Vybrané slová po Z - zoznam a použitie

Slovenský jazyk patrí skutočne medzi najťažšie jazyky sveta, a to aj "vďaka" svojim vybraným slovám. Medzi vybrané slová v slovenčine patria iba tie slová, ktoré sú domáceho pôvodu.

Vybrané slová sú veľkou samostatnou kapitolou gramatiky slovenského jazyka, pričom častokrát nestačí vedieť iba zoznam vybraných slov, ale aj to, ako ich použiť v konkrétnych slovných spojeniach. Preto je nielen učenie, ale aj precvičovanie vybraných slov dôležité. A na to môžu šikovne poslúžiť napríklad rôzne gramatické a pravopisné cvičenia či diktáty na konkrétne vybrané slová.

Vybrané slová - prečo vznikli obojaké spoluhlásky?

Vybrané slová sú tie, v ktorých sa po obojakej spoluhláske píše y - ypsilon.

Obojaké spoluhlásky sú:

  • b, m, p, v, r, z, s, f.

Existujú vybrané slová po F?

Pri spoluhláske f však vybrané slová neexistujú! A ešte jedna veľmi dôležitá vec - v prípade obojakých spoluhlások sa za nimi píše ako mäkké i, tak aj tvrdé y - teda ypsilon. Práve preto v slovenčine vznikli vybrané slová, aby sme sa lepšie naučili, v ktorých slovách sa VŽDY píše ypsilon.

Sú vybrané slová dôležité?

Pri učení vybraných slov môžu byť nápomocné napríklad aj pracovné listy na precvičovanie vybraných slov či rôzna doplňovačka, kde musíte rozlišovať medzi mäkkým i a písaním ypsilonu.

Ako sa hovorí, opakovanie je matkou múdrosti, a preto je dôležité nielen naučiť sa jednotlivé vybrané slová, ale aj vedieť ich správne použiť a presne používať celý ďalší život.

Vybrané slová v gramatike slovenského jazyka

Aj vy sa niekedy pýtate, kto vymyslel a zaviedol ypsilon do gramatiky slovenského jazyka?

  • Ľudovít Štúr a ani Anton Bernolák vo svojich kodifikáciách slovenského jazyka ypsilon nemali.
  • Z historického hľadiska má ale ypsilon v slovenskom jazyku svoje dôležité postavenie.
  • V rámci reformácie štúrovčiny sa k ypsilonom vrátil v roku 1852 opätovne Martin Hattala, a to v diele Krátka mluvnica slovenská.

Neprehliadnite: Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 24. MESIAC života dieťaťa

vybrané slová

Zdroj: Depositphotos

Vybrané slová - význam a príbuzné slová - kedy sa píše mäkké i a kedy ypsilon?

Aj keď je pravopis vybraných slov náročný, učivo vybraných slov patrí medzi základ poznania slovenského jazyka.

Vybrané slová vznikli preto, aby sme si ľahšie zapamätali, kedy sa po obojakej spoluhláske píše ypsilon.

  • Navyše - ypsilon má v slovenčine dištinktívnu - teda rozlišovaciu funkciu.
  • A práve vďaka tomu, či je v slove napísané ypsilon alebo mäkké i, dokážeme rozoznať a pochopiť význam slov - napríklad výr/vír.

Vybrané slová po Z

  • jazyk
  • nazývať sa
  • ozývať
  • prezývať
  • vyzývať
  • pozývať
  • vzývať

Odporúčame aj: Teplota v domácnosti: Na koľko treba kúriť, ak máte doma bábätko?

diktáty

Zdroj: Depositphotos

Pravopisné cvičenia a diktáty na vybrané slová po Z - ako sa naučiť vybrané slová bez ujmy?

Kompót sme jedli s rizotom. Moja sestrička miluje ryžový nákyp. Večeriame bryndzové halušky. Zapíjame ich mliekom. Sestra má rôzne prezývky. Ráno často zíva. Zvyčajne od radosti výska. Videli sme vás v telocvični. Na strome žije výr. Videl som ho vo výške. Ráno opäť svitá. Pri dome máme vinohrad.

Vy ste tretiaci? Videli sme vás v telocvični. Rudko vie vysoko skákať. Zvyčajne od radosti výska. V sade pestujeme višne. Víno sa robí z hrozna. Jedľa je vyso­ký strom. Na ňom žije výr. Vidí dobre aj v noci. Výrie mláďa má veľké oči. Sil­ný vodný vír stiahol loď pod vodu.

Richard vytvoril príklad na násobilku. Vieš ho vypočítať? Na Školskom dvore výskajú deti. Dážď padá na ríbezľové kríky. Ligotavá rosa umýva trávičku. Pytliak sa zakráda do lesa. To sa nerobí!

V Jurovom žalúdku sa ozýval hlad. Muž nazízal do cudzích okien. Ulica zívala prázdnotou. Pes sa vrátil z vychádzky s vyplazeným jazykom. Náš synovec dostal v mladosti nemilú prezývku. Spolužiak má jazyk ostrý ako britva. Stela chodí do jazykovej triedy. Jazykoveda je veda o jazyku. Slovníky starostlivo pripravujú jazykovedci. Predseda triedy vyzýval žiakov na lepšiu spoluprácu. Niektoré zvieratá u nás prezimujú vo svojich brlohoch. Každú zimu býva v našej obci aj klzisko.

V ústach máme okrem zubov aj jazyk. Chodím do jazykovej triedy. Doma máme dvojjazyčný slovník. Z internetu sme zistili veľa zaujímavostí o včele. Ospalý človek zíva. Ak niekoho voláme iným ako jeho vlastným menom, tak ho prezývame. Po jeseni sa začína zima. Zita sa chodí korčuľovať na klzisko. Je to veľká jazyčnica. Má ho ostrý ako britva. Pokazil sa jej zips na nohaviciach, Náš sused je známy jazykovedec. Športovec získal zlatú medailu. Hilda sa občas správa vyzývavo. Hra na husliach sa ozývala do sídliska otvorenými dverami.

Náš pes má vtipnú prezývku. Naši mladí susedia nás pozývajú na svoju svadbu. Strýko prekladá do slovenského jazyka cudzojazyčné knihy. Bábätko zívlo a zaspalo. V našej rodine sa ozýva niekoľko jazykov. Otec hovorí po anglicky a mama po francúzsky. V cukrárni sme ochutnali gaštanové jazýčky. Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. Čo na srdci, to na jazyku. Pes má takmer vždy vyplazený jazýček. Kazimír získal hlavnú výhru.

Zima priniesla chlad  a mráz. Krajinu prikryl bielučký sneh. Had prezimuje v zemi. Lastovičky pred príchodom zimy odlietajú na juh. Tu si môžu chytiť rôzny hmyz. Ľudí chráni pred zimou teplý odev. Vo vysokých horách môžeme vidieť kamzíka. Jeho kopytá sa obyčajne mihajú  medzi skalami. Zívalo sa mi. Kamarátka má novú prezývku. Uvidela vodný vír. Cítila zimomriavky.

Tip pre vás: Materská, rodičovská a otcovská dovolenka: Vieme, ako ich vybaviť, aké nároky splniť aj to, aká je ich výška

pravopisné cvičenia

Zdroj: Depositphotos

Zoznamy všetkých vybraných slov:

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE