Dula Lucia Vančo: Čo robí pôrodná dula a aké sú jej úlohy?

Dula Lucia Vančo: Čo robí pôrodná dula a aké sú jej úlohy?

Priviesť dieťa na svet a držať si svoj uzlíček šťastia na rukách je niečo, čo sa slovami nedá opísať. Je to skrátka krásny zážitok. Väčšina prvorodičiek si tehotenské obdobie užíva, ak nerátame prípadné ranné nevoľnosti či opuchnuté nohy, a nevie sa dočkať dňa, kedy na svet prinesie nový život. S blížiacim sa dátumom pôrodu však môžu prísť aj obavy či nervozita, dokonca strach. Budúce mamičky neraz netušia, čo ich vlastne čaká. Čo to vlastne ten pôrod je a ako to celé bude prebiehať? Môže byť pri pôrode otecko alebo niekto iný – niekto, ako napríklad dula?

Aká je úloha duly pri pôrode a s čím všetkým vám dokáže pomôcť? Pýtali sme sa za vás duly Lucky Vančo, ktorá sa okrem prípravy budúcich mamičiek na pôrod venuje aj iným činnostiam, ktoré dokážu spríjemniť obdobie pred tehotenstvom, počas tehotenstva a, samozrejme, aj po ňom.

Kto je pôrodná dula?

Dula je špeciálne vyškolená žena (alebo možno aj muž), ktorá, ako sme naznačili vyššie, sprevádza mamičku v tehotenstve, ale aj počas pôrodu a rovnako aj v období šestonedelia. Jej hlavnou úlohou je v prvom rade poskytovať žene emocionálnu aj fyzickú oporu, ako aj cenné informácie, ktoré sa týkajú jej samotnej alebo bábätka.

Ak si to samotná mamička želá, tak ju sprevádza i pri pôrode, počas ktorého jej pomáha a vytvára príjemné prostredie pre samotný pôrod. Je však potrebné myslieť na to, že dula nie je pôrodná asistentka, zdravotný personál a ani pôrodník. Nezasahuje do priebehu pôrodu, len pomáha mamičke zvládnuť ho čo najlepšie.

Dula Lucka Vančo

Kto je Lucka Vančo? Predovšetkým matka troch dcér a v druhom rade dula, certifikovaná inštruktorka pilatesu pre tehotné a po pôrode, certifikovaná inštruktorka dojčenských masáží, laktačná poradkyňa, terapeutka kraniosakrálnej terapie...

Viac o tom, čo všetko Lucka vykonáva, ako dlho sa svojmu poslaniu venuje, ale aj oveľa viac sa dozviete vo videu vyššie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní