Je cvičenie v tehotenstve vhodné? Poradí dula Lucia Vančo!

Je cvičenie v tehotenstve vhodné? Poradí dula Lucia Vančo!

Pohyb a pravidelné cvičenie sú pre zdravie človeka nevyhnutné. Sedavý spôsob života sa totiž spája s vyšším rizikom mnohých rôznorodých ochorení. Je však pohyb vo väčšej miere vhodný aj pre tehotné ženy, alebo by sa cvičeniu mali skôr vyhýbať? Pravdou je, že ani žena počas tehotenstva by nemala zabúdať na dostatočný pohyb. Dlhšie prechádzky na čerstvom vzduchu sú viac než vítané a môžeme povedať, že takmer i nevyhnutné. Pomôžu udržiavať meniace sa telo v kondícii.

K tomu žena môže pridať aj nejaké klasické či priamo tehotenské cvičenia. Medzi nastávajúcimi mamičkami sú obľúbené aj joga a pilates. Mnohé ženy však môžu mať z cvičenia v tehotenstve strach. Pokiaľ ale tehotenstvo prebieha bezproblémovo a nie sú známe nejaké riziká či komplikácie, primeraná fyzická aktivita je skutočne potrebná.

My vám dnes prinášame rozhovor s dulou a laktačnou poradkyňou Luckou Vančo, v ktorom sa pozrieme na to, či je cvičenie v tehotenstve vhodné a do akej miery. Pevne veríme, že vo videu nájdete množstvo odpovedí na otázky aj dôležitých informácií!

Pozri aj: Dula Lucia Vančo: Čo robí pôrodná dula a aké sú jej úlohy?

Pohyb je dôležitý aj počas tehotenstva

Žena by počas prirodzene prebiehajúceho tehotenstva, teda pri tehotenstve bez výskytu zdravotných komplikácií, nemala zabúdať na primeranú fyzickú aktivitu. Ak pred tehotenstvom necvičila, je ideálny čas na to, aby s tým začala, najlepšie však až po prvom trimestri. Pri cvičení počas tehotenstva je pritom veľmi dôležité dýchanie a vnímanie každého nádychu a výdychu. Ideálne je posilňovať chrbát, ruky či nohy. Vďaka pravidelnej aktivite si žena udržuje kondíciu aj pevné svalstvo, čo nepochybne aj uľahčí pôrod. 

Primeraná fyzická aktivita navyše nabije človeka energiou, ktorú nastávajúca mamička bezpochyby potrebuje. Pohyb má i ďalšie priaznivé účinky, pomáha potláčať stres a zlepšuje spánok. Viac užitočných informácií sa už dozviete vo videu, v ktorom vám Lucka Vančo, ktorá sa okrem iného venuje aj pilatesu pre tehotné, prezradí o cvičení v tehotenstve všetko podstatné!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní