Dula Lucia Vančo o tom, čo je pôrod: Čo by sme o ňom mali vedieť?

Dula Lucia Vančo o tom, čo je pôrod: Čo by sme o ňom mali vedieť?

Mnohé ženy, alebo aj celkovo ľudia, majú o pôrode neraz značne skreslené predstavy. Príčinou bývajú často filmy, alebo aj historky žien, ktoré už rodili. Scény s príchodom nového života na tento svet vidíme v každom druhom romantickom, rodinnom či komediálnom filme a neraz tieto zábery pripomínajú skôr ukážku z hororu. Podobne je to aj pri babských debatách o pôrode. Nejedna kamarátka totiž nemá problém vyobraziť pôrod ako niečo, čo si treba len odtrpieť a prežiť, prípadne sa podeliť s osadenstvom o svojich hrôzostrašných zážitkoch.

S pôrodom sa často spája krik, bolesť a krv, ako aj mnoho ďalších nie úplne príjemných vecí. Nemožno sa potom čudovať, ak nastávajúca mamička či akákoľvek žena pociťuje z pôrodu strach. Aká je však realita? Je to presne také, ako to vidíme vo filmoch? O tom, čo skutočne pôrod je, sa budeme rozprávať s pôrodnou dulou a laktačnou poradkyňou Luckou Vančo!

Pozri aj: Dula Lucia Vančo: Čo robí pôrodná dula a aké sú jej úlohy?

Čo by mala o pôrode vedieť každá žena?

Pôrod z medicínskeho hľadiska môžeme charakterizovať ako biologický proces prítomný u všetkých cicavcov, počas ktorého dochádza k vypudenou plodu s placentou z tela matky. Pôrod však v bežnej reči môžeme označiť aj za koniec úspešného tehotenstva, počas ktorého prichádza na svet novorodenec. Hovoriť by sme mohli aj o príchode nového života, čo je skutočne zázračný moment. Väčší záujem o to, ako pôrod vlastne v skutočnosti prebieha, začína mať žena spravidla vtedy, keď plánuje na svet priviesť svoje potomstvo, prípadne je už tehotná. 

Informácie, ktoré žena o pôrode získa, môžu nakoniec výrazne ovplyvniť to, ako začne prichádzajúci pôrod vnímať a ako sa naň nastaví. Môže sa tešiť, ale aj báť. Práve počas celého tehotenstva, ktoré trvá dlhé mesiace, je potrebné, aby sa žena po fyzickej i psychickej stránke na tento proces pripravila. Téme pôrodu a tomu, ako to celé vlastne prebieha, sa budeme venovať v novom rozhovore s dulou Luckou Vančo, ktorá sa s vami podelí o mnoho užitočných informácií, a to užitočných nielen pre ženu, ale nepochybne pre oboch nastávajúcich rodičov. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní