Zavádzanie príkrmov: Najlepšie postupy a rady!

Narodenie bábätka je jedna z najšťastnejších udalostí v živote celej rodiny. Priviesť na svet nový život je síce veľmi náročné, avšak razom sa bolesť premení na nekonečné šťastie. Na čerstvých rodičov čakajú dni a týždne plné nových skúseností, pričom maminky to majú vždy náročnejšie. Po pôrode sa musia čím skôr zotaviť, aby mohli byť plne k dispozícii svojmu bábätku.

V našich zemepisných šírkach je samozrejmosťou, ak maminka svoje bábätko dojčí hneď od prvých chvíľ jeho života. Snaha o prisatie dieťatka na prsník mamičky prebieha už veľmi krátko po pôrode. Predovšetkým pre prvorodičky býva táto nová skúsenosť zo začiatku náročná, avšak pravidelným tréningom pod dohľadom lekárov a sestričiek v pôrodnici sa dojčenie zastabilizuje ako pre maminku, tak aj pre bábätko.

Bohužiaľ, nie vždy je dojčenie možné, aj keď je to veľmi odporúčané a pre správny vývin a vývoj bábätka aj najvhodnejšie. V niektorých prípadoch bábätko prijíma stravu vo forme umelého mlieka, prípadne sa kombinuje materské mlieko spolu s umelou výživou. Tak či onak, najdôležitejšie je vždy zdravie bábätka, ale aj fyzická a psychická pohoda samotnej maminky.

Materské mlieko - prečo je nenahraditeľné?

Význam dojčenia je počas celého obdobia trvania pre dieťa nenahraditeľný. Dojčené deti majú vďaka zloženiu materského mlieka zvýšenú ochranu pred infekciami. Jedným z faktorov, ktorý dieťaťu pomáha prekonať infekčné ochorenie, je tzv. laktoferín, ktorý ničí škodlivé baktérie, kvasinky a vírusy.

Dojčenie je veľmi dôležité aj pre kognitívny a senzorický vývin bábätka, nakoľko dieťatko po pôrode ešte nemá úplne vyvinutý mozog. Približne prvé tri roky po narodení bábätka sa jeho mozog vyvíja rýchlo, pričom počas tohto obdobia sa vytvárajú nové medzibunkové spojenia. Materské mlieko obsahuje látky pomáhajúce k dozrievaniu mozgu a naplneniu jeho maximálneho potenciálu.

Pri dojčení sa rozvíja celkové vnímanie vášho malého pokladu. Dieťatko:

  • cíti vôňu matky,
  • cíti chuť mlieka,
  • pozerá sa na tvár svojej maminky,
  • dotýka sa jej pokožky,
  • cíti jej teplo spredu a zároveň dotyk na chrbátiku,
  • počúva jej hlas, tlkot srdca, pohybuje sa spolu s matkou – toto všetko pôsobí na vznik nových mozgových prepojení a podporuje vývin mozgu.

Ako zavádzať príkrmy?

Zavádzanie príkrmov pre bábätká je dôležitý krok v procese skladby ich stravy a postupného uvedenia nových potravín do ich stravovacieho režimu. Je dôležité dodržiavať odporúčania pediatrov a postupovať postupne.

Dôležité je sledovať reakciu dieťaťa na nové potraviny a postupovať postupne, aby sme mohli v prípade nekompatibility vyhľadať prípadnú alergickú reakciu a potraviny, ktoré nevyhovujú.

Neprehliadnite: VIDEO: Šestonedelie z pohľadu ženy – o základnej starostlivosti o telo, hojení rán aj ošetrovaní bradaviek

umelé mlieko

Zdroj: Depositphotos

Prikrmovanie dojčeného dieťaťa - je možné začať aj pred 6. mesiacom? Skoršie zavádzanie jedla nie je vylúčené

Prvé príkrmy dojčeného dieťaťa sú dôležitým krokom v jeho vývoji. Začať s príkrmami sa odporúča vo veku okolo 6 mesiacov, ale každé dieťa je individuálne a odporúčania sa môžu líšiť. Tu sú niektoré základné informácie o zavádzaní príkrmov pre dojčené dieťa:

  • Začnite s jedným novým jedlom naraz a pozorujte reakcie dieťaťa. Ak dieťa odmieta jedlo, nechajte ho na chvíľu a skúste to ešte raz neskôr.
  • Nepridávajte cukor, soľ, med alebo iné prísady do príkrmov pre dojčené dieťa.
  • Postupne pridávajte nové jedlá do jedálnička dieťaťa a sledujte, ako mu chutia a ako reaguje na ne.
  • Pokiaľ možno, vyberte si čerstvé a sezónne ovocie a zeleninu pre príkrmy.
  • Pomaly zvyknite dieťaťa na nové chute a konzistencie jedla.
  • Nechajte dieťa samostatne jesť rukami, keď je na to pripravené.
  • Snažte sa podávať rôznorodé a vyvážené príkrmy, aby dieťa malo dostatok živín.

Je dôležité, aby ste sa poradili so svojím pediatrom, ak máte akékoľvek otázky alebo obavy týkajúce sa zavádzania príkrmov do stravy vašeho dojčeného dieťaťa. Každé dieťa je jedinečné a môže mať individuálne potreby a preferencie.

Umelé mlieko / umelá mliečna formula - ako na prvý príkrm v tomto prípade?

Keď chcete začať zavádzať prvé príkrmy vašemu bábätku, ktoré doteraz pila iba umelé mlieko, je dôležité postupovať opatrne a postupne.

Prvé príkrmy pre bábätko môžete skúšať od 4. mesiaca veku dieťatka - v tomto období to nie je priskoré zavádzanie príkrmov v živote dojčiat, ktorých mliečna dávka tvorí podávanie umelého mlieka.

  • Začnite so zavádzaním jedného nového príkrmu za deň a sledujte, ako naň reaguje vaše bábätko.
  • Ak má nejaké alergie alebo neprijíma určitý druh potravy dobre, okamžite to prestaňte podávať a skúste niečo iné.
  • Postupne zvyšujte množstvo príkrmov a ich rôznosť. Skúste sa držať odborných odporúčaní týkajúcich sa veku a typov príkrmu.
  • Ak má vaše bábätko problémy s prechodom z umelého mlieka na tuhé potraviny, skúste postupne miešať príkrmy s mliekom, aby sa zvyklo na novú chuť a konzistenciu.
  • Neponáhľajte sa a dajte svojmu bábätku čas adaptovať sa na novú stravu. Rešpektujte jeho individuálne potreby a preferencie.

Nezabudnite aj na to, že je dôležité poradiť sa s pediatrom, ak máte akékoľvek pochybnosti alebo otázky týkajúce sa zavádzania príkrmov vašemu bábätku. Buďte trpezliví a dávajte svojmu bábätku lásku a podporu počas tohto dôležitého obdobia jeho vývoja.

Odporúčame aj: Teplota v domácnosti: Na koľko treba kúriť, ak máte doma bábätko?

prvé príkrmy

Zdroj: Depositphotos

Postup zavádzania príkrmov - kedy je ideálny začiatok na prvé príkrmy?

Ak je bábätko plne dojčené, až do ukončeného 6. mesiaca jeho života nepotrebuje žiadnu inú stravu. Materské mlieko teda netreba dopĺňať ničím iným. Dieťatko, ktoré pije umelé mlieko, má svoje mliečne obdobie prvé 4 – 5 mesiace, v tomto prípade sa od ukončeného 4. mesiaca postupne zavádzajú prvé príkrmy.

POZOR – v oboch prípadoch sa vyhýbame kravskému mlieku, ktoré sa bábätku v prvom roku života nesmie podávať v žiadnej forme.

Ako správne zavádzať príkrmy a kedy začať s prvými príkrmami?

U dojčeného dieťaťa od ukončeného 6. mesiaca, u dieťaťa na umelom mlieku od ukončeného 4. mesiaca, podávame 1x za deň, zvyčajne na obed, zeleninový príkrm. Najskôr sa podávajú jednodruhové zeleninové príkrmy, ktoré sa opakujú minimálne prvé tri dni.

Ak sa nespozoruje žiadna reakcia, postupne sa rovnakým spôsobom pripravujú a podáva jednozložkový zeleninový príkrm, na začiatok z týchto druhov zeleniny:

  • mrkva,
  • zemiak, batát,
  • neskôr mrkva + zemiak,
  • cukina,
  • tekvica,
  • fenikel,
  • mangold,
  • paštrnák,
  • petržlen (pozor – alergén).

Tip pre vás: Nápady na rýchly obed pre deti: Dôležitý je výber potravín i servírovanie

prvé príkrmy

Zdroj: Depositphotos

Dvojzložkový príkrm

Pri podávaní prvých príkrmov buďte trpezliví a postupne navyšujte objem zeleninového pyré. Ak vám dieťatko „nezreaguje" so žiadnym druhom zeleniny, neskôr môžete pripravovať aj zeleninové príkrmy ako zeleninový mix - rôzne druhy zeleniny.

Ako pripraviť zdravý príkrm a čím dochucovať?

Zabudnite na dochucovanie soľou! Do pripraveného príkrmu dajte kvapku za studena lisovaného olivového oleja, prípadne ghee masla. Od ukončeného 10. mesiaca môžete pridávať aj za studena lisovaný tekvicový, konopný či ľanový olej.

  • Od 6. mesiaca môžete dochucovať aj rascou, feniklom, pažítkou, petržlenovou vňaťou, bobkovým listom a saturejkou.
  • Od ukončeného 8. mesiaca môžete ako dochucovadlo do príkrmov použiť aj tymián, bazalku, kôpor, ligurček, majorán, zelerovú vňať, kurkumu, žeruchu, ale aj vanilku či škoricu, samozrejme, vo veľmi malých množstvách.

Ovocný príkrm

Po zeleninových pyré podávajte spolu s nimi počas dňa, ideálne na desiatu, už aj ovocné príkrmy. Najskôr jednotlivé druhy zeleniny pripravte na pare alebo uvarte či uduste, neskôr môžete podávať už aj čerstvé.

Začínajte s týmito druhmi ovocia:

  • jablko,
  • hruška,
  • marhuľa,
  • broskyňa,
  • nektarinka,
  • melón (červený bez jadierok),
  • slivka,
  • banán,
  • mirabelky.

Neskôr pridajte aj hrozno (bez kôstok), čerešne, višne. Vo všeobecnosti pri všetkých druhoch ovocia a zeleniny dbajte na KVALITU, LOKÁLNOSŤ a ČERSTVOSŤ.

BLW – Baby Led Weaning

Jedná sa o takzvané „jedlo do ručičky“. Dovoľte deťom byť zvedavé a keď zvyčajne okolo pol roka ich veku prejavia záujem o jedlo, doprajte im si jedlo chytiť do ručičky a skúsiť ho tak spapať. K svojmu vývinu to potrebujú, a preto sa nenechajte odradiť špinavým oblečením, prípadne zašpineným stolom či prestieraním. Zdroj výživy, ako aj samotná výživa bábätka môže byť podporená aj týmto spôsobom.

Prečítajte si aj: Rodičia - robte týchto 5 vecí pre šťastie vašich detí!

Zavádzanie príkrmov

Zdroj: Depositphotos

Zavádzanie ďalších príkrmov - v akom poradí zavádzať jedlo?

Mäso – približne po 3 týždňoch zeleninových príkrmov, pridávame k zelenine mäso, a to teľacie, hovädzie, hydinu, králika, jahňacie. Po ukončenom 10. mesiaci už aj kačacie, husacie a bravčové. So zeleninou podávame 4 až 6x do týždňa, najskôr v malých dávkach, postupne sa dávky zvyšujú. Malé deti toto spestrenie jedálnička milujú.

Vajíčko – od ukončeného 8. mesiaca podávame celý vaječný žĺtok, bielok až po prvom roku života, nakoľko je to silný alergén. Žĺtok vmiešame do zeleninového pyré, striedame s mäsom.

Strukoviny – od ukončeného 8. mesiaca podávame hrášok, fazuľku a červenú šošovicu. Po roku života zo strukovín pridávame šošovicu, fazuľu, cícer a suchý hrach.

Ryby – sladkovodné ryby od 10. mesiaca veku, morské ryby po prvom roku života.

Jogurt – u plne dojčených detí od 10. mesiaca, u detí na umelom mlieku od 8. mesiaca – avšak vyberajme výlučne biele jogurty z ovčieho mlieka so smotanovou kultúrou.

(Ne)mliečna kaša – kaše podávame na olovrant alebo na večeru a pripravujeme ich s vodou, prípadne mliekom – materským alebo umelým mliekom u nedojčených detí. Do kaše môžeme primiešať aj kúsky ovocia, na ktoré sú detičky už zvyknuté. POZOR – žiaden med a ani cukor! Kaše môžete pripravovať:

  • ryžovú,
  • kukuričnú,
  • pšenovú,
  • pohánkovú,
  • ovsenú,
  • jačmennú.

Pri zavádzaní príkrmov, samozrejme, pokračujeme v dojčení, na pitie pridávame dojčenskú vodu, prípadne čaj. Umelá mliečna formula u nedojčených detí po prvom roku života už nie je potrebná. A ako sme už povedali, pri výbere potravín je najdôležitejšia kvalita, lokálnosť, sezónnosť a čerstvosť. Prajeme vám veľa úspechov a trpezlivosti.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE