Umelé oplodnenie (IVF) : Ako prebieha a kedy je najväčšia šanca na úspech?

Umelé oplodnenie je komplexná séria postupov používaných na pomoc s plodnosťou, na prevenciu genetických problémov a na pomoc pri počatí dieťaťa. Počas umelého oplodnenia sa zrelé vajíčka odoberú (získajú) z vaječníkov a oplodnia sa spermiami v laboratóriu. Potom sa oplodnené vajíčko (embryo) alebo vajíčka (embryá) prenesú do maternice.

Jeden úplný cyklus umelého oplodnenia trvá približne tri týždne. Niekedy sú tieto kroky rozdelené do rôznych častí a proces môže trvať dlhšie. Umelé oplodnenie je najúčinnejšou formou technológie asistovanej reprodukcie. Postup je možné vykonať pomocou vlastných vajíčok a spermií páru. Alebo tento proces môže zahŕňať vajíčka, spermie či embryá od známeho, poprípade anonymného darcu.

Vaše šance mať zdravé dieťa pomocou umelého oplodnenia závisia od mnohých faktorov, ako je váš vek a príčina neplodnosti. Okrem toho môže byť umelé oplodnenie časovo náročné, drahé a invazívne. Ak sa do maternice prenesie viac ako jedno embryo, umelé oplodnenie môže viesť k tehotenstvu s viac ako jedným plodom (viacpočetné tehotenstvo).

Váš lekár vám môže pomôcť pochopiť, ako umelé oplodnenie funguje, aké sú potenciálne riziká a či je táto metóda liečby neplodnosti pre vás vhodná.

Umelé oplodnenie

Umelé oplodnenie je liečba neplodnosti alebo genetických problémov. Ak sa umelé oplodnenie vykonáva na liečbu neplodnosti, vy a váš partner možno budete môcť pred pokusom o umelé oplodnenie vyskúšať menej invazívne možnosti liečby, vrátane liekov na zvýšenie plodnosti, na zvýšenie produkcie vajíčok alebo vnútromaternicovej inseminácie – postup, pri ktorom sa spermie umiestnia priamo do maternice v čase ovulácie.

Niekedy sa umelé oplodnenie ponúka ako primárna liečba neplodnosti u žien starších ako 40 rokov. Môže sa vykonať aj vtedy, ak máte určité zdravotné ťažkosti, ako napríklad:

  • poškodené alebo nepriechodné vajíčkovody – to sťažuje oplodnenie vajíčka alebo cestu embrya do maternice.
  • poruchy ovulácie – ak je ovulácia zriedkavá alebo chýba, na oplodnenie je k dispozícii menej vajíčok.
  • endometrióza – vyskytuje sa, keď sa tkanivo podobné výstelke maternice usadí a vyrastie mimo maternice – často to ovplyvňuje funkciu vaječníkov, maternice a vajíčkovodov.
  • myómy maternice – fibrómy sú nezhubné nádory v maternici. Sú bežné u žien vo veku 30 až 40 rokov. Fibrómy môžu interferovať s implantáciou oplodneného vajíčka.
  • predchádzajúca sterilizácia alebo odstránenie vajíčkovodov – podviazanie vajíčkovodov je typ sterilizácie, pri ktorej sa vajíčkovody prerežú alebo zablokujú, aby sa natrvalo zabránilo otehotneniu. Ak chcete otehotnieť po podviazaní vajíčkovodov, umelé oplodnenie môže byť alternatívou k chirurgickému zákroku na zvrátenie podviazania vajíčkovodov.
  • zhoršená produkcia alebo funkcia spermií – podpriemerná koncentrácia spermií, slabý pohyb spermií (zlá pohyblivosť) alebo abnormality vo veľkosti a tvare spermií môžu spermiám sťažiť oplodnenie vajíčka. Ak sa zistia abnormality spermií, môže byť potrebná návšteva špecialistu na neplodnosť.
  • nevysvetliteľná neplodnosť – znamená, že napriek vyhodnoteniu bežných príčin nebola nájdená žiadna príčina neplodnosti.
  • genetická porucha – ak vám alebo vášmu partnerovi hrozí prenos genetickej poruchy na vaše dieťa, môžete byť kandidátmi na predimplantačné genetické testovanie – postup, ktorý zahŕňa umelé oplodnenie. Po zbere vajíčok a ich oplodnení sa podrobia skríningu na určité genetické problémy, hoci nie všetky genetické problémy možno nájsť. Embryá, ktoré neobsahujú identifikované problémy, môžu byť prenesené do maternice.
  • zachovanie plodnosti pri rakovine alebo iných zdravotných problémoch – ak sa chystáte začať liečbu rakoviny, ako je ožarovanie alebo chemoterapia, ktorá by mohla poškodiť vašu plodnosť, umelé oplodnenie na zachovanie plodnosti môže byť možnosťou. Ženy si môžu nechať odobrať vajíčka z vaječníkov a zmraziť ich v neoplodnenom stave na neskoršie použitie. Alebo môžu byť vajíčka oplodnené a zmrazené ako embryá pre budúce použitie.

Odporúčame: Výtok v tehotenstve: Čo je jeho príčinou? Kedy radšej vyhľadať lekára?

bábätko

Zdroj: Depositphotos

Riziká umelého oplodnenia

Riziká umelého oplodnenia zahŕňajú:

  • viacnásobné pôrody – umelé oplodnenie zvyšuje riziko viacpočetných pôrodov, ak sa do vašej maternice prenesie viac ako jedno embryo. Tehotenstvo s viacerými plodmi prináša vyššie riziko predčasného pôrodu a nízkej pôrodnej hmotnosti ako tehotenstvo s jedným plodom.
  • predčasný pôrod a nízka pôrodná hmotnosť – výskumy naznačujú, že umelé oplodnenie mierne zvyšuje riziko, že sa dieťa narodí skôr alebo s nízkou pôrodnou hmotnosťou.
  • ovariálny hyperstimulačný syndróm – použitie injekčných liekov na plodnosť, ako je ľudský choriový gonadotropín (hCG), na vyvolanie ovulácie môže spôsobiť ovariálny hyperstimulačný syndróm, pri ktorom sú vaše vaječníky opuchnuté a bolestivé. Symptómy zvyčajne trvajú týždeň a zahŕňajú miernu bolesť brucha, nadúvanie, nevoľnosť, vracanie a hnačku. Ak však otehotniete, vaše príznaky môžu trvať niekoľko týždňov. Zriedkavo je možné vyvinúť závažnejšiu formu ovariálneho hyperstimulačného syndrómu, ktorý môže tiež spôsobiť rýchly prírastok hmotnosti a dýchavičnosť.
  • potrat – miera spontánnych potratov u žien, ktoré otehotnejú pomocou umelého oplodnenia s čerstvými embryami, je podobná ako u žien, ktoré otehotnejú prirodzene – asi 15 % až 25 %, ale miera sa zvyšuje s vekom matky.
  • komplikácie postupu pri odbere vajíčok – použitie odsávacej ihly na odber vajíčok môže spôsobiť krvácanie, infekciu alebo poškodenie čreva, močového mechúra alebo cievy. Riziká sú spojené aj s celkovou anestézou, ak sa používa.
  • mimomaternicové tehotenstvo – asi 2 až 5 % žien môžu mať mimomaternicové tehotenstvo, keď sa oplodnené vajíčko usadí mimo maternice, zvyčajne vo vajíčkovode. Oplodnené vajíčko nemôže prežiť mimo maternice a neexistuje spôsob, ako pokračovať v tehotenstve.
  • vrodené chyby – vek matky je primárnym rizikovým faktorom pre vznik vrodených chýb, bez ohľadu na to, ako je dieťa počaté. Je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či deti počaté pomocou umelého oplodnenia môžu byť vystavené zvýšenému riziku určitých vrodených chýb.
  • rakovina – hoci niektoré štúdie naznačovali, že môže existovať súvislosť medzi určitými liekmi používanými na stimuláciu rastu vajíčok a rozvojom špecifického typu nádoru vaječníkov, novšie štúdie tieto zistenia nepodporujú. Nezdá sa, že by po umelom oplodnení bolo výrazne zvýšené riziko rakoviny prsníka, endometria, krčka maternice alebo vaječníkov.
  • stres – umelé oplodnenie môže byť finančne, fyzicky a emocionálne vyčerpávajúce. Podpora od lekárov, rodiny a priateľov môže vám a vášmu partnerovi pomôcť pri vzostupoch a pádoch liečby neplodnosti.

Postup umelého oplodnenia

Umelé oplodnenie zahŕňa niekoľko krokov – stimuláciu vaječníkov, odber vajíčok, odber spermií, oplodnenie a prenos embrya. Jeden cyklus IVF môže trvať približne dva až tri týždne. Môže byť ale potrebných viac cyklov.

Vyvolanie ovulácie

Začiatok cyklu IVF začína použitím syntetických hormónov na stimuláciu vaječníkov na produkciu viacerých vajíčok – a nie jedného vajíčka, ktoré sa zvyčajne vyvíja každý mesiac. Je potrebných viacero vajíčok, pretože niektoré vajíčka sa po oplodnení neoplodnia alebo sa nevyvinú normálne.

Zvyčajne budete potrebovať jeden až dva týždne ovariálnej stimulácie, kým budú vaše vajíčka pripravené na odber.

Ak váš lekár bude chcieť zistiť, kedy sú vajíčka pripravené na odber, môžete absolvovať:

  • vaginálny ultrazvuk, zobrazovacie vyšetrenie vašich vaječníkov na sledovanie vývoja folikulov – ovariálnych vačkov naplnených tekutinou, kde vajíčka dozrievajú
  • krvné testy na meranie vašej odpovede na lieky na stimuláciu vaječníkov – hladiny estrogénu sa zvyčajne zvyšujú s vývojom folikulov a hladiny progesterónu zostávajú nízke až do ovulácie

Niekedy je potrebné cykly IVF zrušiť pred odberom vajíčok z jedného z týchto dôvodov:

  • nedostatočný počet vyvíjajúcich sa vajíčok,
  • predčasná ovulácia,
  • vytvára sa príliš veľa vajíčok, čo vytvára riziko ovariálneho hyperstimulačného syndrómu,
  • iné zdravotné problémy.

Ak je váš cyklus zrušený, váš lekár môže odporučiť zmenu liekov alebo ich dávok, aby sa podporila lepšia odpoveď počas budúcich cyklov IVF. Alebo vám môže odporučiť umelé oplodnenie vajíčkami od darcu.

Odber vajíčok

Odoberanie vajíčok sa môže uskutočniť v ordinácii lekára alebo na klinike 34 až 36 hodín po poslednej injekcii a pred ovuláciou. Počas odberu vajíčok dostanete sedatíva a lieky proti bolesti.

Transvaginálna ultrazvuková aspirácia je obvyklou metódou získavania vajíčok:

  • Ultrazvuková sonda sa vloží do vašej vagíny na identifikáciu vajíčok. Potom sa do ultrazvukového vodiča vloží tenká ihla, ktorá prejde cez vagínu, aby sa získali vajíčka. Ak vaše vaječníky nie sú dostupné cez transvaginálny ultrazvuk, na vedenie ihly sa môže použiť brušný ultrazvuk.
  • Vajíčka sa odoberajú cez ihlu pripojenú k odsávaciemu zariadeniu. Viaceré vajíčka je možné odobrať asi za 20 minút. Po odbere vajíčka môžete pociťovať kŕče a pocity plnosti alebo tlaku. Zrelé vajíčka sa umiestnia do výživnej tekutiny (kultivačného média) a inkubujú sa.

Vajíčka, ktoré sa zdajú byť zdravé a zrelé, sa zmiešajú so spermiami, aby sa vytvorili embryá. Nie všetky vajíčka však môžu byť úspešne oplodnené.

Neprehliadnite: Tvrdnutie brucha v tehotenstve: Kedy je už nebezpečné?

tehotenstvo

Zdroj: Depositphotos

Odber spermií

Ak používate spermie svojho partnera, vzorku spermy je potrebné poskytnúť v ordinácii alebo na klinike ráno pred odberom vajíčok. Klasicky sa vzorka spermy odoberá masturbáciou.

Niekedy sú potrebné iné metódy, ako je testikulárna aspirácia – použitie ihly alebo chirurgického postupu na extrakciu spermií priamo zo semenníka.

Môžu sa použiť aj darcovské spermie. Spermie sú oddelené od semennej tekutiny v laboratóriu.

Prenos embryí

Prenos embryí sa vykonáva v ordinácii lekára alebo na klinike a zvyčajne sa uskutočňuje dva až päť dní po odbere vajíčka. Môžete dostať mierne sedatívum.

Procedúra je zvyčajne bezbolestná, aj keď môžete pociťovať mierne kŕče.

  • Lekár vloží dlhú, tenkú, ohybnú hadičku nazývanú katéter do vašej vagíny, cez krčok maternice a do maternice.
  • Na koniec katétra sa pripojí injekčná striekačka obsahujúca jedno alebo viac embryí suspendovaných v malom množstve tekutiny.
  • Pomocou injekčnej striekačky lekár umiestni embryo alebo embryá do vašej maternice.

Ak bude prenos úspešný, embryo sa implantuje do výstelky vašej maternice asi šesť až desať dní po odbere vajíčka.

Ako sa budete cítiť po zákroku?

Po prenose embryí môžete pokračovať vo svojich bežných denných činnostiach. Vaše vaječníky však môžu byť stále zväčšené. Vyhýbajte sa intenzívnej činnosti, ktorá by mohla spôsobiť nepohodlie.

Typické vedľajšie účinky zahŕňajú:

  • vylúčenie malého množstva čírej alebo krvavej tekutiny krátko po zákroku, v dôsledku výteru z krčka maternice pred prenosom embrya,
  • citlivosť prsníkov v dôsledku vysokej hladiny estrogénu,
  • mierne nadúvanie,
  • mierne kŕče,
  • zápcha.

Ak sa u vás po prenose embrya objaví mierna alebo silná bolesť, kontaktujte svojho lekára. Lekár vyhodnotí komplikácie, ako je infekcia, torzia vaječníkov či závažný ovariálny hyperstimulačný syndróm.

Výsledky umelého oplodnenia

Asi 12 – 14 dní po odbere vajíčok vám lekár otestuje vzorku krvi, aby zistil, či ste tehotná. Ak nie ste tehotná, prestanete užívať progesterón a menštruáciu pravdepodobne dostanete do týždňa. Ak nedostanete menštruáciu alebo máte nezvyčajné krvácanie, kontaktujte svojho lekára.

Ak máte záujem o ďalší cyklus oplodnenia in vitro (IVF), váš lekár vám môže navrhnúť kroky, ktoré môžete podniknúť, aby ste zvýšili svoje šance na otehotnenie prostredníctvom IVF.

Šanca porodiť zdravé dieťa po umelom oplodnení závisí od rôznych faktorov:

  • vek matky – čím ste mladšia, tým je pravdepodobnejšie, že počas IVF otehotniete a porodíte zdravé dieťa pomocou vlastných vajíčok. Ženám vo veku 41 rokov a starším sa často odporúča zvážiť použitie darcovských vajíčok počas IVF, aby sa zvýšili šance na úspech.
  • stav embrya – prenos embryí, ktoré sú viac vyvinuté, je spojený s vyššou mierou tehotenstva v porovnaní s menej vyvinutými embryami (deň, dva alebo tri). Nie všetky embryá však prežijú proces vývoja. 
  • reprodukčná história – ženy, ktoré predtým porodili, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú môcť otehotnieť pomocou IVF, ako ženy, ktoré nikdy nerodili. Miera úspešnosti je nižšia u žien, ktoré predtým viackrát skúsili IVF, ale neotehotneli.
  • príčina neplodnosti – normálny prísun vajíčok zvyšuje vaše šance na otehotnenie pomocou IVF. Ženy, ktoré majú závažnú endometriózu, majú menšiu pravdepodobnosť, že budú môcť otehotnieť pomocou IVF, ako ženy, ktoré majú nevysvetliteľnú neplodnosť.
  • faktory životného štýlu – ženy, ktoré fajčia, majú zvyčajne počas IVF získaných menej vajíčok a môžu častejšie potratiť. Fajčenie môže znížiť šancu ženy na úspech pri IVF až o 50 %. Obezita môže znížiť vaše šance na otehotnenie a dieťa. Pitie alkoholu, užívanie drog, nadmerného množstva kofeínu a niektorých liekov môže byť tiež škodlivé.

Porozprávajte sa so svojím lekárom o akýchkoľvek faktoroch, ktoré sa vás týkajú a ako môžu ovplyvniť vaše šance na úspešné tehotenstvo.

Odporúčame aj: Tehotenstvo po týždňoch – 1. týždeň tehotenstva

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE