Vybrané slová po S: Najlepšie cvičenia a pomôcky

Vybrané slová sú veľkou samostatnou kapitolou gramatiky slovenského jazyka, pričom častokrát nestačí vedieť iba zoznam vybraných slov, ale aj to, ako ich použiť v konkrétnych slovných spojeniach. Preto je nielen učenie, ale aj precvičovanie vybraných slov dôležité. A na to môžu šikovne poslúžiť napríklad rôzne gramatické a pravopisné cvičenia či diktáty na konkrétne vybrané slová.

Slovenský jazyk patrí skutočne medzi najťažšie jazyky sveta, a to aj "vďaka" svojim vybraným slovám. Medzi vybrané slová v slovenčine patria iba tie slová, ktoré sú domáceho pôvodu.

Vybrané slová

Vybrané slová sú tie, v ktorých sa po obojakej spoluhláske píše y - ypsilon. Obojaké spoluhlásky sú:

  • b, m, p, v, r, z, s, f.

POZOR - pri spoluhláske f však vybrané slová neexistujú! A ešte jedna veľmi dôležitá vec - v prípade obojakých spoluhlások sa za nimi píše ako mäkké i, tak aj tvrdé y - teda ypsilon. Práve preto v slovenčine vznikli vybrané slová, aby sme sa lepšie naučili, v ktorých slovách sa VŽDY píše ypsilon.

Vybrané slová v gramatike slovenského jazyka

Aj vy sa niekedy pýtate, kto vymyslel a zaviedol ypsilon do gramatiky slovenského jazyka? Ľudovít Štúr a ani Anton Bernolák vo svojich kodifikáciách slovenského jazyka ypsilon nemali. Tak ako je to možné?

Z historického hľadiska má ale ypsilon v slovenskom jazyku svoje dôležité postavenie. V rámci reformácie štúrovčiny sa k ypsilonom vrátil v roku 1852 opätovne Martin Hattala, a to v diele Krátka mluvnica slovenská.

Neprehliadnite: Ako tlmiť bolesť pri pôrode? Nie sú to len lieky, čo dokáže pomôcť!

vybrané slová

Zdroj: Depositphotos

Sú vybrané slová dôležité? A prečo?

Pri učení vybraných slov môžu byť nápomocné napríklad aj pracovné listy na precvičovanie vybraných slov či rôzna doplňovačka, kde musíte rozlišovať medzi mäkkým i a písaním ypsilonu.

Ako sa hovorí, opakovanie je matkou múdrosti, a preto je dôležité nielen naučiť sa jednotlivé vybrané slová, ale aj vedieť ich správne použiť a presne používať celý ďalší život.

Vybrané slová - význam a príbuzné slová

Aj keď je pravopis vybraných slov náročný, učivo vybraných slov patrí medzi základ poznania slovenského jazyka.

Vybrané slová vznikli preto, aby sme si ľahšie zapamätali, kedy sa po obojakej spoluhláske píše ypsilon.

Navyše - ypsilon má v slovenčine dištinktívnu - teda rozlišovaciu funkciu. A práve vďaka tomu, či je v slove napísané ypsilon alebo mäkké i, dokážeme rozoznať a pochopiť význam slov - napríklad výr/vír.

Odporúčame aj: Umelé oplodnenie (IVF) : Ako prebieha a kedy je najväčšia šanca na úspech?

pravopisné cvičenia

Zdroj: Depositphotos

Vybrané slová po S

  • syn
  • syr
  • sýty
  • sypať
  • syseľ
  • syčať
  • sýkorka
  • sychravý
  • vysychať
  • osýpky
  • sypký
  • sykať

Pravopisné cvičenia a diktáty na vybrané slová po s

Bol sychravý deň. Sysle sa skryli do svojich úkrytov. Nasypali sme sýkorkám zrno aj kúsky syra. O chvíľu to zjedli a boli sýte. Neskôr vyšlo slnko a mláky začali vysychať. V kríkoch pred domom niečo zasyčalo. Susedov syn sa tam išiel pozrieť. Uštipla ho hus a on sykal od bolesti. Mama ho zasypala bozkami.

V lete od horúčavy jazero pomaly vysychá. V sychravom počasí sa ľudia chvejú ako osika. Síra je chemický prvok žltej farby a zapácha. Na jeseň býva sychravé počasie. Hubová omáčka bola veľmi sýta. Na predlaktí sa mi už zahojila sinka. Sýkorkám sme nasypali aj trochu syra. Hus nepríjemne sipí. Simon je sirota. Pred odchodom z bytu pozhasínam všetky svetlá. Doma máme presýpacie hodiny. Na streche sedeli sivé holuby. Na lavičke odpočíval sivovlasý starček. Silvester nosil drevo do komory. Tetin syn má najradšej bazový sirup. Raz rozsypal na dlážku detský zásyp.

Uzimená sýkorka sa kŕmi krmivom. Chlieb po niekoľkých dňoch začal vysychať. Horúca para nad hrncom syčí. Naše husi na mňa zasipeli. Tete Sidónii sa páčia fialové kvety sirôtok. Silný vietor ohýbal kmene mladých stromov. Syseľ si usilovne robí zásoby jedla. Strýko si nasypal tvrdý syr na cestoviny. Simon má po tele červené fliačiky. Dostal osýpky. Sused kosil trávu na sídlisku. Obilie sa uskladňuje v sýpkach. Mamička vysypala cez sito múku do misky. Šmykľavý chodník posypali cestári sypkým snehom. Syry sa vyrábajú z mlieka v syrárni. Synovec je syn môjho brata alebo sestry. Podráždený had syčí. Simona chodí pravidelne vysýpať smeti. Ovocie pred jedlom vkladáme do sita a umývame pod tečúcou vodou. Rodina sa najedla dosýta.

Otec má dobrého syna. Má rád sýkorky. Nasypal im do búdky syr. Teraz už budú vtáčiky sýte. Hlad býva veľmi silný. Nasypeme im aj zrno do búdky. Obilie býva uložené v sýpkach. Sysle sa ním zásobujú na zimu. Hus má sivé pierka. Malá hus vie sipieť. Zmija na mňa zasyčala.

Myslíme aj na sýkorky. Hlad býva veľmi silný. Nasypeme im zrno do búdky. Prosím si chlieb a syr. Vieš poďakovať za jedlo? Obilie býva uložené v sýpkach. Sysle sa ním zásobujú na zimu.

Otec má dobrého syna. Má rád sýkorky. Nasypal im do búdky syr. Teraz už bu­dú vtáčiky sýte. Sedávajú na osike. Včera sa synček pošmykol. Silno sa udrel. Zrazu čosi zasyčalo. Bola to zmija. Je nebezpečná. Aj syseľ sa jej bojí. Keď na­padne sypký sneh, obaja budú spať.

Tip pre vás: Predĺžený rodičovský príspevok - kto a za akých podmienok má na neho nárok?

diktáty

Zdroj: Depositphotos

Zoznamy všetkých vybraných slov:

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE