Dobrodružstvo pre celú rodinu: Jaskyne na Slovensku, ktoré stoja za preskúmanie!

Či už ste sa rozhodli tráviť dovolenku doma na Slovensku alebo niekam za teplom odletieť, určite vám nie len cez letné prázdniny, ale aj počas roka veľakrát napadne, žeby ste sa radi vydali s deťmi na výlet. Zostáva však otázka kam. Akvaparky navštevujete stále, na nejaké túry vaši drobci úplne nie sú, múzeá ich nudia...tak ich zoberte do jaskyne

Svojou tajuplnosťou a tajomstvami, často lákajú aj dospelých. Je to úplne iný druh zážitku. Keď ste v jaskyni ešte neboli, toto leto je na pre jaskyne ako stvorené. Bonus: je tam príjemne chladno, aj keď je vonku tridsať stupňov.

Jaskyne na Slovensku

Na Slovensku sa nachádza vyše 7500 jaskýň. Nie, nebojte sa, nemusíte si vyberať z takého veľkého množstva. Pre verejnosť je ich sprístupnených osemnásť a vyberať si môžete aj podľa toho, kde na Slovensku sa práve nachádzate. 

Okrem toho, že sa deti naučia niečo o podzemných krasových útvaroch, cesta do podzemia, kde je tma počas dňa, je dobrodružstvo samé o sebe. Deti milujú jaskyne. 

Ktorú jaskyňu si vybrať?

Možností máte naozaj neúrekom. Je v podstate jedno, v ktorej časti Slovenska bývate alebo sa momentálne nachádzate, pretože jaskyne sú takmer všade. Je to len na vás, čo vám bude najviac vyhovovať a aké veľké máte deti. Slovenská správa jaskýň odporúča navštevovať jaskyne až s deťmi od 6 rokov.

Návštevnosť za posledné roky však ukazuje, že do jaskýň chodí stále viac deti v rozmedzí od 1 do 6 rokov. Je to však na zvážení každého rodiča, aby ohodnotil, či dieťa prehliadku zvládne alebo nie. Okrem iného je fajn zvážiť aj to, ako sa vaše dieťa zobudí. V jaskyni je totiž úplne iná akustika a vaše plačúce dieťa ozývajúce sa na vás z každej strany nemusí byť príjemným zážitkom.

Keď je ale všetko v poriadku, môžete si vybrať napríklad ísť pozrieť ľadové kráľovstvo v lete. To by deti mohlo zaujímať. Takíto zážitok vám poskytne napríklad Demänovská ľadová jaskyňa alebo Dobšinská ľadová jaskyňa. Ak chcete deti zaujať niečím, čo ešte nikdy nevideli, dobrou voľbou je Ochtinská aragonitová jaskyňa. 

Dobrodružstvo na plavbe riečkou v podzemí zase môžete zažiť v jaskyni Domica. Úplnou klasikou, kde bol asi každý je Belianska jaskyňa, ku ktorej však vedie dosť „šlapák“, takže si cestu naplánujte tak, aby ste vstup stihli. Odmenou vám budú nádherné kvapľové útvary a hudobná sieň. Na západnom Slovensku zase môžete navštíviť jaskyňu Driny. Možností je naozaj mnoho.

Bude vás zaujímať: Dovolenka na Slovensku s deťmi do 10 rokov: Ako si vybrať a čo zvážiť?

Jaskyne s deťmi

Zdroj: Pinterest/ tripadvisor.sk

Ako je to s parkovaním?

Parkoviská pri jaskyniach sú k dispozícii, ale väčšina z nich môže byť spoplatnená, nakoľko ich nevlastnia jaskyne. K jaskyniam sa dostanete aj autobusom alebo inou dopravou, je však potrebné si celý výlet dôkladne naplánovať, aby ste napríklad nezmeškali posledný autobus alebo naopak vstup do jaskyne. 

Neplánujte si výlet na pondelok

V pondelky sú jaskyne zatvorené. Keď sa tam už vyberiete a zabudnete na to, že je pondelok, tak sa nič nedeje. Väčšina z nich je totiž obkolesená krásnou prírodou a vy si užijete prechádzku. Na budúce aspoň budete vedieť, ako sa tam najrýchlejšie dostať.

 

Fotky si asi neurobíte

Ak ste si plánovali zachytiť zrkadlovkou vašich drobcov v nádhernej jaskyni, pripravte si peňaženky. Fotografovanie a filmovanie v jaskyniach je totiž spoplatnené.

Platba pri jaskyni

Vstupné do jaskýň, ako aj nákup suvenírov alebo iných vecí je možný iba peniazmi. Platba kartou, kultúrnymi poukazmi alebo inou formou možná nie je. Takže si pred výletom určite vytiahnite peniaze z bankomatu.

Ako sa obliecť?

V jaskyniach je v priemere teplota okolo 5 stupňov. Nezabudnite preto pre svoje detičky zbaliť vrstvy teplejšieho oblečenia a dbajte aj na pevnú a dobrú obuv. Sandálky, aj keď je von teplo, sa do jaskyne nehodia.

Teplé oblečenie zbaľte aj pre seba. Aspoň softshellovú bundu okolo pása. Ono sa to nezdá, ale budete drkotať zubami. Určite nezabudnite na čiapky. Deťom do 6 rokov sa odporúča vziať na hlavu aj cyklistickú prilbu. Pre istotu.

Pozrite aj: Letná dovolenka s deťmi - toto NEZABUDNITE zbaliť so sebou!

Jaskyne s detmi

Zdroj: Pinterest/ expeditionslovakia.com

Čo si ešte so sebou vziať?

Prehliadky jaskýň majú rôzne trvanie a náročnosť, takže myslite na svojich malých hladošov. Nezabúdajte samozrejme aj na pitný režim. Pri jaskyniach bývavajú aj bufety. Nie všetky sú však v bezprostrednej vzdialenosti, tak zvážte koľko jedla deťom vziať alebo si overte, či tam ten bufet naozaj je.

Slovenská správa jaskýň odporúča

Odporúča vziať si so sebou turistický nosič pre deti od 1 do 6 rokov, aby sa prehliadka zvládla v stanovenom čase. Neplatí to pre všetky jaskyne, iba pre tieto:

  • Demänovská jaskyňa slobody
  • Dobšinská ľadová jaskyňa
  • Harmanecká jaskyňa
  • Belianska jaskyňa
  • Demänovská ľadová jaskyňa

Veríme, že ktorúkoľvek jaskyňu si vyberiete, budete mať krásny zážitok vy aj vaše deti. Slovensko je naozaj plné krás a my o nich ani nevieme. 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE