7 vecí, ktoré ste nevedeli, kým sa vám nenarodilo dieťa

Narodenie dieťaťa zmení váš život od základov. Kto tvrdí niečo iné, tak asi ešte deti nemá. Rodičovstvo je tá najnáročnejšia, ale zároveň najkrajšia vec na svete. Sú však veci, na ktoré vás nikto nepripraví. Ktoré vám v podstate nikto nepovie. Hneď, ako svoje čerstvo narodené bábätko držíte v rukách po prvý krát, tak okrem euforických emócií, vám v hlave začne víriť milión myšlienok. Postupne, ako bude dieťatko zo dňa na deň rásť, bude tých myšlienok pribúdať.

Keď nemáte v rodine malé deti, je dobré sa trochu informovať vopred. Ako pár, ktorý očakáva bábätko, určite oceníte rady a informácie z predpôrodnej poradne. Ak ste to pokladali za blbosť, skúste sa nad tým zamyslieť, lebo keď sa to dieťatko narodí, budete už všetko riešiť za behu. Týchto 7 vecí pochopíte a naplno prežijete, až keď sa vám dieťatko narodí.

1. Správne dojčenie bábätka

Ako žena o tom počúvate od detstva z každej strany. Od mamičiek, babičiek, tetušiek, známych a tak ďalej. Každý má na dojčenie svoj názor a svoju vlastnú skúsenosť. Kopa týchto skúseností a subjektívnych právd sa natoľko zovšeobecnila, že sa stali nepísanými pravidlami. Mladej čerstvej mamičke bude radiť každý, až sa jej z toho bude krútiť hlava. O čerstvom oteckovi ani nehovoríme. Ten bude úplne hotový. 

Čo je však najdôležitejšie a málokto to mamičkám povie je, že neexistuje univerzálny správny spôsob dojčenia. Každé dieťatko je iné a každá maminka je iná. Samozrejme, existujú "finty" a pomôcky, ako dojčiť, ale finálne si každá mam musí nájsť tú správnu cestu sama.

Musí byť v kľude, nestresovať sa a rátať aj s myšlienkou, že možno svoje bábätko dojčiť nebude, alebo ho bude dojčiť kratšie. Sú to bežné veci, ktoré sa stávajú. Ako noví rodičia, ich všetci musia riešiť, no niektoré z nich nedokáže ovplyvniť nikto.

Ak sa vám teda nedarí dojčiť, aj keď máte pocit, že ste už skúsili všetko, nič sa nedeje. Je to takto v poriadku. Vaše dieťatko bude zdravé a šťastné aj bez dojčenia.

2. Každé bábätko má iný spánkový režim

Zase platí to, že sa dozviete kopu informácií, vaša realita však môže byť úplne iná. Hovorí sa, že novorodeniatka prvé dva týždne prespia. No nemusí to byť pravda. Zase platí, že každé dieťa je iné a na spánok dieťaťa vplýva snáď milión aspektov.

Odborníci tvrdia, že nejaké nácviky spánku alebo spánkové tréningy sa oplatí riešiť až od 4 mesiaca. Ďalším faktom však je, že niektoré detičky to vôbec nepotrebujú a krásne spia. Iným to zase vôbec nepomáha a rodičia si zbytočne pridávajú starosť navyše, z ktorej majú neskôr zbytočne výčitky svedomia, ak im to nefunguje.

Jediné, čo platí je, že musíte načúvať svojmu dieťaťu. Zistiť, kedy a ako sa mu spí najlepšie a spánkový režim tomu prispôsobiť. Ak má vaše dieťa pol roka a cez deň pospí maximálne v polhodinových krátkych intervaloch, je to v poriadku. Ale je aj v poriadku ak pospí tri hodiny a ďalšie štyri hodiny je hore.

Musíte si nájsť vlastnú cestu, nie sa porovnávať s ostatnými. Je to menej stresujúce. A aj v tomto platí, že budú lepšie aj horšie dni. Netreba sa preto vzdávať.

Pozrite aj: Starostlivosť o detskú pokožku počas leta

Dieťa zmení všetko

Zdroj: Depositphotos

3. Pripravte sa na nedostatok spánku pre vás a vašu polovičku

Tak spánok rodičov, pri malinkom dieťati, je kapitola sama o sebe. Je na vás, ako si to nastavíte a je to veľmi individuálne. Vo všeobecnosti sa však prvé mesiace, niekedy roky, života svojho dieťaťa nevyspíte. Ste vydesení? Nemusíte byť. Je to prirodzené a normálne.

Lebo aj keď sa vaše dieťa naučí spinkať v noci niekoľko hodín v kuse, vy sa zobudíte, aby ste skontrolovali, či je všetko v poriadku. Potom prídu zúbky alebo niečo iné a dieťa nebude spať celú a vy samozrejme s ním. Naozaj sa na to treba pripraviť, ale najmä po psychickej stránke.

Po čase si však na to organizmus zvykne. Telo sa prispôsobí novému režimu a vie fungovať aj tak. Budú však dni, keď budete šialene unavení a nebudete vládať stáť na nohách. Vtedy existuje iba jediná cesta, mať nastavený režim s partnerom, že sa budete striedať.

Jeden človek to z dlhodobého hľadiska sám zvládnuť nedokáže. Najmä, ak máte bábätko, ktoré akosi nerado spí. Zabezpečte sebe a svojmu partnerovi to, že sa dokážete aspoň dvakrát do týždňa poriadne vyspať. Je jedno, či je to cez deň alebo v noci. Spánok potrebujete.

4. Odmietanie pomoci, nie je dobrá cesta

Chápeme, že máte v hlave to, že všetko zvládnete sami a že nechcete byť nikomu nič dlžní. Pravdou však je, že sa neoplatí byť takýmto hrdinom.

Nehovoríme, že musíte mať pri sebe pomoc každý deň, ale ak sa vám niekto ponúkne, že vám zoberie bábo do kočíka na prechádzku alebo že ho postráži, kým sa vy osprchujete, tak tú pomoc prijmite. Je alebo bude to pre vás ťažké, dať dieťa do rúk komukoľvek.

Pomoc však určite potrebovať budete, aj keď si myslíte, že nie. Základ je mať otvorenú myseľ a byť schopný tú pomoc prijať. Ak máte problém s tým, že sa o svoje dieťa bojíte, čo je úplne normálne a prirodzené, tak sa zamyslite nad tým, čo je z vášho pohľadu najviac v pohode.

Ak je to kočík, kde vaše dieťa bude celú dobu zaručene spať a dotyčný, ktorý chce pomôcť, nebude musieť nič robiť, tak si zvoľte kočík. Ak radšej máte veci pod kontrolou, tak buďte pri nich v jednej miestnosti. 

5. Bábätká sú silnejšie, ako si myslíte

Je to drsné. Kým sa nestanete rodičom, pozeráte sa na tých, ktoré v parku naháňajú svoje deti, veľmi zvláštne. Máte kopu svojich názorov, ktoré začínajú tým, že " ja nikdy nebudem moje dieťa...".

Špeciálnou kategóriou v týchto veciach, je bezpečie dieťaťa. Pred tým, ako sa vám dieťa narodí, máte pocit, že vy to nebudete riešiť, veď sa musí učiť aj z pádov a odrenín.

Počkajte si však na to, keď si váš malinký, chutnučký, uzlíček šťastia prvýkrát udrie niekdy hlavičku. Garantujeme vám, že budete plakať viac, ako to dieťa. V tomto tiež neexistuje tá univerzálna cesta, ktorá by platila na deti rovnako. Niektoré sú živšie, iné menej a od toho aj plne závisí ich pohyb a prípadné hrozby.

Nemôžete mať to dieťa v bubline, aby sa nikdy neudrelo alebo neoškrelo, ale taktiež ho nemôžete nechať len tak, nech sa obíja a padá celý deň.

Vo všeobecnosti platí, že väčšina pádov a oškretí, vyzerá na prvý pohľad horšie, ako v skutočnosti sú. Musíte si však nájsť zlatú strednú cestu a veriť, že váš drobec aj čo to zvládne sám.

Bude vás zaujímať: Bolesť ucha u detí - najčastejšie príčiny a tipy, ako jej predchádzať

DIeťa zmení všetko

Zdroj: Depositphotos

6. Neporovnávajte vaše dieťa s inými

Porovnávanie sa s inými, je podľa nás jedným z najhorších zlozvykov ľudstva. Vedie to iba k frustrácii a nepohode. Pri porovnávaní dieťatka, to platí dvojnásobne.

Musíte si uvedomiť, že to malé, krásne, čo sa na vás usmieva, je jedinečné a od prvého dňa sa formuje jeho špecifická osobnosť. Je to veľká výzva neporovnávať, ale musíte to skúsiť. Ak si myslíte, že to robiť nebudete, je to zase iba vaša mylná domnienka.

Ešte sa to dieťa nenarodí a už budete porovnávať veľkosť svojho brucha, počet pohybov dieťaťa denne, silu kopania...keď sa narodí budete riešiť spánok, kakanie, papanie a v podstate bude porovnávať každý aspekt života vášho dieťaťa s inými.

Čím menej to budete robiť, tým budete šťastnejší a v konečnom dôsledku, vaše dieťa tiež. Neustále porovnávanie vám spôsobuje iba nervozitu a tlak, ktoré potom priamo alebo nepriamo prenášate na svoje dieťa a veci, ktoré od neho chcete alebo očakávate, idú ešte pomalšie alebo nejdú vôbec.

Vykašlite sa teda na ostatných a tešte sa z každého dňa a pokroku vášho dieťatka. Všetko príde v pravý čas, podľa možností a schopností vášho drobca. Nesnažte sa zbytočne nič unáhliť.

Pozrite aj: Sedia vaše deti naozaj správne? Vsaďte na sedací vak

7. Bábätká nepotrebujú veľa

Je to tá známa eufória prvorodičov, keď nakupujú pre svoje, ešte nenarodené dieťa, asi tak miliardu vecí. Veľa z nich je len pre prípad alebo že sú v móde. Ak je to váš prípad, skúste si dať od nakupovania pauzu.

Garantujeme vám, že minimálne polovicu z nich nikdy nevyužijete alebo vaše dieťa ich bude odmietať. Rozumnejšie je postupne, s potrebami a vývojom dieťa veci, ktoré sa vám zdajú vhodné a praktické dokupovať.

Pokiaľ je bábätko napapané, prebalené a cíti pri sebe maminku, naozaj nepotrebuje viac. A bude to tak veľmi dlho, aj keď budú oveľa väčšie. Zbytočne bude mať dieťa plnú izbu hračiek, keď sa aj tak najlepšie zabaví s lemom vašich šiat alebo prázdnou fľašou od minerálky.

Deti toho naozaj nepotrebujú veľa. Je ťažké sa s tým zmieriť, ale väčšina rodičov na to postupom času príde. Najmä. keď sa im byt alebo dom začne prepchávať zbytočnosťami a nemajú sa kde pohnúť.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE