Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 23. MESIAC života dieťaťa

Vaše dieťatko rýchlo rastie a keď sa pozriete na jeho fotky ako bábätka, uvidíte, ako veľmi sa zmenilo. Nielenže sa vaše 23-mesačné dieťa začína menej podobať na malé bábätko, ktorým kedysi boli, ale pravdepodobne sa zo dňa na deň stáva nezávislejším.

Tento mesiac možno budete čeliť výzvam vyberavého stravovania alebo prechodu do postieľky pre batoľatá, takže čítajte ďalej, aby ste sa naučili, ako zvládnuť tento nový vývoj, a zistiť, čo vás v najbližších týždňoch čaká. Užite si to posledný mesiac predtým, ako vaše 1-ročné dieťa dovŕši 2 roky!

23. mesiac života bábätka

Hoci sa každé batoľa vyvíja vlastným tempom, toto sú niektoré z vývojových míľnikov, ktoré možno v tomto období dosiahne vaše 23-mesačné dieťa:

  • Chodenie po schodoch - môžete si všimnúť, že vaše 23-mesačné batoľa môže byť schopné chodiť po schodoch. Aby bolo vaše dieťa v bezpečí, naďalej používajte detské bránky v hornej a dolnej časti schodiska - možno ich budete potrebovať, kým vaše dieťa nedovŕši 3. rok života. Je dobré, aby ste na svoje dieťa pri schodoch vždy dohliadali.
  • Rozvíjanie lepších zručností rúk a prstov - v tomto veku môže byť vaše batoľa schopné čmárať, prevracať nádoby, aby vylialo ich obsah, alebo dokonca postaviť vežu zo štyroch alebo viacerých blokov. Tieto zručnosti sa budú ďalej rozvíjať, len čo bude vaše dieťa rásť!
  • Uprednostňovanie ľavej alebo pravej ruky - je možné, že vaše batoľa môže prejavovať tendenciu používať ľavú alebo pravú ruku. Mnohé deti však nie vždy prejavujú jednoznačné preferencie, kým nie sú oveľa staršie, alebo môžu byť dokonca obojručné. V každom prípade je najlepšie netlačiť na svoje dieťa, aby používalo jednu ruku cez druhú.
  • Vyslovovanie niekoľkých slov a jednoduchých fráz - vaše batoľa môže začať používať správne mená pre ľudí, ktorých pozná, časti tela a známe predmety, a môže spájať slová do jednoduchých viet. Ak to ešte nepopisuje reč vášho batoľaťa, buďte trpezliví a snažte sa nesústreďovať sa na to, koľko slov by malo povedať vaše 23-mesačné dieťa. Vývoj reči sa u každého dieťaťa veľmi líši!
  • Už nevyzerá ako bacuľaté bábätko - vďaka stabilnému rastu a fyzickému vývoju vášho 23-mesačného dieťaťa vyzerajú menej ako bábätko a viac ako batoľa. Vaše dieťa môže naberať svaly a stáva sa vyšším a štíhlejším a jeho čeľusť môže byť výraznejšia.

Ako môžeme pomôcť dieťatku vo vývoji?

Zaujíma vás, čo by „mali“ robiť 23-mesačné deti? Veľa vecí a záujmov sa líšia od dieťaťa k dieťaťu! Svoje batoľa môžete učiť a podporovať jeho rozvoj mnohými spôsobmi. Tu je niekoľko nápadov:

Zorganizujte si rande s trochu staršími deťmi - pomôžte podporiť sociálny rozvoj vášho batoľaťa organizovaním stretnutí s deťmi v podobnom veku alebo s tými, ktoré sú o niečo staršie. Buďte pripravení zasiahnuť, ak dôjde k akémukoľvek konfliktu, napríklad ak sa vaše batoľa pokúsi udrieť alebo tlačiť iné dieťa, alebo je druhé dieťa tiež fyzicky agresívne. Toto správanie je v tomto veku normálne, takže je vždy najlepšie mať pod dohľadom.

Učte ho zručnostiam starostlivosti o seba - toto je dobrý vek na to, aby ste svoje batoľa začali učiť, ako si česať vlasy a obliekať sa. Môžu byť nadšení, že budú tieto úlohy vykonávať sami, no aj po 23 mesiacoch budú stále potrebovať vašu pomoc.

Stanovte si konzistentné hranice - vaše 23-mesačné dieťa bude pravdepodobne konať impulzívne, a preto je dôležité mať hranice a stanoviť si limity. Jasne vysvetlite svoje očakávania a uprednostnite pochvalu za dobré správanie dieťaťa pred trestaním agresívneho alebo problémového správania. Buďte konzistentní s presadzovaním hraníc a zároveň dodržiavajte realistické očakávania. V tomto veku vaše dieťa nemusí rozumieť zložitým pokynom alebo ich nedokáže dodržiavať a ešte nenadobudlo veľa sebakontroly.

Zamyslite sa nad učením na nočník - všimli ste si nejaké známky pripravenosti na nočník? Patria sem veci, ako napríklad, že vaše 23-mesačné dieťa prejaví záujem naučiť sa používať nočník, dokáže udržať plienku suchú na pár hodín počas dňa a povie, že musí ísť. Ak ste si všimli niektoré z týchto znakov, zoberte si tipy, ako trénovať na nočník, a získajte potrebné zásoby, napríklad stoličku na nočník.

Neprehliadnite: Montessori hračky pre deti rôzneho veku - vaše ratolesti ich budú milovať

rastový špurt

Zdroj: Depositphotos

23. mesiac života bábätka - strava

Vaše aktívne batoľa potrebuje na udržanie chodu množstvo zdravých potravín, ktoré môžu pochádzať z približne troch jedál a dvoch občerstvenia denne.

Aj keď môžu jeden deň jesť viac a vynechať jedlo alebo desiatu v inom, ponúkať jedlo z hlavných skupín potravín - bielkoviny ako mäso, vajcia, sója a strukoviny, celozrnné výrobky, zelenina, ovocie a mliečne výrobky ako mlieko a jogurt - aby sa zabezpečilo, že dostanú všetky živiny, ktoré ich rastúce telíčko potrebuje.

23. mesiac života bábätka - spánok

Vaše 23-mesačné batoľa potrebuje približne 11 až 14 hodín spánku denne. V tomto veku však pravdepodobne budú potrebovať iba jeden poobedný spánok.

23. mesiac života bábätka - prechod do väčšej postieľky

Približne v tomto veku si môžete všimnúť, že sa váš drobec pokúša vyliezť z postieľky, a možno sa pýtate, či ho netreba presunúť do väčšej postele.

Môže to byť ešte niekoľko mesiacov, ale je dobré myslieť na to, kedy budete musieť prejsť na nízku detskú postieľku.

Pre bezpečnosť vášho drobca je potrebné mať v tomto čase na pamäti niekoľko vecí:

  • Matrac do postieľky nastavte na najnižšie možné nastavenie - ak sa vaše batoľa pokúša vyliezť z postieľky, nižší matrac ho môže udržať na mieste o niečo dlhšie.
  • Použite bočnú zábradlie na posteľ - keď prejdete do postieľky, možno budete chcieť použiť bočnú zábranu, aby vaše batoľa v noci zostalo na mieste. Niektoré postieľky sa dajú zmeniť na detskú postieľku a dávajú vám možnosť ponechať bočnicu na mieste.
  • Zvážte detskú zábranu - vaše dieťa môže chcieť vstať z postele a ísť v noci do vašej izby alebo sa túlať po dome, takže možno budete chcieť nainštalovať detskú zábranu, aby ste ich udržali v bezpečí.

23. mesiac života bábätka - podporte ich osobnosť

Každé dieťa je jedinečné, takže bez ohľadu na to, či máte prirodzene plaché dieťa alebo veľmi priateľské dieťa, snažte sa ho vhodne podporiť.

  • Ak vidíte, že vášmu drobčekovi chvíľu trvá, kým si zvykne na nových ľudí, netlačte naňho.
  • Naopak, ak sú spoločenské, možno im budete chcieť dať časté príležitosti na socializáciu s inými deťmi.

Odporúčame aj: Dieťa v posteli: Je spoločný spánok detí s rodičmi naozaj vhodný?

batoľa

Zdroj: Depositphotos

Spoločné čítanie

Nechajte ich viesť, keď spoločne čítate. Vaše batoľa má vlastnú myseľ, takže pri spoločnom čítaní využite tohto nezávislého ducha.

  • Nechajte ich, aby si vybrali knihu, ktorú chcú, z troch alebo štyroch, ktoré ste zostavili, a pochváľte ich za dobrý výber.
  • Keď spolu začnete čítať, nechajte ich obracať stránky.
  • Položte im otázky o tom, čo bude ďalej v príbehu, alebo ich požiadajte o pomoc pri hľadaní niečoho na stránke.
  • Ak kniha obsahuje rým alebo frázu, ktorá sa opakuje, zastavte sa, keď sa k nej dostanete, a dajte im príležitosť, aby sa pripojili a vyjadrili svoju radosť a potešenie.

Ukazujte im dobré správanie

Deti sledujú všetkých okolo seba, preto sa snažte ísť dobrým príkladom a vysvetlite im pojmy ako napríklad zdieľanie. Ak napríklad rozkrojíte jablko a polovicu dáte svojmu malému pokladu, vysvetlite mu, že sa s ním delíte, a spomeňte, aké je pre ľudí príjemné, keď sa delia. Zdieľanie je koncept, ktorý deti úplne pochopia, až keď budú oveľa staršie, ale s jeho vysvetľovaním môžete začať už teraz.

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci

Zdroj úvodnej foto - redakcia KAMzaKRASOU.sk

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE