Vplyv rozvodu na dieťa - naučte sa, ako mu to pomôžete celé zvládnuť!

Nikdy nebol v spoločnosti rozvod ľahší ako v dnešnej dobe. V minulosti si dokonca ani týraná žena nemohla dovoliť opustiť manžela, znamenalo by to jej koniec. V súčasnosti je toto rozhodnutie pre dospelých pomerne jednoduché.

No aké sú dôsledky rozvodu na emócie detí? Existuje niečo také ako dôstojný rozvod rodičov? Aká rodičovská starostlivosť je vhodná s ohľadom na duševné zdravie detí?

V prvom rade je dôležité, aby celú situáciu spracovali čo najskôr dospelí a mohli tak byť oporou svojím deťom a zvládnuť tak rodičovskú starostlivosť v tejto náročnej situácii. Pristúpenie k rozvodu by malo byť až konečný rozhodnutím, ktorému by mala predchádzať snaha o nápravu, možno aj s využitím odbornej pomoci.

Pozri aj:  Zavádzanie príkrmov: Najlepšie postupy a rady!

Rozvod a deti

Každé dieťa až bolestne túži po jednote rodičov. Tieto potreby dieťaťa môžu byť také silné, že môže mať pokusy rodičov spojiť. Nezhody rodičov v dieťati vyvolávajú rozpor, cíti ťah raz na jednu a potom na druhú stranu. Tým stráca svoju vnútornú rovnováhu a vzrastá v ňom nepokoj.

Napätie v rodine prežívajú deti veľmi citlivo. Dokonca si dovolím tvrdiť, že čím je dieťa menšie, tým intuitívnejšie, citlivejšie a intenzívnejšie vníma hádky a nezhody svojich rodičov.

Ešte pred rozvodom je vhodné s deťmi hovoriť úprimne, nakoľko aj bez slov veľa vnímajú. Ak si rodičia myslia, že o nezhodách deti nič nevedia, častokrát sa mýlia. Namieste je aj odborná pomoc detí a možno aj rodičov.

OdporúčameKríza v manželstve – v ktorých najkritickejších rokoch môže prísť?

Starostlivosť o deti v čase rozvodu

Ak sa rodičia ocitnú v situácii, že si prestanú navzájom prejavovať náklonnosť a hľadajú útechu v láske k deťom, vlastne ich tým zraňujú. Ak je dcéra postavená do úlohy, že má ockovi vynahrádzať náklonnosť a lásku, ktorú mu žena odopiera, vtedy dieťa prestáva byť dieťaťom a je nútené dospieť. Keď nikde v okolí nenachádza dieťa pomoc s touto situáciou, začne sa dieťa brániť samo. Nedokáže totiž zvládnuť toto narúšanie jeho vnútornej rovnováhy. Negatívne dosahy náročného rozvodu tak môžu byť značne traumatizujúce.

Stratégie zvládania celej situácie závisia od povahy dieťaťa a jeho osobnosti. Dieťa extrovert skôr zvolí taktiku boja, žijú akoby vo vojne, postavia sa na stranu jedného z rodičov a útočia na toho druhého.

Dieťa introvert naopak môže mať tendenciu uniknúť. Môže hľadať útechu vo fantazírovaní a keďže vzťahy s ľuďmi neprinášajú vytúžený pocit bezpečia, začne sa utiekať k predmetom. Tie sa mu môžu javiť spoľahlivejšie ako ľudia. Istotu nachádza napr. v počítačových hrách, na internete a môžu mať nutkavé tendencie k závislostiam.

Častokrát to, že dieťa zažíva konflikty v rodine, sa prejaví najmä v škole - či už je to zrejmé na zmenách správania alebo v zhoršení prospechu.

Pozri ajSen o rozchode: Znamená to skutočný koniec tvojho vzťahu?

rozvod-rodicov

Zdroj: Depositphotos

Aká je najdôležitejšia vec v rodičovskej starostlivosti o dieťa v čase rozvodu?

Aké by mohlo byť riešenie, pri ktorom je braný ohľad na výchovu detí, dieťa môže ostať dieťaťom a tak sa minimalizuje trauma a dopad rozvodu na dieťa? Rozvodová situácia nie je jednoduchá a jediným riešením sa javí, keď si rodičia aj napriek odlúčeniu vážia jeden druhého.

Len naozaj zrelý človek s láskavým srdcom dokáže dať hnev bokom a dovoliť svojmu dieťaťu, aby milovalo a ctilo si oboch rodičov. Ako balzam na detskú dušu pôsobí, ak rodič povie svojmu dieťaťu : "Mám radosť z toho, že máš rád svojho otca/matku a rád ho/ju navštevuješ. Budem sa tešiť, ak jedného dňa budeš taký ako on/ona." S týmto pocitom prebieha zverenie dieťaťa druhému rodičovi pokojne a bezproblémovo.

Tieto slová majú moc liečiť zranené vnútro a pozitívne vplývajú na psychické zdravie detí. V takomto prípade sa deti vyrovnávajú s rozvodom oveľa lepšie.

 

ako zvládnuť rozvod s deťmi v rodine

Zdroj: Depositphotos

Aký je to vlastne dôstojný rozvod?

O dôstojnom a relatívne pokojnom rozvode možno hovoriť vtedy, ak si rodičia aj napriek odlúčeniu vedia prísť na meno a jeden druhého si ctí ako človeka a rodiča ich spoločných detí. Je to zároveň jediné riešenie, pri ktorom dieťa môže ostať dieťaťom, psychické následky sa minimalizujú. Dieťa tak má možnosť milovať a ctiť si ako matku, tak aj otca.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE