27 vecí, ktoré by ste nemali hádzať do záchoda. Za žiadnych okolností!

Zvyknete hádzať rôzne veci do záchoda? Zamysleli ste sa niekedy nad tým? Pozrime sa na tie, ktoré by ste doň nikdy nemali hádzať – minimálne 5 z nich tam každý z nás pravidelne hádže.

Je logické, že do záchodu by sa mal hádzať iba toaletný papier. Napriek tomu veľa ľudí vyhadzuje do záchodovej misy veci, ktoré tam jednoducho nepatria! Dodržaním týchto pravidiel sa vyhnete zbytočným finančným výdavkov za čistenie odtoku a kanalizácie.

Bude vás zaujímať: Tínedžer a domáce práce: Ako ho „prinútiť" upratať si aspoň svoju izbu?

Tu je zoznam 10 NAJČASTEJŠÍCH VECÍ ktorými upcháte svoj záchod:

1. Papierové obrúsky, rovnako AKO aj vlhčené utierky

Aj napriek tomu, že sú veľmi podobné toaletnému papieru nerozkladajú sa tak rýchlo. Čo môže spôsobiť naozaj veľký problém v kanalizácií. Skrátka obrúsky a vlhčené utierky nehádžte do záchodu. Pri častom splachovaní škodíte odtoku a neskôr je potrebné aj čistenie kanalizácie. 

2. Tampóny, vložky a hygienické potreby 

Hygienické výrobky ako tampóny, kozmetické tampóny a dámske hygienické potreby by určite nemali skončiť v záchode. Aj keď sa nám to zdá ako pohodlné riešenie, nepatria do kanalizácie. Pri častom vyhadzovaní tampónov do záchodu hrozí upchatie potrubia.

3. Plienky a detské vlhčené obrúsky

Áno aj to sa deje. Bez ohľadu nato, či sa jedná o detské plienky alebo plienky pre dospelých. Vyhnite sa tomu a vyhadzujte ich výlučne do koša. Inak sa nevyhnete výdavku za čistenie odpadového potrubia.

4. Použité kondómy

Materiál, z ktorého sú vyrobené kondómy škodia odtoku. Patria medzi nerozpustné materiály, takže ich netreba hádzať do kanalizácie a aj vďaka tomu nebudete mať upchatý záchod. 

5. Bavlnené výrobky

Paličky do uší, vata, dámske hygienické potreby z bavlny atď. Aj toto sú ďalšie z vecí, ktoré by mali obísť záchod, pretože sa vo vode nerozpustia. ba naopak spôsobia upchatie záchodu aj samotného potrubia.

Vykúšajte: Tínedžer a domáce práce: Ako ho „prinútiť" upratať si aspoň svoju izbu?

Čo nevyhadzovať do záchodu

Zdroj: Depositphotos

6. Zubná niť a kontaktné šošovky 

Tenký plastový materiál sa vo vode nerozpusti a taktiež môže spôsobiť v potrubí problémy.

7. Zvyšky nespotrebovaných jedál, tuky a oleje, domáci odpad

To skúsil spláchnuť asi každý jeden z nás. Patrí tam bio odpad, použitý olej, rastlinné oleje, rastlinné tuky, zvyšky nespotrebovaných jedál, potraviny a kuchynský odpad. Okrem toho, že môžu spôsobiť zápach, zvyšky jedál radšej vyhoďte do odpadu, lebo svojou mastnotou napomáhajú k problém v odtokovom a odpadovom systéme.

8. Žuvačky a farmaceutické lieky

Žuvačka sa vôbec nerozpúšťa vo vode, ale vytvára lepkavú hmotu, ktorá vie narobiť veľké škody Pri nepoužitých liekoch môže zas dôjsť ku kontaminácií vodných zdrojov a životného prostredia. Lieky výlučne odovzdávame v lekárňach, alebo miestach na to určených. Nezabudajte ochrana životného prostredia je skutočne veľmi dôležitá. Dajte si nato pozor!  

9. Vlasy

Bohužiaľ ani vlasy nie sú tou správnou voľbou čo sa týka záchodovej misy. Veľké množstvo vlasov, ako napríklad vlasy z holenia alebo strihania vyhadzujte do koša, pretože sa v potrubí môžu nahromadiť a následne ho upchať.

10. Farby a chemické látky

Farby. rozpúšťadlá, chemikálie a iné nebezpečné chemické látky nikdy nesplachujte v záchode. Potrubie nimi poškodzujeme, škodia životnému prostrediu, hrozí kontaminácia a následne čistenie odpadových vôd. 

Tip pre vás: Ako si poradiť s čistením hračiek? Kedy ich stačí umyť a kedy dezinfikovať?

Neuveríte, aké ďalšie veci sú ľudia schopní spláchnuť do záchoda:

  1. Zvieracie exkrementy (okrem mačacieho steliva)
  2. Detské hračky
  3. Starý make-up a kozmetické prípravky
  4. Bublinková fólia a ďalšie obalové materiály
  5. Gumičky do vlasov a vlásenky
  6. Staré oblečenie a tkaniny
  7. Rastlinné odpady (ako sú listy a tráva)
  8. Kúpeľové bomby a kúpeľové soli
  9. Plastové fľaše a poháre
  10. Holiace strojčeky a čepele
  11. Preplachované zubné kefky
  12. Akvarijné rybky alebo iné malé zvieratá
  13. Stavebný odpad (ako sú malta alebo omietka)
  14. Akékoľvek veľké predmety, ktoré by mohli upchať potrubie
  15. Detské prezúvky alebo ponožky
  16. Akékoľvek elektronické zariadenia
  17. Staré papiere alebo účtenky
čistenie upchatého záchoda

Zdroj: Depositphotos

Upchatý záchod! Ako si s ním poradiť bez oddorníka?

Upchatý záchod je bežným domácim problémom, ale často ho možno vyriešiť a jbez potreby odborníka. Toto sú kroky, ako sa s týmto problémom môžete vysporiadať sami:

  1. Použitie záchodovej kefy: Uistite sa, že kefa má dostatok vody, aby vytvorila pevné tesnenie. Postavte kefu nad výtok a pohnite ňou hore a dole, čím vytvoríte tlak, ktorý môže upchatie uvoľniť.
  2. Chemické čističe: Môžete použiť špeciálne chemické čističe určené pre záchody. Dodržujte pokyny na obale a buďte opatrní pri ich použití.
  3. Domáce roztoky: Zmiešajte horúcu vodu s práškom do pečiva alebo sódou bikarbónou a octom. Tento roztok nalejte do záchodu a nechajte pôsobiť, môže pomôcť uvoľniť upchatie.
  4. Použitie hadice (záchodového hada): Ak kefa nepomôže, môžete skúsiť použiť záchodovú hadicu. Opatrne ju zasuňte do vývodu a otáčajte, aby ste uvoľnili upchatie.
  5. Opatrné použitie horúcej vody: Horúca voda môže pomôcť uvoľniť niektoré druhy upchatia. Nechajte vodu vriecť (nie však až do bodu varu) a pomaly ju nalejte do záchodovej misy.
  6. Manuálna metóda: V extrémnych prípadoch môžete skúsiť upchatie odstrániť ručne (použite rukavice!). Toto by malo byť poslednou možnosťou.
  7. Volanie odborníka: Ak sa vám nepodarí upchatie odstrániť je potrebné zavolať skúseného inštalatéra.
0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE