Diktáty pre 2. ročník: Zvládnete všetky gramatické nástrahy spolu s vašimi deťmi?

Slovenský jazyk je nádherný, avšak zároveň aj veľmi ťažký. Gramatika slovenčiny potrápi nielen žiačikov, žiakov a študentov v školách na rôznych stupňoch, ale aj nás – dospelých, v bežnom živote v každodenných situáciách.

Pravopis slovenského jazyka spolu s jeho gramatikou je náročný a má aj množstvo výnimiek. Častokrát aj to býva príčinou, prečo majú deti so slovenčinou nemalé problémy. A práve na precvičovanie všetkých pravidiel i nástrah nášho jazyka slúžia diktáty.

Tie sú na základnej škole súčasťou vo vyučovaní slovenčiny. Úlohou diktátov je preveriť žiakov, do akej miery sa naučili a osvojili si pravopis. A diktáty nájdete aj tu u nás! Ak rodič nadiktuje dieťaťu diktát a dieťa diktát samo zvládne, je to tá najlepšia príprava do školy. Diktáty pre druhý ročník sa tak môžu stať hračkou - pomôžte svojim malým pokladom prekonať všetky prekážky a budete prekvapení, keď vám vaše dieťa povie - chcem napísať diktát!

Diktáty pre 1. a 2. ročník ZŠ

Slovenčina je krásny jazyk, ale má náročnú gramatiku a ťažký pravopis s množstvom výnimiek. Preto jednou z najčastejších príčin, prečo deti nemajú rady slovenčinu, sú diktáty. Písanie diktátov je bežné najmä v základnej škole, pričom ich úlohou je preveriť, do akej miery si žiak osvojil určité pravopisné javy.

Niektorí rodičia chcú s pravopisom deťom pomôcť aj doma a práve pre tých je určených týchto zopár diktátov, ktoré môžu deťom doma pomôcť pri precvičovaní.

Kto určuje pravidlá diktátov?

Obsah, rozsah a počty diktátov určuje Štátny pedagogický ústav, ktorý definuje aj kritériá kontroly a hodnotenia diktátov. Podľa toho hodnotia diktáty vašich detí učitelia v škole.

Odporúčame: Tvorba materského mlieka: Ako podporiť laktáciu a dojčenie?

ako písať diktáty

Zdroj: Depositphotos

Diktáty pre 2. ročník

V 2. ročníku základnej školy je počet kontrolných diktátov stanovený na 10, pričom im predchádzajú nácvičné diktáty.

Podľa Štátneho pedagogického ústavu je odporúčanie k diktátom nasledovné:

  • Opakovanie učiva z 1. ročníka ZŠ
  • Hláska a písmeno (ch, dz, dž)
  • Samohláska ä
  • Dvojhlásky
  • Tvrdé spoluhlásky
  • Opakovanie učiva za 1. polrok
  • Mäkké spoluhlásky
  • Slabiky di, ti, ni, li, de, te, ne, le
  • Vety
  • Opakovanie učiva z 2. ročníka

Rozsah kontrolných diktátov v 2. ročníku je určený na 20 – 30 plnovýznamových slov, pričom navrhovaný rozsah slov platí aj pri prepise a odpise textu. Text diktátu je iný, pričom cvičné diktáty pre deti sú ideálnou voľbou na kontrolu gramatiky a prebratého učiva pre 2. ročník.

Stupnica hodnotenia kontrolných diktátov - kontrola diktátov

Názory na hodnotenie diktátov sú rôzne, pričom mnohým sa zdá byť hodnotenie až príliš prísne, iným, naopak, úplne v poriadku. Aký názor na hodnotenie máte vy podľa tejto tabuľky?

  • 0 - 1 chyba = 1
  • 2 - 4 chyby = 2
  • 5 - 7 chýb = 3
  • 8 - 10 chýb = 4
  • 11 a viac chýb = 5

Rovnaké chyby v tom istom slove sa pokladajú za jednu chybu, napríklad:

  • ríchly chlapec mal ríchly krok – (1 chyba).

Neprehliadnite: Morov reflex u bábätka: Vzniká už v maternici a sám zaniká. Ale čo ak nezmizne?

diktáty pre 2. ročník

Zdroj: Depositphotos

Nácvičné diktáty

Predtým, než druháci v škole napíšu kontrolný diktát, píšu veľké množstvo nácvičných diktátov, ktorých úlohou je žiakov na kontrolný diktát pripraviť.

  • Diktát na opakovanie učiva z 1. ročníka ZŠ – Janka s Tomášom idú do lesíka. Deti bežia pri potoku. Nôž je tupý. Chceš rožok s malinovým džemom? Už sme druháci. Cvičte každý deň!  Do školy už prišiel aj Jakub.
  • Diktát na hlásku a písmeno (ch, dz, dž) – Opička Džudy je malé zvieratko. Pochádza z džungle. Ona džúsik nepije. V džbáne má vodičku. Džavot detí ju ruší. Chodí pomaly. Chlapci ju chytili.
  • Diktát na samohlásku ä – Od smädu je najlepší teplý čaj. Katka drží na rukách maličké bábätko. Vo váze zvädli kvety. Učivo som si dobre zapamätal. Päť a päť nie je deväť! Mäsiar predáva hovädzie a bravčové mäso.
  • Diktát na dvojhlásky – Môj priateľ Daniel má mladšiu sestru Cecíliu. Dievčatá spievajú pekné piesne. Máš rád hovädziu polievku? V záhrade rastie sladučká jahôdka. Kuriatka behajú po dvore. Na kreslenie potrebujeme žltý papier. Niektoré ovocie má kôstku.
  • Diktát na tvrdé spoluhlásky – Pri rieke stojí mlyn. Z chaty sa dymí. Dedo číta noviny. Deti chytajú raky v plytkom potoku. Teta chystala raňajky. V kuchyni je kytica. Hrajú sa na chytačku.
  • Diktát na opakovanie učiva za 1. polrok – Zajtra bude mať Eva meniny. Opäť jej upiekli ovocnú tortu. Jahody, broskyne a banány nakrájali na kúsky. Zamiešali piškóty s tvarohom a ozdobili kopčekom šľahačky. Dostala kvety, knihy a sánky.
  • Diktát na mäkké spoluhlásky – Mamička mi uvarila lipový čajík. Dala doň citrón a osladila ho medíkom. Citrón krájala nožíkom. Na šípovej ružičke sedí vtáčik. Krajčír čistí šijací stroj. V drevenej klietke žijú malé zajačiky.
  • Diktát na slabiky di, ti, ni, li, de, te, ne, le – Chodíme do lesa. Cez čistinku tečie vodička. Rodičia boli s dievčatkom v divadle. Teta ticho počúvala tretiu báseň. V diaľke sme zbadali studničku. Táničku zobudí budík.
  • Diktát na vety – Teta varí obed. Kaša je chutná s ovocím. Ktoré ovocie máš rád? Hrali ste futbal? Otec opravuje auto. Sadni si k oknu! Nehádž papiere na zem! Dedo pracuje v záhrade.
  • Diktát na opakovanie učiva z 2. ročníka – Nakrájajte melón! Cítiš túto príjemnú vôňu? Martin udrel päsťou po stole. Na Vianoce sa tešíme každý rok. Daniela má opäť dobrú náladu. Teta Anička má v kôlni motyky a hrable. V košíku ležia uložené jabĺčka.

Odporúčame aj: Neutíchajúci plač bábätka: Aké sú jeho príčiny a ako si s ním poradiť?

Diktáty pre druhákov - zameranie kontrolných diktátov - precvičenie gramatiky + príklady pre zopakovanie

Vlastné mená

Naše hlavné mesto je Bratislava. Tečie cez neho rieka Dunaj. Býva tam aj moja kamarátka Alica. Spoznali sme sa počas letného tábora v Nitre. Bolo tam krásne. Boli sme na túre na vrchu Zobor a zobrali nás aj na výlet na Bojnický zámok.

Stela zakričala na Mareka. Ten ju stále nepočul a utekal bližšie k rieke. Voda v Hrone bola ako divoká. Našťastie ho zbadal ujo Jozef a rýchlo ho zastavil. Jeho lietadielko už nezachytili, ale spolu sme potom vyrobili nové.

Fínsko je krajina tisícich jazier. V Anglicku jazdia autá na opačnej strane. Nie Barcelona, ale Madrid je hlavné miesto Španielska. Írsko prezývajú aj smaragdový ostrov. V Nemecku sa nachádza pohorie Alpy.

Dvojhlásky

Diana si zobrala korčule a rozbehla sa von. S kamarátmi sa mali stretnúť krátko po siedmej. Zimné prázdniny začali a mohli sa korčuľovať už od rána. Vierka rýchlo zjedla raňajky a obliekla si vetrovku. Slnko svietilo a von bolo príjemné počasie.

Chlieb je naša základná potravina. Pečieme ho z múky, vody, soli, kvásku alebo droždia. Mama ho vždy miesi vo veľkej mise. Výborne chutí s domácim maslom a pažítkou. Zapíjam ho studeným mliekom.

Vôňa lievancov ma privolala domov. Mama ich potrela čučoriedkovým džemom a poliala čokoládou. Lepšiu dobrotu som ešte nejedol. Po jedle ma chytili driemoty. Ľahol som si na postel a oddychoval.

Mäkké spoluhlásky

Ľavá strana poličky bola voľná. Položila som si na ňu fotku z našej dovolenky. Oco sa na nej spokojne usmieva a drží mamu okolo ramien. Ja s Danielom sa veľmi smejeme. Fotografovi pristála na hlave kukučka.

Ďateľ ťukal do stromu. V lese sme nepočuli iné zvuky. Zrazu sme stŕpli. Praskla vetvička a niečo vedľa nás sa pohlo. Bola to malá líška. Asi hľadala svoju mamu. Keď nás zbadala, rýchlo utiekla preč.

Dobrá kniha má pútavý úvod. Po jeho prečítaní chcete hneď vedieť, čo sa bude diať ďalej. Moja najobľúbenejšia rozprávková kniha je o malom čiernom psíkovi. So svojou rodinou žil vo veľkom dome, kde sa na dvore hral s deťmi.

Spodobovanie ď, ť, ň, ľ

Deti sedeli na lúke. Neďaleko nich sa páslo teliatko. Srsť malo hebkú a lesklú. Vedľa nás zrazu dopadlo ťažké poleno. Ľuboš ho zle položil vedľa nášho malého stanu. Robíme si ho z diek a lán, ktoré máme na hranie.

Oheň tíško praskal. Vianočný stôl bol už prestretý. Dnes konečne dostanem darčeky. Celý rok som poslúchal a napísal som aj Ježiškovi. Pýtal som ho priehľadný box na kocky. Potom môžem ľahšie nájsť chýbajúci diel.

V Rakúsku majú ľadovec, na ktorom sa dá lyžovať. Volá sa Kaprun. Je ďaleko od Slovenska, preto tam nepôjdeme lyžovať. Bol som kvôli tomu nespokojný. Rodičia mi potom prezradili prekvapenie. Túto zimu pôjdeme na dovolenku do Detvy.

Striedanie krátkych a dlhých samohlások

Bola pred nami dlhá cesta. Šli sme k babke Júlii po čerstvé ríbezle. Zo záhrady sme si vzali aj jablká a zeleninu. Urobíme si ovocný šalát. Mám ho rada s medom a jogurtom. Zo zeleniny nám mama uvarí polievku.

Radka čítala rozprávku. Nepáčila sa jej, preto odložila knihu. Vtedy zazvonil telefón. Katka ma vypýtala na ihrisko. Vždy sa tam hráme s našimi kamarátmi. Najviac nás baví volejbal a naháňačka. Dnes sa hráme vybíjanú.

Písmená ô a ä

Na dvore nastal zmätok. Všade navôkol pobehovali ľudia. Malé žriebä ušlo zo stajne. Každý sa ho snažil chytiť. Nakoniec sa zastavilo samé, lebo bolo veľmi smädné. Vypilo vodu skoro z celého korýtka.

Tento deň si navždy zapamätám. S kamarátom Ferom sme rozbili susedov oblôčik. Rýchlo sme ušli a povedali to rodičom. Tí nás vrátili späť. Museli sme sa ospravedlniť a pomôcť mu s opravou. Dali sme si záväzok, že budeme pozornejší.

Na hodinách ukázalo deväť hodín. S mamou sme šli do obchodu. Kúpili sme mäso a mäsové výrobky. Potom sme sa vrátili späť domov. Tašku som položil za kôš s ovocím. Vybalili sme z nej hovädzinu a sedem párkov.

Rôzne druhy viet

Kde si bol? Spýtala sa mama. Nevedel som čo na to povedať. Povedz mi to! Sľubujem, že nebudem kričať. Čo jej mám na to odvetiť? Nahnevala by sa, keby vedela pravdu. Tak neotáľaj! Vyzvala ma po chvíľke. Už som nemohol mlčať.

Dones mi tú knihu! Prosím ťa, prinesieš mi mlieko? Hľadám ružové tričko. Nevieš kde sa mi stratilo? To si bola istotne ty! Nemám rada zlodejov a klamárov. Prestaň sa so mnou zahrávať! Chceš kvôli tomu pokaziť naše priateľstvo?

Čie sú to tenisky? Peter, naozaj sú tvoje? Tak si ich hneď ulož! Nemám rada neporiadok. Musíme si všetci vzájomne pomáhať. Keby si nebol lenivý, mala by som viac času. Potom by som ti upiekla koláč. Aký by si chcel? Tvarohový alebo makový?

Spodobovanie

Na dvore stál sud. Bol položený smerom na juh. Vedľa bola položená fotka a na nej bol hroch. Ujo Jano tu bol po chlieb. Asi ju tu vtedy zabudol. Vzal som kôš a položil ju do nej. Zanesiem mu ju ešte dnes večer.

Pred nami sme konečne uvideli hrad. Vtedy sa z lesa vynoril otec a v ruke mal hríb. Išiel skratkou a našiel ich tam neúrekom. Vyzeralo to ako sad hríbov. Na chate budeme mať niečo pod zub. Mama uvarí polievku a k nej nám dá domáci chlieb.

Sluch ma neklamal. Neďaleko naozaj zurčal potôčik. Popred nás preplával pstruh. Voda bola krásne čistá, ale studená ako ľad. Z koša sme vytiahli nôž. Pustili sme sa do obeda. Dali sme si sľub, že sa tam ešte vrátime.

Zaujme vás: Diktáty pre 5. ročník - Zlepšite si gramatiku a slovnú zásobu!

Domáce diktáty

Vokáň

Našej susedke sa narodilo bábätko. Má iba deväť dní. Leží v mäkkej postieľke. Pohybuje malými pästičkami. O pár mesiacov bude väčšie.

Krátka samohláska A, a , a dlhá samohláska Á, á

Môj kamarát má pas do zahraničia. Každé ráno sa máča vo vode. Často kvapká na dlážku. Rád pláva. Dostal peknú látku na plavky.

Krátka samohláska ä

Starká má malé žriebätko. Bolo smädné a išlo naspäť do dvora. Zrazu sa potklo o mäkké drevo. Zverolekár mu obviazal ranu obväzom.

Krátka samohláska E, e a dlhá samohláska É, é

Elenka je dobrá dcéra. Doma udržuje poriadok. Má pekne uložené veci. Dnes bola veselá. Dostala makové koláče.

Opakovanie - krátke a dlhé samohlásky

Moja kamarátka sa volá Alenka. Je smelá. Každé ráno sa máča vo vode. Často kvapká na dlážku. Rada pláva. Dostala drahú látku na plavky.

Opakovanie - dvojhlásky

Môj dedko chová domáce zvieratá. Po dvore behajú mačiatka a kuriatka. Na lúke sa pasie kôň. Pri ňom skáče žriebätko. Často sa váľa na kôpke sena. Páči sa mu jeho vôňa.

Naša Peťka má jeden rôčik. Už začala robiť prvé krôčiky. V noci sa zobudila, lebo jej trčala nôžka a bola smädná. Mama jej dala mätový čaj. Vôbec sa jej nechcelo spať. Hrala sa so svojimi pästičkami. Neskôr zaspala.

Tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g

Mála Helenka je ohybná. V obchode bol dlhý rad. Hybký pes ženie ovce do salaša. Kvety hýrili rôznymi farbami. V záhrade rozkvitol hyacint. V práčke bol vírivý pohyb vody. V zime nedajte zahynúť vtáčikom! V našej obci máme dva svahy na sánkovanie. V každom dome by mal byť hydrant.

Hilda je ohybná v kuchyni. Záleží jej na hygiene. Utrela hrnčeky, varechy a nožíky. Pracuje chytro. Uteráky, vreckovky a pančuchy dala do práčky. Pri praní nespravila chybu. Chýbali jej ešte ponožky. Všetky o týždeň operie. Má rada sladký nákyp ryže.

Tvrdé spoluhlásky d, t, n, l

Malé dieťa plače a vzdychá. Dobre sa nám dýcha v lese. Stolár nalepil na nábytok dyhu. Cez víkend chodíme do prírody. Daniel býva občas bledý. Starký má spomienky na rozličné príhody. Záhradník mal veľa úrody zemiakov. Na svadbe hrala dychovka.

Choďte pomaly! Záhradník viaže vinič lykom. Kvety lákali včely. Starčeka bolí lýtko. Športovec je otužilý. Pri búrke sa obyčajne blýska. V kuchyni máme sporák na plyn. Zadná časť nohy pod kolenom je lýtko.

Opakovanie - tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l

Ujo schytil motyku a išiel do záhrady. Z kuchyne rozvoniaval kysnutý koláč. Nedajme v zime zahynúť zvieratám! Moja sestra navštevuje gymnázium. Gizele sa stratil plachý pes. My čistíme škrečkom klietky raz za týždeň. Pomaly sa blížia letné prázdniny. Padal mäkký sneh. V trúbe sa piekli zemiaky.

Mäkké spoluhlásky č, dž, š, ž, c, dz, j

Iva sa rada točí na kolotoči. Atlét skáče do piesku v doskočisku. Čistá voda z lesného potoka sa volá bystrina. Za stromom sedel jazvečík. Mama namočila bielizeň do umývadla. Bábätko má malé ručičky. Na oblôčik priletujú vtáčiky. Žiak vyznačil bod na priamke. Mačička si očistila svoje labky.

Precvičovanie pravopis

Cudzinec sa prišiel rozlúčiť. Dievčatá chodili pomedzi bylinky. Na večeru sme mali hovädzí guláš. Zlodej odcudzil drahé veci z bytu. V zoologickej záhrade sú zvieratá z cudzích krajín. Gymnastka cvičila aj na hrádzi. Na nevädzi sedela včela.

Opakovanie - mäkké spoluhlásky č, dž, š, c, dz, j

Na farme žije veľa mladých zvieratiek. V jazierku pláva kačiatko. Kozliatko sa pasie pri potôčiku. Vôkol rastú sirôtky, fialky a jahôdky. Sliepka drieme a kuriatka zobu semienka. Žriebätko prilákala vôňa sena. Teliatko sa s pôžitkom pozerá na čierne mačiatka. Na všetkých svieti slniečko a včielky poletujú z jedného kvietka na druhý.

Prehliadka múzea bola zaujímavá. Malá Sára ronila slzy za stratenou bábikou. Mama a otec sú moji rodičia. Na koľaji bol spadnutý strom. Na kraji lesa rástla pekná jedlička. Kuchár smaží rezne na horúcom oleji. Oskar a Peter sú vtipná dvojica. Opravár najprv spojil drôty a potom ich aj odpojil.

Mäkké spoluhlásky ď, ť, ň, ľ

Malá Ľubka má päť červených guliek a osem zelených. Aj dnes si všetky guľky zrátala. Zrazu sa jej jedna guľatá guľka zagúľala pod posteľ. Hľadela nechápavo a začala plakať. Mačička ju našla a gúľala pred sebou.

Precvičovanie di, ti, ni, li/ dí, tí, ní, lí

Na poli rástli divé maky. Zvädnuté kvety sme vyhodili do kompostu. Mojej tete sa narodilo bábätko. Rád chodím k starkej do Dubnice. Sused je riaditeľom školy. U dedka jazdím na koňoch. Turista sa neriadil podľa mapy, a tak zablúdil. Otcova rodina spolu sedí len cez víkend pri obede.

Precvičovanie de, te, ne, le

V pondelok desať detí pretekalo v behu. Všetci boli v dobrej nálade a mali hnedé tričká. Ešte predtým nelenili a trénovali v telocvični. Chodili domov neskoro večer. Sedem z nich sa tešilo z umiestnenia. Dlho spomínali na pekný deň.

Opakovanie - mäkké spoluhlásky

Môj dedko má päťdesiat rokov. Žije na dedine. Pestuje sladké tekvice. Chová aj kone. Tie sa najradšej pasú na ďatelinovej lúke. Keď bol mládenec, bol z neho pretekár. Teraz je riaditeľom na leteckej škole. Má veľa priateľov. Teším sa, že sa s nim onedlho stretnem. Budeme sa pekne hrať alebo stvárať nejaké neplechy.

Na zamrznutej rieke sa konal fašiangový karneval. Dedinský rozhlas pozýval všetkých obyvateľov. Tety, ujovia a deti si natiahli kostýmy a obuli korčule. Mládež sa dobre zabávala. Stretli sa tam všelijaké masky: motýle, netopiere, labute, kone, nezábudky, jašterice, tekvice, dyne a medvede. Bol to skutočne skvelý deň.

Opakovanie - tvrdé a mäkké spoluhlásky

Lýdia vstala spod periny a stúpila na teplý koberec. O týždeň má narodeniny. Pozvala svoje kamarátky na párty. Chcela by dostať nové lyže, balóny, lampióny a tyrkysovú čiapku. Tú farbu má zo všetkých farieb najradšej. Čaká ju krásna oslava.

Dnes sú u nás hody. Budú tam štyri stánky. V jednom z nich budú ponúkať maškrty, rôzne dobroty a torty. Mne však najviac chutia tvrdý syr a slaný langoš. Aj môj čierny prítulný chlpatý pes sa teší. Celý deň čaká, kým ho vezmem na prechádzku. Vonku naháňa drozdy. O týždeň budú kolotoče aj v susednej dedine.

Diktáty pre všetky ročníky základnej školy

Aktualizované na 08.04.2024

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE