Trápia vás pigmentové škvrny? Tu je 7 tipov, ktoré pri starostlivosti o takúto pleť musíte poznať!

Základné typy pleti sú dané hlavne geneticky. To znamená, že to, či máme suchú, mastnú, zmiešanú alebo normálnu pleť, závisí prevažne od toho, čo nám bolo nadelené do vienka. Avšak, počas života sa môže meniť aktuálny stav pleti a pleť každého z nás sa môže stretnúť s rôznorodými problémami.

Niektorá pleť má sklon k prejavom nadmernej citlivosti, iná je náchylná na vznik vyrážok a ďalšia trpí dehydratáciou. I pigmentové škvrny sú častým problémom pleti. Prečo vznikajú pigmentové škvrny na tvári a ako sa dopracovať k zjednoteniu farby pleti? Máme pre vás 7 tipov, ktoré sa v rámci starostlivosti o takýto typ pleti oplatí uplatniť.

Čo sú pigmentové škvrny?

Pigmentové škvrny sú vlastne prejavom poruchy pigmentácie našej kože. Klasické pigmentové škvrny, ktoré majú podobu menších alebo väčších fliačikov so sfarbením tmavším ako okolitá pokožka, predstavujú takzvanú hyperpigmentáciu.

Ide o stav, ktorý vzniká nadmernou produkciou pigmentových kožných buniek zvaných melanocyty, ktoré začnú vo zvýšenej miere produkovať kožné farbivo melanín. Ak sa v pokožke nahromadí na niektorých miestach melanín, vzniká pigmentová škvrna, čo následne vedie k nepravidelnému sfarbeniu pleti a jej nejednotnému vzhľadu.

Príčiny pigmentových škvŕn

Na vzniku pigmentových škvŕn na pleti sa môže podieľať viacero faktorov. Rozoznávame však 3 hlavné typy pigmentových škvŕn na základe príčin ich vzniku:

  • slnečné / starecké škvrny – vo väčšine prípadov spadajú pigmentové škvrny práve do tejto kategórie, vplyv na ich vznik má hlavne UV žiarenie, ktoré priamo podporuje produkciu melanínu v koži, k ďalším faktorom patrí starnutie a zvyšujúci sa vek, ale aj genetická predispozícia,
  • hormonálne podmienené pigmentové škvrny (melazma) – do tejto kategórie patria pigmentové škvrny spôsobené hlavne hormonálnymi zmenami v tele, objavovať sa môžu pri hormonálnej terapii, počas menopauzy aj v tehotenstve (melazma v tehotenstve / tehotenská maska),
  • pozápalová hyperpigmentácia – tretiu skupinu tvoria pigmentové škvrny spôsobené prekonanou zápalovou reakciou v pokožke, môžu byť následkom prakticky akéhokoľvek poškodenia pokožky, ktoré mohla spôsobiť rezná rana, akné, vyrážky, ekzém, popálenie aj rany po operácii.

Odporúčame: ​Vitamíny na podporu plodnosti - okrem zdravej životosprávy vám pomôžu aj TIETO doplnky

pleť s pigmentovými škvrnami

Zdroj: Depositphotos

7 tipov na starostlivosť o pleť s pigmentovými škvrnami:

1. Chcete sa zbaviť pigmentových škvŕn? O pleť sa starajte celoročne

Pigmentové škvrny nie sú v podstate nejakým závažným zdravotným problémom, ale sú považované často za esteticky rušivé, preto sa ich snažíme v čo najväčšej možnej miere zbaviť. Pleť s hyperpigmentáciami si však vyžaduje kontinuálnu starostlivosť počas celého roka, a to bez ohľadu na to, či je jej stav aktuálne horší alebo lepší.

Bežne sa stáva, že pleť s pigmentovými škvrnami je na tom horšie cez leto, keď je viac vystavená slnečným lúčom a cez zimu je jej vzhľad o niečo lepší. Spravidla však nestačí iba ošetrenie pigmentových škvŕn v momente, keď sú na pleti čo najviac viditeľné. Problém s pigmentovými škvrnami sa môže neustále opakovať, ak má naša pleť sklon k ich vzniku.

Práve preto je lepšou voľbou vhodne nastavená kontinuálna starostlivosť o pleť, ktoré je zameraná nielen na odstránenie pigmentových škvŕn, ale tiež pomáha chrániť pred vznikom pigmentových škvŕn. V rámci starostlivosti o takúto pleť je potrebné zvoliť vhodné prípravky. Dnes na trhu nájdeme mnoho kvalitných produktov proti pigmentovým škvrnám.

2. Pleť dostatočne chráňte pred slnečnými lúčmi

Pôsobenie slnečných lúčov, alebo konkrétne UV žiarenia, predstavuje v podstate hlavný rizikový faktor vzniku pigmentových škvŕn. Slniečko však zároveň dokáže aj výrazne zhoršiť stav už vzniknutých pigmentových škvŕn bez ohľadu na ich pôvod, resp. príčinu vzniku. Ak vás trápi hyperpigmentovaná pleť, zásadným krokom k získaniu krajšieho vzhľadu pleti je ochrana pred UV lúčmi.

Ak váš denný krém neobsahuje dostatočne vysoké SPF (aspoň SPF 30, ideálne však SPF 50), je vhodné na pleť aplikovať aj ochranné krémy so spomenutým ochranným faktorom. Platí pritom to, čo bolo zmienené v prechádzajúcom bode – starostlivosť má byť celoročná. SPFko sa nepoužíva len v lete, ale celoročne aspoň na tvári a odhalených častiach tela.

Ak máte naozaj vážny problém s pigmentovými škvrnami, je ideálne sa hlavne v lete vyhýbať nadmernému slnečnému žiareniu a dlhému pobytu na slnku. Dobrou voľbou sú aj pokrývky hlavy, ktoré pleti poskytnú tieň. Netreba zabúdať na to, že slnečné poškodenie môže viesť k závažnejším problémov s kožou, a to aj k vzniku zhubných nádorov.

3. Zosvetliť pigmentové škvrny pomôže kyselina azelaová

Ako sme spomenuli v prvom bode, pri starostlivosti o hyperpigmentovanú pleť je potrebné zvoliť vhodné pleťové prípravky. Dnes je známych mnoho zložiek, ktoré napomáhajú zosvetľovať pleť a podporujú jej jednotný farebný tón. V kozmetike v prvom rade hľadajte kyselinu azelaovú.

Kyselina azelaová je naozaj skvelá na zosvetlenie pigmentových škvŕn. Napomáha redukovať začervenanie pleti a vyrovnáva farebný tón pleti. Okrem toho pomáha tlmiť zápalové prejavy v pokožke a tiež znižuje riziko zjazvenia pleti po akné. Reguluje tvorbu kožného mazu a dokonca vyhladzuje jemné vrásky. Nájsť ju možno napríklad v sérach alebo krémoch. Po jej aplikácii by mal byť na pleť nanesený krém s SPF.

4. Pleti doplňte kyselinu hyalurónovú

Pri starostlivosť o pleť s pigmentovými škvrnami netreba zabúdať na kvalitné hydratačné krémy a séra s obsahom kyseliny hyalurónovej. Kyselina hyalurónová je známa hlavne pre svoje vynikajúce hydratačné vlastnosti, avšak okrem iného prispieva aj k dobrej funkcii ochrannej kožnej bariéry, ktorá napomáha chrániť pleť pred rôznymi vonkajšími činiteľmi, vrátane UV žiarenia, ktoré je hlavnou príčinou pigmentových škvŕn.

Všetky procesy v dobre hydratovanej pleti skrátka fungujú lepšie a takáto pleť je menej náchylná na okolité vplyvy. Kyselinu hyalurónovú pleti doplní aj Vichy Minéral 89, posilňujúce a hydratačné pleťové sérum s termálnou vodou, ktoré posilňuje funkciu kožnej bariéry. Pleť zvlhčuje, vypína, prejasňuje a zjednocuje jej tón.

TIP redakcie – Black Friday: Kozmetiku značky Vichy nakúpite teraz ešte výhodnejšie – počas Black Friday na Notino.sk so zľavou až -20 %! Black Friday prebehne v piatok 24. novembra 2023, ale v akcii nakúpite na Notine už 2 týždne predtým!

prípravky na pigmentové škvrny

Zdroj: Depositphotos

5. Zbavte pleť odumretých buniek pomocou AHA kyselín

A staviť sa oplatí aj na AHA kyseliny, ktoré dnes na domáce použitie nájdeme napríklad v pleťových sérach, ampulkách, maskách, toneroch, peelingoch a podobne. Prečo a ako dokážu pomôcť pri pigmentových škvrnách? AHA kyseliny sú známe exfolianty, čiže ide o látky, ktoré podporujú odlupovanie kožných buniek a odstraňovanie odumretých buniek pokožky.

AHA kyseliny sa vlastne používajú na chemický peeling, teda exfoliáciu pomocou chemických látok. Vďaka tomu, že pomáhajú odstraňovať odumreté kožné bunky, podporujú ich obnovu a celkovú regeneráciu pleti. AHA kyseliny zlepšujú štruktúru pleti, ako aj jej farebný tón. Podporou obnovy buniek napomáhajú aj zosvetleniu pigmentových škvŕn.

6. Privítajte v kozmetike vitamín C

Ak máte problém s nepravidelným sfarbením kože a hyperpigmentáciami, vo vašej skin care rutine by nemal chýbať ani vitamín C. Céčko nie je potrebné len na dobrú imunitu, ale vplýva aj na našu pokožku. Tento vitamín predstavuje silný antioxidant, ktorý napomáha pleť chrániť pred poškodením.

Má tiež rozjasňujúci a zosvetľujúci účinok a celkovo vyrovnáva tón pleti. Výrazne napomáha zlepšovať vzhľad pigmentových škvŕn, a to aj vďaka tomu, že pomáha znižovať nadmernú produkciu melanínu v koži, čím tiež pomáha v prevencii tohto kožného problému. Vitamín C možno pleti dopriať napríklad prostredníctvom pleťových sér. Vždy sa ho odporúča kombinovať s vysokým SPF.

7. Nájdite si kvalitné dekoratívne prípravky na zakrytie pigmentových škvŕn

Posledný tip v rámci starostlivosti o pleť s pigmentovými škvrnami – poobzerajte sa aj po vhodných produktoch z kategórie dekoratívnej kozmetiky. Samozrejme, tie problém s hyperpigmentáciami nevyriešia ani neprispievajú k prevencii, avšak poskytujú okamžité riešenie pre viditeľné pigmentové škvrny a nevzhľadné hnedé škvrny na pleti.

Dobrou voľbou sú v prvom rade podkladové bázy, ideálne s rozjasňujúcim účinkom, ktoré pleť aj trošku farebne zjednocujú a hlavne zabezpečia dlhšiu výdrž krycieho krému. Čo sa make-upu týka, nevoľte zbytočne silne krycie krémy na prekrytie farebných škvŕn, môže to priniesť viac škôd ako úžitku. Postačiť môže aj stredne krycí make-up, ktorý pleť pekne zjednotí a na prípadné výraznejšie škvrny možno použiť kvalitný korektor. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE