Dula Lucia Vančo: Ako prebieha prvý trimester tehotenstva?

Dula Lucia Vančo: Ako prebieha prvý trimester tehotenstva?

Prvý trimester tehotenstva ženy predstavuje obdobie prvých dvanástich týždňov gravidity. Je to obdobie nielen krásne, ale často i náročné. Objaviť sa môže nadmerná únava či napríklad typické ranné nevoľnosti. Žena môže postupne sa sebe cítiť prvé zmeny. Na nasledujúce obdobia počas tehotenstva sa môže žena tešiť, no zároveň je úplne normálne, že ju prepadnú aj isté obavy. Vo väčšine prípadov ide najmä o strach z neznámeho, ktorý nie je hlavne u prvorodičky ničím výnimočným. 

Práve preto je dôležité, aby nastávajúca mamička mala dostatok informácií. Čo všetko by mala žena prehodnotiť a čo ju vlastne v prvom trimestri čaká? My vám spolu s dulou i laktačnou poradkyňou Luckou Vančo prinášame video, v ktorom sa touto témou budeme bližšie zaoberať. 

Pozri aj: Dula Lucia Vančo: Čo robí pôrodná dula a aké sú jej úlohy?

Ako prebieha prvý trimester tehotenstva?

Počas prvý troch mesiacov sa začína telo ženy postupne meniť. Menia sa napríklad jeho potreby a nároky, ale i mnoho ďalších faktorov. Preto je vhodné sa týmto zmenám lepšie prispôsobiť. Po potvrdení tehotenstva lekárom je vhodné napríklad prehodnotiť svoj životný štýl. Je dobré športovať? Ako by som sa mala stravovať? Sú potrebné nejaké doplnky stravy? I tieto otázky sa sama seba pýta nejedna budúca mamička.

Čo sa týka napríklad pohybu, ten je určite dôležitý. Tehotná žena predsa nie je chorá, ak nemá ťažkosti, nie je vhodné, aby celých deväť mesiacov prakticky nič nerobila. Ak sa žena bežne venovala športu aj pred tehotenstvom, tento druh pohybovej aktivity je bezpečný a ona sama sa na to cíti, môže s ním bez akýchkoľvek problémov pokračovať, ak lekár neurčí inak. Okrem toho je potrebné sledovať aj svoju stravu, ktorá by mala byť pestrá a mala by telu a hlavne rastúcemu bábätku dopriať všetko potrebné.

V nasledujúcom videu už nájdete množstvo ďalších užitočných informácií. Aký význam má napríklad pri tehotenstve kyselina listová? Je dôležité ju užívať ešte pred tehotenstvom? Je vhodné piť kávu alebo je skôr lepšie ju eliminovať? Mnoho ďalšieho sa dozviete vo videu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní