Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 22. MESIAC života dieťaťa

Keď vaše dieťa dosiahne vek 22 mesiacov, je pravdepodobné, že jeho osobnosť bude čoraz výraznejšia. Môže byť trochu panovačné a prejaviť aj svoj jasný postoj. Možno sa sami seba pýtate, ako a kedy nastaviť limity pre toto správanie, a zároveň sa snažiť podporovať denný režim, vrátane dobrých stravovacích návykov.

Je v poriadku cítiť a vedieť, že na to prichádzate za pochodu - to isté platí pre vaše dieťa. Tento mesiac bude pre vás oboch nepredvídateľným dobrodružstvom, takže sa na to poriadne pripravte! Vaše batoľa sa s pribúdajúcimi mesiacmi učí, rastie a je zábavné ho povzbudzovať, keď robí pokroky na viacerých frontoch súčasne.

22. mesiac života bábätka

Každé dieťa je individualita, ale aj napriek tomu môžete vidieť, že vaše dieťa robí obrovské pokroky a pravdepodobne aj niektoré z nasledujúcich vecí: 

  • Postaví sa na špičky - okolo tohto veku môže byť váš drobec schopný stáť na špičkách. Buďte obzvlášť opatrní, aby ste mali veci v bezpečí, pretože detičky môžu využiť tých pár centimetrov navyše, aby dosiahli na predmety na stole alebo poličke.
  • Rozumejú vašim pokynom - teraz alebo v nadchádzajúcich mesiacoch môže byť vaše batoľa schopné porozumieť jednoduchým pokynom, ktoré mu dáte, ako napríklad vziať hračku, sadnúť si, vrátiť veci na miesto a podobne.
  • Vaše dieťa je asertívne - nečudujte sa, keď vás váš malý poklad dokonca poučí o tom, čo a kedy musíte urobiť.
  • Opakovanie slov - vaše dieťa vám môže venovať viac pozornosti, ako si uvedomujete. Môžete si všimnúť, že vaše batoľa opakuje slová, ktoré ste povedali v rozhovoroch, takže sledujte, čo okolo nich hovoríte!

Ako môžeme pomôcť dieťatku vo vývoji?

Je toho veľa, čo môžete urobiť, aby ste podporili vývoj svojho 22-mesačného dieťaťa. Tu je len niekoľko stratégií, ktoré možno budete chcieť vyskúšať:

Povzbudzujte svoje batoľa - a to tým, že budete nadšene reagovať na nové zručnosti, ktoré ovláda. Pozitívna reakcia na dobré správanie a všímanie si úspechov povzbudí vaše dieťa, aby sa ďalej učilo.

Dohliadajte na ich zvedavé prieskumy - vaše 22-mesačné dieťa sa stáva mobilnejším a nezávislejším, pričom chce objavovať svet. Aj keď sa začínajú učiť o príčinách a následkoch, stále si nevyvinuli zdravý rozum a schopnosť premýšľať. Uistite sa, že ste im nablízku, aby zostali pri skúmaní v bezpečí.

Učte ich bezpečnosti - pomocou jednoduchých výrazov vysvetlite svojmu zvedavému batoľaťu bezpečnosť. Povedzte im, aby sa nedotýkali sporáka alebo panvice, pretože sú horúce, a aby sa nepribližovali k zástrčkám alebo ostrým predmetom. Ak sa pýtajú prečo, skúste odpovedať stručne - povedzte, že je to horúce alebo to bude bolieť. Majte na pamäti, že keď tieto veci vysvetlíte niekoľkokrát, neznamená to, že môžete uvoľniť svoju ostražitosť, pretože úplne nechápu koncept dôsledkov a nevedia, ako sa vyhnúť nebezpečenstvu.

Sociálne zručnosti - hranie sa s inými deťmi pomáha vášmu batoľaťu budovať sociálne zručnosti a ponúka mu príležitosť spoznať priateľov. Vezmite svoje dieťatko do parku a nechajte ho hrať sa s ostatnými, pripojte sa k hernej skupine alebo sa stretnite s priateľmi, ktorí majú deti v rovnakom veku, aby sa mohli všetci spolu hrať, zatiaľ čo vy sa stretnete pri kávičke. Nebuďte však prekvapení, ak uvidíte svoje dieťa, ako sa hrá bok po boku s inými deťmi, namiesto toho, aby sa s nimi bavilo a skutočne sa s nimi hralo. Paralelná hra, ako sa tento štýl nazýva, je v tomto veku normálna.

Neprehliadnite: Montessori hračky pre deti rôzneho veku - vaše ratolesti ich budú milovať

batoľa

Zdroj: Depositphotos

22. mesiac života bábätka - aktivita a pohyb

Pomôžte svojmu malému pokladu hýbať sa a buďte čo najviac aktívny. Batoľatá sa učia príkladom, preto pracujte na tom, aby ste žili aktívny život aj vy. Nehovoríme o návšteve telocvične - jednoducho vneste prirodzené pohyby alebo hravú zábavu do vášho každodenného života.

Môžete si s dieťaťom zatancovať pri zábavnej hudbe, hrať sa s loptou, spoločne pracovať na záhrade, upratovať alebo dokonca len tak pobehovať a naháňať sa.

22. mesiac života bábätka - stravovacie návyky

Ponúknite rôzne zdravé jedlá vo vhodnom čase a nechajte svoje dieťa rozhodnúť, kedy je sýte a má dosť.  Vyberte si výživné občerstvenie počas dňa, ako je ovocie, nízkotučné mliečne jedlá a celozrnné potraviny namiesto sušienok či čipsov.

Nenechajte ich napchať sa sladkosťami! Ak váš drobec nechce jesť hlavné jedlo, je to v poriadku, ale vyhnite sa tomu, aby ste mu po odmietnutí jedla dávali sušienky alebo iné sladké dobroty, pretože to môže povzbudiť jeho chuť na jedlo s prázdnymi kalóriami namiesto živín.

22. mesiac života bábätka - správne stolovanie

Odložte telefóny, vypnite televízor a vychutnajte si spoločné rodinné jedlo pri stole. Uvoľnené rodinné stolovanie podporuje rodinné návyky a pomáha budovať komunikačné zručnosti a sebaúctu vášho dieťaťa.

22. mesiac života bábätka - spánok

Váš drobček potrebuje spať približne 11 až 14 hodín denne a vo veku 22 mesiacov môže potrebovať ešte aj jeden spánok počas dňa. Batoľatá najlepšie zvládajú rutinu, ale to neznamená, že sa vždy dostanú do postele alebo budú spať podľa plánu každú jednu noc. Možno zistíte, že máte problém dostať svoje 22-mesačné dieťa do postele podľa plánu, a to je v poriadku!

  • Plán spánku vášho batoľaťa je dôležitý, ale nemali by ste sa obávať, ak veci nejdú vždy podľa plánu.
  • V rámci spánkového tréningu uložte svoje dieťatko spať každú noc v rovnakom čase, ale nebojte sa, ak sa to občas stane o niečo neskôr.
  • Život je pre vaše batoľa vzrušujúci a veci, ako je návšteva hosťa alebo nová hračka, môžu spôsobiť, že bude chcieť zostať hore po zvyčajnom čase spánku.
  • Hodinu pred spaním obmedzte stimulačné aktivity na minimum a pomôžte im upokojiť sa upokojujúcim kúpeľom a rozprávkou pred spaním.
  • Ak je vaše dieťa jednu noc dlho hore, ďalšiu noc mu pomôžte vrátiť sa k zvyčajnému režimu spánku.

Odporúčame aj: Dobrodružstvo pre celú rodinu: Jaskyne na Slovensku, ktoré stoja za preskúmanie!

Vývoj dieťaťa

Zdroj: Depositphotos

Rozvíjanie emocionálnej inteligencie

Keď má vaše batoľa okolo 22 mesiacov, cíti veľa nových emócií, ale možno nevie, ako ich vyjadriť. Vaše batoľa sa učí sledovaním všetkých okolo seba, najmä svojich rodičov a blízkej rodiny.

Porozumenie zdieľaniu - keď dochádza k zdieľaniu medzi dospelými alebo akýmikoľvek staršími deťmi vo vašej domácnosti, uistite sa, že si to vaše dieťa uvedomuje. Možno dokonca povedzte, že mama sa delí o čokoládu s otcom, takže vaše 22-mesačné dieťa začne chápať pojem zdieľania. Deti úplne nerozumejú zdieľaniu, kým nie sú staršie, takže je v poriadku, ak vaše dieťa ešte celkom nerozumie!

Vyjadrovanie vlastných emócií - vaše 22-mesačné dieťa sa na vás pozerá, pri tom sa učí a môže kopírovať vaše správanie. Môžete pomôcť svojmu malému naučiť sa komunikovať emócie tým, že svoje pocity vysvetlíte konštruktívnym spôsobom. Takže, ak sa cítite frustrovaní, namiesto toho, aby ste kričali, neváhajte a podeľte sa o svoje pocity vhodným spôsobom. To im pomáha naučiť ich verbalizovať svoje vlastné emócie.

Odmeňovanie dobrého správania pozornosťou - keď vaše dieťa robí niečo, čo sa vám páči, všimnite si to a venujte mu plnú pozornosť. Posilňovanie ich pozitívneho správania svojou pozornosťou a súhlasom buduje ich sebaúctu a je to najproduktívnejší spôsob, ako podporiť dobré správanie v budúcnosti. Keď sa správajú zle, snažte sa ignorovať ich zlé správanie (pokiaľ ste im zabránili v niečom nebezpečnom) a venujte im minimálnu pozornosť, čo im pomôže naučiť sa, že správať sa za to nestojí.

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci

Zdroj úvodnej foto - redakcia KAMzaKRASOU.sk

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE