Dunstan Baby Language: Rozumiete plaču svojho bábätka?

Starostlivosť o bábätko nie je jednoduchá záležitosť, to nám dá za pravdu azda každý rodič. Dávať naňho pozor cez deň i v noci hneď od narodenia, zabezpečovať všetky jeho životné potreby a zahŕňať ho nekonečnou láskou je základom k tomu, aby bolo vaše dieťatko zdravé a šťastné.

Keďže bábätko ešte nevie rozprávať, dáva nám najavo svojim plačom, že sa niečo deje alebo že niečo nie je v poriadku. Môže to byť napríklad plná plienka, prázdne bruško či únava – v každom prípade je ale prejav vášho dieťatka iný.

A práve na týchto odlišnostiach v prejave bábätka je založená teória „Dunstan Baby Language".

Čo je „Dunstan Baby Language"?

Dunstan baby language je teória, ktorú vytvorila austrálska operná speváčka – Priscilla Dunstan. Všimla si, že všetky deti vydávajú určité zvuky tesne pred plačom. Podľa tejto teórie vám učenie sa týchto zvukov môže pomôcť zistiť, čo sa vám vaše dieťa snaží povedať skôr, ako sa jeho plač zosilní.

Priscilla Dunstan nie je logopédka a ani odborníčka na bábätká, ale svoje schopnosti speváčky a opernej divy využila na to, aby osem rokov uskutočňovala výskum detí po celom svete. Konečným výsledkom bola „Dunstan baby language".

Odporúčame: Šestonedelie: Nádherné, ale náročné obdobie v živote ženy po pôrode. Na čo všetko sa treba pripraviť?

bábätko

Zdroj: Depositphotos

Počúvajte svoje deti

Dunstan baby language je jedným zo spôsobov, ako sa rodičia snažia pochopiť, čo znamená plač ich dieťaťa. Táto metóda hovorí o tom, že deti majú univerzálny „jazyk“ bez ohľadu na to, kde sa narodili alebo akým jazykom hovoria ich rodičia.

A preto stojí za to ich počúvať! Ak budete vedieť rozpoznať mierne odchýlky ich prejavu, môžete zistiť, čo vám chce vaše bábätko povedať. V skutočnosti je ľahké sa to naučiť a keď tak urobíte, môžete rýchlejšie uspokojiť potreby svojho dieťatka.

Ako správne použiť metódu „Dunstan Baby Language"?

Podľa Dunstan baby language existuje iba päť zvukov, ktoré všetky deti vydávajú tesne pred plačom. Tieto zvuky, nie skutočný plač, sú to, čo musíte počúvať, aby ste zistili, čo vaše dieťa potrebuje.

Päť základných zvukov v detskom jazyku Dunstan baby language je:

  • Neh = „Som hladný!"
  • Eh = „Odgrgni ma!"
  • Earggghh = „Chcem kakať!"
  • Heh = niečo je pre dieťatko fyzicky nepríjemné (horúce, studené alebo mokré)
  • Owh alebo oah = „Som ospalý."

Sledujte aj reč tela vášho bábätka

Metóda Dunstan baby language tiež používa aj reč tela dieťaťa a gestá rúk, ktoré vám pomôžu pochopiť, prečo vaše dieťa môže plakať. Rodičom sa tiež odporúča, aby sledovali počet plačov a akým spôsobom (ak vôbec) vaše dieťa plače.

Spolu so zvukmi plaču by ste mali sledovať aj pohyby vášho dieťaťa. Tie obsahujú:

  • rotácia hlavy – ak vaše dieťa robí tento pohyb bez plaču, môže to znamenať, že sa chystá zaspať. Ak vaše dieťa plače, keď pohybuje hlavou zo strany na stranu, pravdepodobne sa cíti nepríjemne alebo má bolesti.
  • zovretie päste – zovretie pästí sa zvyčajne mylne považuje za bolesť alebo hnev, ale v skutočnosti to môže znamenať, že vaše dieťa je hladné.
  • trhanie rukami – to môže znamenať, že vaše dieťa je pravdepodobne vystrašené.
  • vyklenutie chrbta – ak vaše dieťa urobí pohyb chrbta v tvare luku, môže mať bolesti alebo len nepríjemné pocity. Prehnutie chrbta môže signalizovať, že vaše dieťa je prekŕmené, nafúknuté alebo má koliku. Deti staršie ako 2 mesiace môžu tiež vyklenúť chrbát, keď sú len unavené alebo sú pre nich v nepohodlnej polohe.
  • zdvíhanie nôh – ak vaše dieťa dvíha alebo ohýba nohy smerom k žalúdku, môže trpieť plynatosťou alebo mať koliku. Alebo v tom lepšom prípade – dieťatko môže byť šťastné a chce sa hrať!

Neprehliadnite: Tvorba materského mlieka: Ako podporiť laktáciu a dojčenie?

plač bábätka

Zdroj: Depositphotos

Je Dunstan baby language naozaj účinná metóda?

Dunstan baby language je technika, ktorá vám pomôže pochopiť, prečo vaše novonarodené dieťatko plače. Nemusí to fungovať pre každého rodiča, ale mnohí rodičia neoficiálne uvádzajú, že to naozaj funguje. Akákoľvek troška porozumenia pomáha, keď sa snažíte upokojiť svoje plačúce dieťa.

Pozorovaním plaču a pohybov svojho bábätka možno zistíte, že môžete rýchlejšie a efektívnejšie reagovať na jeho potreby, čo vám ako čerstvým rodičom dodá väčšiu sebadôveru. Dunstan baby language je pomerne nová technika. Existuje veľa neoficiálnych dôkazov od rodičov, ktorí tvrdia, že učenie sa detského jazyka Dunstan baby language im pomohlo lepšie sa starať o ich bábätká.

  • V jednej štúdii výskumníci v Rumunsku testovali 65 nahrávok bábätiek z celého sveta. Podľa Dunstan baby language pomocou počítača vybrali päť rôznych zvukov, ktoré bábätká vydávajú. Výskumná štúdia uviedla, že 89 % detských zvukov bolo rozpoznaných správne.
  • Štúdia publikovaná v roku 2020 klasifikovala detské zvuky pomocou robustnejšej metódy. Miera presnosti klasifikácie tejto štúdie bola až 94,7 %.
  • Ďalšia klinická štúdia merala úroveň stresu medzi novými rodičmi. Výskumníci zistili, že rodičia, ktorých učili jazyk Dunstan baby language, vykazovali nižšiu úroveň stresu ako kontrolná skupina, ktorá bola len štandardne poučená, ako sa starať o bábätko.
  • Veľká časť prebiehajúceho výskumu detského jazyka Dunstan baby language dokonca využíva počítačovú technológiu na rozpoznanie frekvencie, výšky tónu a iných zvukových charakteristík v skupine detí.

Odporúčame aj: Neutíchajúci plač bábätka: Aké sú jeho príčiny a ako si s ním poradiť?

 

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE