spojené s nástupom dieťaťa do školy. Na nákup školských potrieb a iných vecí, ktoré dieťa bude v prvom ročníku potrebovať. Či je suma dostatočná, je veľmi otázne. Lebo priemerne zarábajúci rodič, si síce trochu prilepší, ale ani zďaleka to všetky alebo väčšinu výdavkov nepokryje. Tento príspevok ma tendenciu medziročne rásť, veríme teda, že bude rásť aj do budúcna a vy si prilepšíte viac:

  • v roku 2020 na sumu 102,50 eur, 
  • v roku 2021 na 104,76 eur,
  • v roku 2022 na 106,33 eur,
  • v roku 2023 na 110 eur.
Zvýšený prídavok na dieťa

Zdroj: Depositphotos

Ako požiadať o zvýšený príspevok?

O zvýšený príspevok nemusíte žiadať, na žiadnom úrade, ani elektronicky. Rodičia ho dostanú automaticky s klasickým prídavkom na dieťa. V októbri 2023 teda môžu rodičia prváčikov očakávať, že im na účet pípne 170 eur.

Dieťa, ktoré bude navštevovať školu v zahraničí

Tento príspevok sa týka aj detí, ktoré budú študovať v zahraničí. Rodičia alebo oprávnené osoby, ale musia predložiť potvrdenie o nástupe do školy. Na základe potvrdenia im zvýšený prídavok bude vyplatený.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE