Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 24. MESIAC života dieťaťa

Gratulujeme! Váš malý poklad má už teraz 2 roky. V tomto období vás čaká veľa pozitívnych udalostí a šťastných míľnikov, na ktoré sa môžete tešiť. V tejto fáze sa pre pocit bezpečia vášho batoľaťa stáva dôležitejšie ako kedykoľvek predtým dodržiavanie každodenných rutín a začlenenie sa do rodinných rituálov.

Teraz je zároveň ale aj ten pravý čas založiť si niekoľko nových tradícií, ktoré si všetci môžete vychutnať. Tie vás totiž v nasledujúcich rokoch povedú k vzácnym spomienkam. Nech sa páči, pustite sa do nového rodinného dobrodružstva!

24. mesiac života bábätka

Žiadne dve 2-ročné deti nie sú rovnaké, a preto nezabúdajte, že aj vaše dieťa sa bude naďalej vyvíjať svojim vlastným tempom. Na čo by ste sa ale mali v tomto období pripraviť?

Záchvaty hnevu - približne v tomto veku sa vaše 2-ročné dieťa môže rozčúliť, keď ho požiadate, aby prestalo robiť niečo, čo ho baví (pretože je čas obeda alebo spánku), alebo môže robiť rozruch, keď nedostane niečo, čo práve chce. Vaše dieťa pravdepodobne pociťuje veľa emócií, ktoré práve teraz nedokáže zvládnuť alebo dokonca vyjadriť, a záchvaty hnevu sa často vyskytujú, keď si nevedia dať rady (nezabudnite, že vaše batoľa, rovnako ako všetky batoľatá, si myslí, že svet je len o nich) .

Návaly hnevu sú prirodzenou súčasťou emocionálneho vývoja vášho drobca a takmer všetky deti ich v tomto veku príležitostne budú mať, najmä keď sú unavené alebo hladné.

Rozšírená slovná zásoba - s rýchlo sa rozširujúcou slovnou zásobou môže byť vaše dieťa už schopné povedať veľa slov. Môžu byť schopní použiť aj niekoľko jednoduchých dvoj- až štvorslovných viet. Keď pomenujete známy predmet alebo osobu, vaše 24-mesačné dieťa to môže rozpoznať a ukázať na ňu.

Sebavedomá chôdza - pozrite sa, kto v týchto dňoch chodí ako majster! Teraz alebo v najbližších mesiacoch môže vaše 2-ročné dieťa dokonca začať behať. Než sa nazdáte, budete mať problém s nimi držať krok!

Zlepšenie hrubej motoriky - vaše 24-mesačné dieťa môže byť schopné kopať loptu, liezť hore a dole po nábytku bez pomoci alebo nosiť veľkú hračku alebo niekoľko menších hračiek počas chôdze. Vidieť to ukazuje, že schopnosť vášho batoľaťa koordinovať a kontrolovať pohyby rúk a nôh sa zlepšuje.

Ako môžeme pomôcť dieťatku vo vývoji?

Pýtate sa, čo naučiť 2-ročné dieťa alebo hľadáte vhodné aktivity? Tu je niekoľko tipov, čo a ako môžete urobiť, aby ste podporili rozvoj vášho malého pokladu:

Vytvorte nejaké rodinné rituály - dodržiavanie rutín a tradícií môže pomôcť vášmu drobcovi cítiť sa bezpečne. Využite to a zapojte svoje batoľa viac do tradícií, ktoré už vaša rodina má, alebo vytvorte spolu nové, napríklad naplánujte si pravidelnú týždennú prechádzku v parku, víkendovú rodinnú večeru alebo si spolu spievajte a čítajte večer pred spaním. To všetko pomáha podporovať ich sociálny rozvoj.

Zvážte začiatok tréningu na nočník - teraz, keď má váš drobec 2 roky, môže byť pripravený začať s nácvikom toalety. Medzi známky pripravenosti patrí prejavenie záujmu o používanie nočníka, informovanie o tom, že už musia ísť, a možnosť stiahnuť si napríklad plienkové nohavičky. Medzitým si môžete prečítať aj tipy na cvičenie na nočník, aby ste sa cítili lepšie pripravení na to, čo príde.

Podniknite kroky na zvládnutie záchvatov hnevu - snažte sa nebrať záchvaty hnevu osobne a snažte sa vyhnúť tomu, aby ste sa pri týchto epizódach cítili trápne - každý, kto mal batoľa, pozná toto obdobie emocionálneho vývoja až príliš dobre. Medzitým môžete svojmu drobčekovi pomôcť v tomto období tak, že ho pochválite za dobré správanie, poskytnete mu rozptýlenie, ak je to možné, a emocionálne ho utešíte.

Neprehliadnite: Bezplienková metóda: Viete, čo to je a ako sa praktizuje?

rastový špurt

Zdroj: Depositphotos

24. mesiac života bábätka - spánok

Zaujíma vás, ako dlho by 2-ročné deti „mali“ spať alebo koľko spánku potrebujú? Vaše dieťa môže spať približne 9 až 13 hodín denne. Stále však môžu potrebovať popoludňajší spánok, ktorý môže trvať približne dve hodiny.

24. mesiac života bábätka - jedlo

Vaše 24-mesačné batoľa potrebuje rôzne chutné a výživné potraviny, aby rástlo a zostalo zdravé. Ponúknite im tri malé jedlá a dve maškrty denne s množstvom zeleniny, ovocia, bielkovín a celozrnných výrobkov. Nikdy nie je priskoro naučiť svoje dieťa niektorým dobrým návykom.

Aj keď vo veku 2 rokov môžu byť príliš malí na to, aby sa pri stole správali perfektne, tu je niekoľko spôsobov, ako zaviesť dobré správanie pri stole a zdravé návyky:

  • Jedzte spolu ako rodina - sadnite si k spoločnému stolu aspoň raz denne pri rodinnom jedle.
  • Vypnite televízor a odložte telefóny a tablety - využite túto príležitosť a porozprávajte sa o dni a zapojte svoje batoľa do konverzácií - aj keď toho ešte veľa nehovoria, môže vám venovať viac pozornosti, ako si myslíte.
  • Jedzte zdravo aj vy - ak vaše batoľa uvidí, že jete a vychutnávate si všetky druhy výživných jedál, bude pravdepodobnejšie, že bude chcieť vyskúšať aj zdravé jedlá, ktoré mu ponúkate.
  • Učte ich dobré správanie pri stole - hoci 2-ročné dieťa môže byť príliš malé na to, aby sa od neho dalo očakávať, že bude pravidelne hovoriť „prosím“ a „ďakujem“, môžete ísť pozitívnym príkladom používaním týchto fráz s ostatnými členmi rodiny. Môžete tiež povzbudiť svojho drobca, aby nerozprával s plnými ústami alebo aby si pri žuvaní zatváral ústa.

24. mesiac života bábätka - nočný des

Môžete sa zobudiť na to, že vaše 2-ročné dieťa volá vaše meno zo svojej izbičky, či na ich výkriky alebo plač uprostred noci. Tieto nočné mory alebo nočné desy ich i vás môžu znepokojovať a vás znepokojovať, čo sa vtedy deje.

Nočná mora je desivý sen, ktorý sa často odohráva v druhej polovici noci, počas najintenzívnejšieho štádia snívania. Keď má vaše dieťa nočnú moru, môže sa zobudiť s plačom alebo strachom a môže mať problém opäť zaspať, najmä ak si na nočnú moru spomenie.

  • Nočné mory zvyčajne začínajú v období, keď sú deti batoľatá.
  • Nočné desy sú trochu iné - stáva sa to skôr v noci, počas najhlbších štádií spánku a vaše dieťa nebude úplne prebudené (aj keď to vyzerá, že je hore). Nočné hrôzy sa s väčšou pravdepodobnosťou začnú, keď má dieťa 4 alebo 5 rokov. Počas nočného desu môže vaše dieťa nekontrolovateľne plakať, triasť sa, potiť sa alebo hyperventilovať, mať v očiach vystrašený výraz, kopať, kričať a podobne.

Nočné desy môžu trvať až 45 minút, ale často sú oveľa kratšie. Pretože sa vaše dieťa počas nočného desu úplne nezobudí, môže ľahšie upadnúť do hlbokého spánku a možno si nepamätá, že ho malo.

Ako zvládnuť nočný des?

  • Zostaňte v kľude
  • Nepokúšajte sa zobudiť svoje dieťa
  • Uistite sa, že si vaše dieťa nemôže ublížiť - ak sa pokúšajú vstať z postele, snažte sa ich obmedziť a držať ďalej od akýchkoľvek nebezpečných predmetov

Vedzte, že vaše dieťa sa potom uvoľní a bude pokojne spať.

Odporúčame aj: Dieťa v posteli: Je spoločný spánok detí s rodičmi naozaj vhodný?

vývoj dieťaťa

Zdroj: Depositphotos

Vývojové tipy pre vaše batoľa

Ak vás zaujíma, čo by sa 2-ročné deti „mali“ učiť a robiť a ako podporiť vývoj vášho 24-mesačného batoľaťa, postupujte podľa týchto tipov:

Hovorte jasne a používajte jednoduché slová - vaše batoľa vám pravdepodobne odpovie a vy môžete začať aj trošku konverzovať. Čím viac „konverzácií“ máte, tým viac príležitostí má vaše 2-ročné dieťa na rozvoj jazyka.

Pomôžte im zlepšiť jemnú motoriku - svojmu 2-ročnému dieťaťu môžete pomôcť zlepšiť sa v používaní rúk a prstov pri činnostiach, ako je skladanie farebného papiera, vkladanie kociek do príslušných otvorov, skladanie kociek, vytváranie tvarov hlinou alebo maľovanie prstami.

Podporujte aktívnu hru a fyzické cvičenie - aj keď sa zdá, že vaše 2-ročné dieťa je v pohybe od rána do večera, je dobré poskytnúť mu príležitosti na všetky druhy pohybu a aktivity. Na športovanie v tíme sú ešte mladí, ale možno ich baví behať a skákať a pokúšať sa kopať, hádzať a chytať loptu, najmä ak sa k nim pridáte a hráte s nimi.

Povedzte svojmu dieťaťu príbeh - mohli by ste začať niečím, čo sa stalo vo vašom detstve, alebo si pomyslieť na postavu, ktorá by sa páčila vášmu dieťaťu (možno obľúbené zviera), a potom dať voľnú ruku svojej fantázii. Počas počúvania sa vaše dieťa učí o štruktúre - že každý príbeh má začiatok, stred a koniec - čo prospieva kognitívnemu vývoju 2-ročného dieťaťa. Ak ste vždy chceli byť hercom, urobte to! Nielen vaše slová, ale aj váš tón hlasu, výrazy tváre a gestá sú dôležitou súčasťou príbehu.

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci

Zdroj úvodnej foto - redakcia KAMzaKRASOU.sk

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE