Materská, rodičovská a otcovská dovolenka: Vieme, ako ich vybaviť, aké nároky splniť aj to, aká je ich výška

Čakáte bábätko alebo o ňom uvažujete a neviete ako je to s materskou dovolenkou? Pokiaľ o bábätku ešte len uvažujete, máte času dosť. Na všetko sa môžete pripraviť. Existujú isté špecifiká, kto a kedy má nárok na materský príspevok a kedy naopak tento nárok nie je. Rodičovský príspevok a otcovská dovolenka prešla v posledných rokoch tiež legislatívnymi zmenami. 

Pokiaľ máte možnosť, skúste si všetky informácie zistiť vopred u svojho a zamestnávateľa a zistite aj ako to má otec dieťaťa. Ako sa hovorí, šťastie praje pripraveným. Materská dovolenka a rodičovská dovolenka pre dieťa znamenajú možnosť byť čo najdlhšie s rodičom doma, čo je kľúčové pre jeho správny vývoj.

Materská dovolenka

Obdobie materskej dovolenky je krásnym obdobím, ktoré si so svojim dieťatko zaslúži zažiť každá žena a mať pri tom kľud. Okrem každodennej starostlivosti o dieťa, ktorá je dostatočne stresujúca sama o sebe, by sa maminka nemusela zapodievať aj tým, prečo jej nevznikol nárok na materský príspevok.

Preto je dobré vopred sa informovať. Nárok na materskú dovolenku majú všetky mamičky. Dĺžka materskej dovolenky je daná zákonom, štandardne na 34 týždňov. Existujú však rozdiely, v prípade špecifických situácií, ako napríklad:

  • Narodenie dvojičiek - dĺžka materskej dovolenky sa predlžuje na 43 týždňov
  • Osamelá matka - materská trvá 37 týždňov
  • Otec na materskej alebo adoptívny rodič - dĺžka materskej je 28 týždňov
  • Otec alebo adoptívny rodič, starajúci sa o dvojičky - 37 týždňov
  • Osamelý otec alebo adoptívny rodič - 31 týždňov

Nástup matky na materskú dovolenku je samozrejme individuálny, podľa priebehu tehotenstva. Pokiaľ však všetko prebieha tak, ako má, štandardne žena nastupuje na materskú 6 až 8 týždňov pred termínom pôrodu. Počas nástupu na materskú, sa musí vyplniť tlačivo so žiadosťou o materský príspevok.

Bude vás zaujímať: Výbavička pre bábätko. Čo bábätko bude potrebovať a čo nie?

 

Materský príspevok - "materská" - Podmienky nároku na príspevok

Nárok na materský príspevok ma každá matka, ktorá za posledné dva roky odpracovala aspoň 270 dní. Pozor v prípade živnosti - pokiaľ ste živnostníčka, platia pre vás rovnaké pravidlá. Ak chcete mať nárok na materský príspevok, za posledné dva roky, musíte mať uhradené sociálne poistenie minimálne za 270 dní. Ani o deň menej, inak vám nárok na materský príspevok zaniká a budete dostávať ihneď rodičovský príspevok.

Ak ste si sociálne poistenie neplatili vôbec, nárok na materskú nemáte. Pokiaľ si chcete začať platiť po tom, ako ste sa dozvedeli, že ste tehotná, je to zbytočná námaha, nevychádza to. Tiež nesmiete mať dlh voči sociálnej poisťovni. Takže pokiaľ ste SZČO a plánujete otehotnieť, tak sa na to pripravte.

Materská a rodičovská

Zdroj: Depositphotos

Materská a úrad práce

Pokiaľ ste na úrade práce a spĺňate podmienku odpracovaných 270 dní, za posledné dva roky, materskú by vám mali schváliť. Pre istotu sa však informujte.

Materská a študentky

Pokiaľ otehotnela žena, ktorá je ešte študentka a nikdy nepracovala, nárok na materskú nemá. V tomto prípade je riešenie také, že ak otec dieťaťa pracoval, môže ísť na materskú on.

Výška materského príspevku

Percentuálne vyrúbenie materskej sa za posledné roky viac krát menilo. Na tento rok je to 75% z hrubej mzdy od vášho zamestnávateľa. Neplatí však, že čím vyšší plat, tým vyššia materská. Táto dávka má svoj strop.

Viac peňazí, ako je zastropované od štátu nedostanete. Maximálna výška materskej sa pohybuje okolo 1700 eur. Nakoľko je to dávka, ktorá sa ráta na dni, záleží aj od toho, koľko má daný mesiac dní.

Práca počas materskej dovolenky

Aj mamičky na materskej môžu pracovať. Pokiaľ chcete pracovať pre toho istého zamestnávateľa, nesmiete pokračovať v pracovnej zmluve. Musíte dostať novú zmluvu. Ďalej v poriadku pracovať na dohodu, brigádne alebo ako SZČO.

Odporúčame: Zvýšený prídavok na dieťa sa môže týkať aj vás

Materská a rodičovská

Zdroj: Depositphotos

Rodičovská dovolenka

Rodičovská dovolenka prichádza na rad po materskej a teda po 34. týždni. Jedná sa o dovolenku, ktorú má prehĺbiť starostlivosť rodičov alebo rodiča o dieťa. Prechod z materskej na rodičovskú je takmer plynulý. Potebujete však dať o tom vedieť aj zamestnávateľovi.

Rodičovská dovolenka potom trvá do dovŕšenia 3. roka života dieťaťa. Pokiaľ je zdravotný stav dieťaťa neštandardný alebo zhoršený, rodičovská sa môže predĺžiť až do 6. roka života dieťaťa. Kto má nárok na rodičovskú dovolenku ?:

  • Rodič dieťaťa
  • Fyzická osoba starajúca sa o dieťa, ak jej dieťa bolo zverené
  • Manžel alebo manželka, žijúca s dieťaťom v domácnosti

O rodičovskú dovolenku, tak ako aj o rodičovský príspevok si musíte požiadať.

 

Rodičovský príspevok

Aká je výška rodičovského príspevku? Rodičovský príspevok sa mení o niečo každý rok. Od 1.8. 2023 sa suma rodičovského príspevku zvyšuje na 345, 20 eur, v prípade, že ste nepoberali materskú. Ak ste materskú poberali, tak od 1.8.2023 je výška príspevku 473.30 eur.

Pozrite ajNastavte si hranice vo výchove detí aj pre vašu rodinu: 5 tipov, ako na to!

Materská a rodičovská

Zdroj: Depositphotos

Otcovská dovolenka

Nový typ dovolenky, je dovolenka otcovská, kde si otec dieťaťa môže vziať z práce "voľno" na dva týždne, aby pomohol mamičke. Musí tak však urobiť najneskôr do 6 týždňov od narodenia dieťaťa.

Musí to byť zamestnanec, platiť si odvody do sociálnej poisťovne alebo mať odpracovaných aspoň 270 dní za posledné dva roky. Suma takejto dávky pre otca je vo výške 75% z hrubej mzdy rátaná na dva týždne. Maximálna výška pre rok 2023 je 836,10 eur.

Materská dovolenka a rodičovská dovolenka

Ako si už danú situáciu vyriešite, je na vás. Pokiaľ sa však pripravíte, nebudete mať problém potom neskôr. Mnoho vecí, čo sa týka práve vybavovačiek ohľadom narodenia dieťaťa je dnes zrýchlených a kopa papierovačiek je úplne odstránená.

Dbajte však na to, aby ste všetky potrebné náležité žiadosti doručili všade tam, kde je to potrebné a v zákonnej lehote na to vyhradenej. Ak si nie ste istí, ako na tom ste, určite kontaktujte sociálnu poisťovňu a pamätajte na to, že sociálne poistenie nie je možné si doplatiť spätne.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE