Nočný des u detí: Aké sú príčiny a čo môže pomôcť?

Poznáte tú situáciu aj vy – keď práve začínate driemať a vaše dieťa zrazu začne kričať ako o život? Utekáte do ich izby, aby ste zistili, čo sa stalo. V tom sa dostanete k posteli a zistíte, že vaše dieťa sedí vzpriamene, bez útechy a zdanlivo imúnne voči vašim upokojujúcim slovám. Čo to bolo?

Je pravdepodobné, že ste sa práve stretli s nočným desom u detí, nazývaným aj spánkový či nočný teror. Počas nočného desu môže dieťa kričať, rozprávať alebo plakať, ale v skutočnosti nie je hore. Ak svieti svetlo, môžete vidieť, že sú deti bledé alebo spotené – ich reakcia na boj alebo útek je plne aktivovaná.

Na rozdiel od prebudenia z nočnej mory, po nočnom dese si vaše dieťa nebude pamätať živý sen, ktorý ho prebudil, ani vám nepovie o príšere, ktorú možno videlo v skrini. Pre nich to bude, ako keby sa neskorá nočná panika nikdy nestala.

Nočný des u detí

Bez toho, aby sme si to uvedomovali, sa všetci prebúdzame, pozeráme okolo seba a prevaľujeme sa, kým v noci spíme. To sa deje, keď prepíname medzi fázami hlbokého (non-REM) spánku a nie príliš hlbokého (REM) spánku. Zvyčajne sa to stane dvakrát až šesťkrát za noc.

Nočné hrôzy sú poruchy spánku, ku ktorým dochádza, keď deti (a niekedy aj dospelí) prepínajú medzi hlbokým spánkom a ľahším spánkom. Zvyčajne sa vyskytujú v prvých hodinách po tom, čo vaše dieťa zaspalo.

  • Keď spíme, striedame REM spánok a non-REM spánok, pričom v každom cykle strávime 90 až 120 minút.
  • Ale deti, ktoré majú nočné desy, sa v podstate „zaseknú" medzi prebudením a tým, že sú v najhlbšom štádiu non-REM spánku.
  • Aj keď sú nočné desy u detí pre rodičov znepokojujúce, nie sú znakom toho, že vaše dieťa má nejaké základné problémy.
  • Spánkový teror sa vyskytuje u normálne sa vyvíjajúcich detí.
  • Rodičia sa často obávajú, ale nočné desy nie sú znakom úzkosti alebo iných psychologických problémov.
  • Nočné hrôzy postihujú 2 až 7 % detí a zvyčajne vrcholia medzi 4. a 7. rokom života.
  • Väčšina detí prekoná spánkový teror ešte pred dospievaním.

Odporúčame: Separačná úzkosť u detí: Ako sa prejavuje a ako ju prekonať?

nočný des

Zdroj: Depositphotos

Aké má nočný des príznaky?

Keď sa vaše dieťa prebudí z nočnej mory, pravdepodobne sa bude zdať vystrašené a možno bude plakať. Možno vám bude chcieť povedať o zlom sne. Ak však zažíva nočný teror, v skutočnosti nebude hore. Môže sa pokúsiť hovoriť alebo kričať, ale pravdepodobne nebude tvoriť celé vety alebo slová.

Medzi ďalšie príznaky nočného desu patria:

  • vystrašenie,
  • ťažkosti s upokojením dieťaťa,
  • nekoordinovaný pohyb dieťaťa,
  • kričanie alebo nariekanie,
  • pozeranie doprázdna,
  • potenie.

Nasledujúci deň si vaše dieťa pravdepodobne nebude pamätať okamihy nočného desu. Je to preto, lebo nočné hrôzy sa vyskytujú, keď je vaše dieťa uprostred hlbokého spánku. Strach zo spánku môže pominúť za pár sekúnd alebo môže trvať niekoľko minút.

Nočný des môže prísť len niekoľkokrát do roka, raz za týždeň alebo, v zriedkavých prípadoch, aj niekoľkokrát týždenne.

Možno zabrániť nočnému desu?

Čokoľvek, čo vášmu dieťaťu bráni v plynulom prechode z hlbokého spánku do REM spánku, môže vyvolať nočný des. Schopnosť identifikovať spúšťače môže zabrániť alebo znížiť počet nočných desov.

Zamerajte sa na odstránenie najbežnejších spúšťačov nočného desu, ktorými sú aj:

  • nedostatok spánku – príliš málo spánku jednu noc spôsobí, že vaše dieťa spí ďalšiu noc oveľa hlbšie, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť epizódy nočného desu. Zistite, koľko spánku vaše dieťa potrebuje vzhľadom na svoj vek a hľadajte stratégie, ktoré mu pomôžu lepšie zaspať.
  • choroba – keď sa vaše dieťa necíti dobre, môže spať viac alebo menej pokojne. To môže ovplyvniť jeho spánkový režim a viesť k nočným desom. Pomôžte svojmu drobčekovi zostať zdravým dodržiavaním správnej hygieny rúk, vyhýbaním sa ľuďom, ktorí sú chorí a dodržiavajte správne návyky zdravej životosprávy.
  • hluk v noci – hlučné prostredie môže tiež viesť k poruchám spánku. Ak sú zvuky nevyhnutné, vyskúšajte zariadenie s bielym alebo ružovým šumom, aby ste niektoré zvuky zablokovali.
  • spánkové apnoe – obštrukčné spánkové apnoe je stav, pri ktorom sa počas spánku vyskytujú krátke prestávky v dýchaní vášho dieťaťa. Vyskytuje sa asi u 2 % až 5 % detí, najčastejšie vo veku od 2 do 6 rokov. Ak vaše dieťa nemôže počas spánku správne dýchať, môže to vyvolať spánkový teror. Medzi príznaky, že vaše dieťa môže mať spánkové apnoe, patria: hlasité dýchanie, chrápanie alebo dýchanie ústami počas spánku.
  • nepokojný spánok
  • nočné pomočovanie
  • genetika – poruchy spánku sa môžu vyskytnúť v rodine. Vaše dieťa môže byť náchylnejšie na spánkové terory, ak ich mal jeden alebo obaja rodičia.

Neprehliadnite: Klamstvo u detí - trestať či nie? Klamstvo ako výchovný problém má mnohé úskalia. Ako správne reagovať?

zlý spánok

Zdroj: Depositphotos

Ako zvládnuť nočný des u detí?

Najlepšie je nechať nočnému desu voľný priebeh. Pokúšať sa prebudiť svoje dieťa uprostred spánkového teroru pravdepodobne nebude fungovať. Ak zobudíte svoje dieťa, pravdepodobne bude zmätené alebo vystrašené, že sa tak náhle prebudí.

Lepšou cestou je:

  • zamerať sa na ich udržanie v bezpečí tým, že ich potichu a jemne položíte späť, ak sedia,
  • ak má vaše dieťa časté nočné desy, môžete zvážiť pridanie niekoľkých ďalších vankúšov do postele, ktoré ho ochránia pred nárazmi hlavy o stenu alebo čelo postele,
  • v zriedkavých prípadoch môžu deti, ktoré majú časté nočné desy, mať prospech z liekov na upokojenie.

Nočné hrôzy sú skutočne alarmujúcejšie pre rodičov ako pre ich deti. Nájdite útechu v tom, že vaše dieťa pravdepodobne čoskoro vyrastie zo svojich nočných desov. Porozprávajte sa s pediatrom, ak máte obavy, že ich nočné hrôzy sú výsledkom spánkového apnoe alebo ak sa vyskytujú veľmi často.

Odporúčame aj: Afektívny záchvat u detí môže spôsobiť stratu vedomia! Nepodceňte prvé príznaky!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE