Výrazy tváre novorodenca: Rozoznáte všetky rozdiely?

Výrazy tváre novorodenca: Rozoznáte všetky rozdiely?
  • 22.09.2022
  • Lenka Biba Slovak

Každé bábätko prináša do rodiny nekonečné šťastie a lásku. Niekoľko prvých mesiacov dieťatko síce nerozpráva, ale rečou svojho tela a výrazom tváre nám hovorí oveľa viac, ako by sme si mysleli!

Inak sa bábätko prejavuje, keď je hladné, inak vyjadruje radosť či bolesť. Dáva nám to najavo výrazmi, ktoré my, ako rodičia alebo najbližší príbuzní, môžeme jednoducho a ľahko pochopiť. Ktoré výrazy tváre a tela to ale sú?

Prinášame vám základné znaky výrazu tváre bábätiek, vďaka ktorým budete môcť vaše dieťatko lepšie pochopiť. Pretože aj keď síce váš malý poklad ešte nerozpráva, aj tak vám toho dokáže povedať veľmi veľa.

Výrazy tváre novorodenca

Viete, že keď má vaše bábätko ešte len 11 až 21 dní, dokáže už napodobniť niektoré výrazy tváre podľa vášho vzoru? Dieťatko jednoducho robí to, čo vidí okolo seba.

Samotné učenie výrazov tváre u malých detičiek prichádza vo veku 6 mesiacov, kedy sú už samé schopné zámerne sa učiť špecifické spôsoby jednotlivých výrazov tváre.

Na tvári novorodeniatka sa nachádza až 25 svalov, ktoré sú vzájomne prepojené a sú riadené mozgovou kôrou. Bábätko sa preto dokáže vyjadrovať výrazmi tváre, a to v takomto poradí:

  • od narodenia prejavuje bábätko záujem, utrpenie či strach,
  • v šiestich týždňoch veku dokáže prejavovať radosť a šťastie,
  • vo veku troch mesiacov bábätko vyjadruje dokonca prekvapenie,
  • od svojho piateho mesiaca dieťatko výrazmi tváre vyjadruje toho veľmi veľa, ako napríklad hnev, strach, znechutenie, zápach či zahanbenie,
  • od deviateho mesiaca veku prejavuje dokonca aj nudu, úzkosť alebo aj očakávanie.

Odporúčame: Tvorba materského mlieka: Ako podporiť laktáciu a dojčenie?

Úsmev bábätka

Úsmev sa u bábätiek objavuje už na tretí deň po narodení. Nie je to však typický prejav emócie v pravom slova zmysle. Smeje sa tvár a ústa, pričom tento prejav úsmevu nijak neovplyvňuje činnosť svalov na čele a v okolí očí. Úsmev sa u takto maličkých bábätiek objavuje v spánku, a to v jeho najhlbšej fáze, teda REM spánku.

Bábätká v bdelom stave sa začínajú prejavovať i úsmevom vo veku približne jedného mesiaca. Reagujú tak na hlas, neskôr aj na tváre svojich najbližších. Úsmev sa tak stáva akýmsi prvým intenzívnym kontaktom medzi bábätkom a zvyčajne rodičmi či súrodencami.

Vo veku zhruba 5 – 6 mesiacov sa bábätká prejavujú už aj takým úsmevom, ktorý je sprevádzaný otvorenými ústami s vyplazeným jazykom, pričom v 7. – 8. mesiaci sa k nemu pripojí aj hlasný a šťastný smiech.

Ako sa u bábätiek prejavuje záujem a radosť?

Dieťatko svoj záujem začne vyjadrovať zvyčajne takým spôsobom, že má:

  • sústredený pohľad,
  • natiahnutú hlavičku,
  • zľahka pokrčené čelo,

pričom v takejto polohe vydrží vnímať svoje okolie aj niekoľko minút.

Radosť je emócia, pri ktorej sa bábätku rozjasní a v líčkach uvoľní tvár, široko sa usmeje, očká sa rozžiaria, pričom doslova šermuje ručičkami a kope nožičkami.

Ako bábätko prejavuje hnev a strach?

Keď bábätko prežíva hnev, má stiahnuté obočie, zovreté pery a niekedy mu aj sčervenie tvár. Pohyby rúk dieťatka sú pri hneve veľmi rýchle, pričom nohami zvykne akoby búchať do podložky alebo vo vzduchu. Tento druh emócie sa začína u bábätiek prejavovať približne okolo tretieho mesiaca ich veku.

Pri prežívaní strachu sú očká bábätiek doširoka otvorené, pričom majú stiahnuté obočie a uprený pohľad. Sprievodným javom je bledá pokožka, trasenie tela a prípadne aj husia koža.

Neprehliadnite: Morov reflex u bábätka: Vzniká už v maternici a sám zaniká. Ale čo ak nezmizne?

Prejavy bábätka pri ostatných emóciách

  • Prekvapenie – ak je dieťatko prekvapené, zvyčajne našpúli ústa do tvaru písmena O. Zvráskavie mu čelo a dokonca i dvihne obočie. Oči otvorí na maximum a po chvíľke začne žmurkať. Tento milý prejav je jeden z najkrajších prejavov emócie u bábätka.
  • Zahanbenie – áno, bábätko dokáže cítiť a následne aj prežívať pocit zahanbenia. Vtedy sklopí oči, zamračí sa a spustí hlavičku čo najnižšie.
  • Znechutenie – typickými znakmi prežívania znechutenia u bábätka sú silno zovretá čeľusť, zúžené očká, stiahnuté obočie či dokonca i zdvihnutý nos. Tento druh prejavu môžete najčastejšie pozorovať vtedy, ak vášmu dieťatku pri jedle niečo nechutí a toto jedlo odmieta.
  • Bolesť – pri bolesti váš malý poklad zväčša okamžite zdvihne obočie, kútiky úst smerujú nadol a z očiek sa začnú kotúľať slzičky. Na bolesť reaguje aj celé telo, ktoré sa chveje a pod vplyvom vzlykov či plaču sa doslova natriasa.
  • Zápach – tak ako aj my dospelí, aj malé detičky dokážu reagovať na zápach. Pokrčia nos, zdvihnú hornú peru a odvrátia hlavičku od miesta, odkiaľ sa šíri zápach.

Odporúčame aj: Dunstan Baby Language: Rozumiete plaču svojho bábätka?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní