RECEPT: Pistáciová torta s mascarpone v tvare sushi z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Pistáciová torta s mascarpone v tvare sushi z Pečie celé Slovensko
  • 11.09.2022
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Dozaista sú tu nejakí milovníci sushi. Tejto tradičnej japonskej pochúťke možno mnohí na chuť neprišli, no rozhodne mnohí sú jej obrovským fanúšikom. Ak poznáte niekoho, kto sa sushi nevie dojesť, k narodeninám mu môžete upiecť napríklad aj takúto originálnu tortu. V relácii Pečie celé Slovensko ju pripravila Lucia. Spája sa v nech chuť pistácií, mascarpone aj malín. Čo na ňu poviete?

Suroviny na biele cesto:

  • 85 g maslo
  • 160 ml olej
  • 400 g cukor kryštálový
  • vanilkový extract
  • 345 g múka polohrubá
  • 1 lyžička prášok do pečiva
  • 1 lyžička soľ
  • 235 ml mlieko plnotučné
  • 6 ks bielky

Suroviny na pistáciové cesto:

  • 450 g mandľová múka
  • 150 g pistácie nesolené (rozdrvené na múku)
  • 500 g práškový cukor
  • 170 g múka hladká
  • 2 g soľ
  • 9 g droždie sušené
  • 15 ks vajec
  • 18 ks bielky
  • 90 g cukor krupica
  • 210 g maslo roztopené
  • 3 PL pistáciová pasta

Suroviny na plnku z mascarpone:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g smotana 35 %
  • 200 g cukor múčka
  • pistáciová pasta

Malinové coulis:

  • 290 g+145 g malinové pyré
  • 40 g+20 g cukor krupica
  • 50 g+25 g glukóza
  • 6 g+3 g pektín NH

Ovocný kaviár:

  • 100 g maracujové pyré
  • 100 g malinové pyré
  • citrónová šťava
  • 1 g+1 g agar agar
  • 500 ml veľmi studený olej

Poťahová hmota:

  • 2 kg čierny fondán Rainbow
  • 250 g biely fondán
  • 250 g zelený fondán
  • 250 g modelovací fondán Saracino
  • farby na fondán

Postup prípravy torty:

  1. Zapneme rúru na 230 °C a pripravíme si plechy s papierom.
  2. Cesto biele: Bielky vymiešame do snehu, dáme stranou. V kuchynskom robote vymiešame maslo do krémova, pridáme cukor a olej, kým sa hmota nezjednotí. Pridať vanilku. V separátnej mise zmiešať múku, prášok do pečiva a soľ. Postupne na striedačku pridávame k maslovej hmote suché suroviny a mlieko. Potom ručne zamiešame bielkový sneh. Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch chlebových foriem a dáme piecť na 180 °C približne 45 minút.
  3. Malinové coulis: Zohrejeme glukózu s pyré na 50 °C. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Potom nalejeme do rúrky vystlanej fóliou a dáme chladiť.
  4. Cesto pistáciové: Preosejeme mandľovú múku, pistáciovú, práškový cukor a múku, droždie. Zapracujeme do múky vajcia, pistáciovú pastu. V zvlášť miske vymiešame bielka dotuha a pomaly pridáme cukor kryštálový, miešame, kým nevznikne krásna meringue. Potom ju zapracujeme do cesta ručne. Keď je cesto homogénne, pridáme roztopené maslo. Cesto rozdelíme na viac plechov a dáme piecť do rúry na cca 10 – 15 minút. Vytiahneme, necháme vychladiť.
  5. Plnka mascarpone: V kuchynskom robote dáme miešať mascarpone spolu so smotanou, kým plnka nezhustne, pridáme cukor a nakoniec pastu. Chvíľu ešte miešame a dáme na chlad.
  6. Dekorácia kaviár: Suroviny povaríme a dáme do striekačky a do vychladnutého oleja postupne kvapkáme. Necháme chvíľu pôsobiť a potom vyberieme z oleja precedíme a prepláchneme vodou.
  7. Vymodelujeme si z modelovacieho fondánu krevety, domaľujeme. Vymodelujeme plátky lososa, avokádo... Vymodelujeme maki, nigiri....
  8. Obe plnky dáme do vreciek s guľatou špičkou a začneme plniť korpusy.
  9. Korpusy ukladáme tak, aby sme vytvorili v strede torty vlajku Japonska. Tortu potrieme mascarpone plnkou a obalíme čiernym fondánom. Odekorujeme bočné strany tak, aby sme vytvorili efekt sushi.
  10. Dozdobíme dekoráciami a kaviárom.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní