HEMANGIOM - príznaky, liečba, prevencia + OSOBNÁ SKÚSENOSŤ

Hemangióm je rastová neoplázia alebo nádor, ktorý vzniká z buniek krvných ciev. Prečo sa u niektorých bábätiek objavuje hemangióm, nie je zatiaľ úplne známe. Je však známe, že hemangiómy sú vrodené, čo naznačuje, že ich príčina je genetická a zdedená.

Hemangiómy sa častejšie vyskytujú u dievčat a u detí s niektorými genetickými poruchami, ako napríklad Downov syndróm alebo syndróm Pierre-Robin. Hemangiómy sa tiež môžu objaviť u bábätiek, ktoré boli vystavené rôznym rizikovým faktorom počas tehotenstva, ako je napríklad fajčenie, užívanie niektorých liekov alebo prekonané infekcie.

Hemangiómy sa prejavujú ako hypertrofické, červenofialové alebo modré lézie, ktoré sa môžu objaviť na rôznych častiach tela. Väčšina hemangiómov sa objavuje na pokožke, ale taktiež sa môžu vyskytnúť hemangiómy na vnútorných orgánoch.

Zvyčajne rastú rýchlo po narodení dieťaťa a dosahujú svoj maximálny rast v priebehu prvých niekoľkých mesiacov života. Potom sa väčšina hemangiómov buď začne zmenšovať alebo úplne zmizne do veku 5 až 10 rokov.

Definícia hemangiómu

Hemangióm je benígna (nezhubná) vaskulárna lézia, ktorá sa vyskytuje na koži alebo vnútorných orgánoch. Je to nádor, ktorý je tvorený spravidla novotvorenými krvnými cievami.

Hemangiómy sú najčastejšie viditeľné na povrchu kože, kde sa prejavujú ako červené alebo purpurové výrastky rôznych tvarov a veľkostí. Väčšinou sa objavujú u detí a obvykle vymiznú sami od seba do pár rokov.

Existujú však aj prípady, kedy je potrebné liečba. Hemangiómy sa môžu vyskytovať aj na rôznych vnútorných orgánoch, ako sú pečeň, mozog, črevo a podobne. V takýchto prípadoch môžu byť potrebné ďalšie diagnostické a liečebné postupy.

Čo je hemangióm a koho postihuje?

Hemangiómy, čo sú benígne novotvary, sa najčastejšie vyskytujú u detí. Väčšina hemangiómov sa vyvíja ešte pred narodením alebo v priebehu prvých mesiacov života dieťaťa. Môžu sa objaviť na rôznych miestach tela, ale najčastejšie sa vyskytujú na pokožke tváre, hlavy, krku a trupu.

Väčšina hemangiómov sa zmenší alebo úplne zmizne do veku približne 5 až 10 rokov.

Vznik a typy hemangiómov

Hemangiómy sú nezhubné nádory, ktoré vznikajú z prebytku krvných ciev v tele.

Vznikajú približne u 10 % novorodencov a sú najčastejším typom novorodeneckých nádorov. Existuje niekoľko typov hemangiómov, vrátane:

  • Hemangiómy rastúce po narodení - tieto hemangiómy sa neprejavujú pri narodení, ale začnú rásť po niekoľkých týždňoch či mesiacoch. Môžu rásť rýchlo a zväčšovať sa počas prvých 6 až 12 mesiacov života. Potom obvykle postupne začnú miznúť a úplne vymiznú do veku 5 až 10 rokov.
  • Hemangiómy prítomné pri narodení - tieto hemangiómy sú viditeľné hneď po narodení a môžu byť rôzne veľké. Niektoré sú ploché a majú svetlú farbu, zatiaľ čo iné sú vypuklé a tmavšie. Niektoré z nich sa môžu zmeniť v hemangiomy rastúce po narodení a začnú rásť až po niekoľkých týždňoch.
  • Hemangiómy na vnútorných orgánov - hemangiómy sa môžu vyskytovať aj vnútri tela, napríklad v pečeni, pľúcach alebo na mozgu. Tieto hemangiómy sú často detegované počas ultrazvukových vyšetrení, MRI alebo CT skenov. Niektoré z nich môžu spôsobovať zdravotné problémy a vyžadovať lekársky zákrok.

Presná príčina vzniku hemangiómov nie je známa. Je to záležitosť genetiky a môže byť spojená s hormonálnymi zmenami počas tehotenstva.

Ak má dieťa hemangióm, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc a pravidelné sledovanie. Väčšina hemangiómov nevyžaduje žiadne liečenie a rastom sami zmiznú. Avšak niektoré hemangiómy môžu potenciálne spôsobiť komplikácie a vyžadovať lekársky zásah, a preto je dôležité pravidelne navštevovať lekára ako súčasť sledovania.

Neprehliadnite: Tvorba materského mlieka: Ako podporiť laktáciu a dojčenie?

Hemangiom

Zdroj: Depositphotos

Symptómy a diagnostika

Tu sú niektoré informácie o príznakoch a diagnostike hemangiómov:

Symptómy:

  • Vzhľad - hemangiómy sa často objavujú ako červené alebo vaskulárne škvrny na koži. Môžu mať rôzne tvary a veľkosti a môžu byť hladké alebo nerovné na dotyk.
  • Rast - hemangiómy často rastú rýchlo počas prvých mesiacov života dieťaťa. Potom sa môžu stabilizovať alebo pomaly rásť. Niektoré hemangiómy sa môžu v priebehu času zmeniť farbu na modrú alebo fialovú.
  • Lokalizácia - hemangiómy sa najčastejšie vyskytujú na koži hlavy, tváre, krku alebo na hrudníku. Menej často sa môžu vyskytovať aj na vnútorných orgánoch, ako sú pečeň alebo pľúca.

Diagnostika:

  • Vizuálna kontrola - lekár môže identifikovať hemangióm počas vyšetrenia.
  • Ultrazvuk - na potvrdenie diagnózy a zistenie možných vnútorných hemangiómov sa môže vykonať ultrazvukové vyšetrenie postihnutého miesta.
  • MRI alebo CT - v prípade podozrenia, že hemangiómy sa nachádzajú v hrudníku alebo v blízkosti vnútorných orgánov, sa môže vykonať magnetická rezonancia alebo CT sken pre bližšie zistenia.

Je dôležité si uvedomiť, že v prípade akýchkoľvek podozrení na hemangióm je potrebné vyhľadať lekára a konzultáciu s odborníkom. Lekár bude schopný poskytnúť presnú diagnózu a navrhnutú liečbu v závislosti od lokalizácie a veľkosti hemangiómu.

Prevencia a sledovanie

Hemangiomy sú benigné (nezhubné) nádory, ktoré vznikajú z nádorových bunkových jednotiek krvi. Sú veľmi bežné u detí, zvyčajne sa objavujú v prvých mesiacoch života a môžu sa postupne zväčšovať. Prevencia a sledovanie hemangiómov zahŕňajú nasledujúce aspekty:

  • Samovyšetrenie - dôležitou súčasťou prevencie je pravidelné samovyšetrenie dieťaťa, vrátane kontrolného prehliadania pokožky. Ak sa objaví nezvyčajná hrčka, škvrna alebo vred na koži, je vhodné sa poradiť s lekárom.
  • Vyšetrenie u pediatra - pri každej preventívnej prehliadke pediatrom by mali byť kožné zmeny, vrátane hemangiómov, zmerané a sledované. Lekár môže posúdiť veľkosť, farbu, tvar a umiestnenie nádoru a nasmerovať vás k ďalším vyšetreniam, ak je to potrebné.
  • Doporučené vyšetrenia - ak máte podozrenie na hemangióm, váš lekár vám môže odporučiť rôzne vyšetrenia ako ultrazvuk, MRI (magnetická rezonancia) alebo CT (počítačová tomografia) na presnú diagnostiku. Tieto vyšetrenia pomôžu určiť veľkosť, umiestnenie a prípadné komplikácie spojené s hemangiómom.
  • Sledovanie rastu - veľmi dôležitým krokom je sledovanie rastu hemangiómov a ich potenciálnych komplikácií. Lekár môže odporučiť pravidelné návštevy na monitorovanie veľkosti a vývoja hemangiómu. V niektorých prípadoch môže byť potrebné špeciálne sledovanie a ošetrenie, najmä ak je nádor veľký, nachádza sa v kritickej oblasti alebo spôsobuje iné zdravotné problémy.
  • Liečba - väčšina hemangiómov u detí časom zmizne a nevyžaduje žiadnu špeciálnu liečbu. Avšak, ak hemangióm spôsobuje estetické alebo funkčné problémy alebo sa nachádza v citlivej oblasti, lekár môže navrhnúť rôzne liečebné možnosti, ako napríklad lieky alebo chirurgický zákrok.

Je dôležité si uvedomiť, že každý hemangióm môže byť individuálny, preto je vhodné neustále komunikovať s lekárom a dodržiavať jeho odporúčania týkajúce sa prevencie a ďalšieho sledovania.

Odporúčame aj: Šestonedelie: Nádherné, ale náročné obdobie v živote ženy po pôrode. Na čo všetko sa treba pripraviť?

hemangiom liečba

Zdroj: Depositphotos

Prečo hemangiómy vznikajú?

Hemangiómy sú benigné bunkové tumory, ktoré vznikajú z abnormálne rastúcich krvných ciev.

Presná príčina vzniku hemangiómov nie je úplne známa, ale existuje niekoľko faktorov, ktoré sa považujú za potenciálne ovplyvňujúce.

  • Jedným z hlavných faktorov je genetika. Niektoré hemangiómy môžu byť dedičné a prenášať sa z rodičov na deti. To naznačuje vplyv určitých génov, ktoré môžu byť spojené s vývojom týchto nádorov.
  • Hormonálna nerovnováha tiež hrá úlohu pri vzniku hemangiómov. Počas tehotenstva sa často vyskytujú hormonálne zmeny, ktoré môžu ovplyvniť rast krvných ciev a prispievať k tvorbe hemangiómov u novorodencov.
  • Okrem toho existujú aj iné faktory, ktoré sa zdajú byť spojené so vznikom hemangiómov - ako sú traumatické poranenia, infekcie alebo problémy s imunitným systémom.

Je dôležité poznamenať, že väčšina hemangiómov je dočasná a po čase sa spontánne zmenšujú alebo úplne zmiznú. Avšak niektoré môžu vyžadovať lekársku intervenciu, najmä ak sa nachádzajú v kritických oblastiach alebo spôsobujú problémy s funkciou orgánov alebo tkanív.

Ako sa hemangióm prejavuje?

Jeho prejavy sa môžu líšiť v závislosti od miesta, kde sa nachádza.

Niektoré spoločné prejavy hemangiómov sú:

  1. Výrastky na povrchu kože: Hemangiómy sa často prejavujú ako červené alebo fialové výrastky na koži. Môžu sa vyskytovať kdekoľvek na tele, ale častejšie sa nachádzajú na tvári, hlave, krku a trupe.
  2. Zväčšenie: Hemangiómy môžu rásť a zväčšiť sa. V prvých mesiacoch po narodení sa môžu veľmi rýchlo zväčšovať a potom sa v priebehu rokov postupne zmenšovať. Existujú aj typy hemangiómov, ktoré sa nemenia veľkosťou alebo rastú pomaly.
  3. Bolesť alebo nepríjemné pocity: V niektorých prípadoch môžu hemangiómy spôsobovať bolestivé alebo nepríjemné pocity, najmä ak sa nachádzajú na citlivých oblastiach tela.
  4. Vredy alebo krvácanie: Hemangiómy, ktoré sú ponechané bez liečby, sa môžu otvoriť a krvácať. To sa môže stať najmä pri poranení alebo manipulácii s oblasťou s hemangiómom.

Okrem týchto bežných prejavov sa môžu hemangiómy aj líšiť v tvare, farbe a textúre. Je dôležité si uvedomiť, že aj keď sú hemangiómy väčšinou neškodné a nevyžadujú liečbu, niektoré prípady môžu vyžadovať odbornú lekársku starostlivosť. Ak máte podozrenie na hemangióm, odporúčame vám konzultáciu s lekárom o vašich špecifických príznakoch a situácii.

Možnosti liečby hemangiómov

Liečba hemangiómov závisí od veľkosti, umiestnenia a príznakov. Malé a nekomplikované hemangiómy sa obvykle nevyžadujú žiadne liečenie a samovoľne sa zahoja. V niektorých prípadoch sa však môže vyžadovať liečba, najmä ak hemangióm spôsobuje problémy, ako napríklad krvácanie, infekcie alebo vizuálne alebo dýchacie problémy.

Možnosti liečby môžu zahŕňať lieky, masť, laserovú terapiu, chirurgický zákrok alebo iné postupy. Každý prípad je však jedinečný a vyžaduje individuálny prístup od lekára.

Tip pre vás: Neutíchajúci plač bábätka: Aké sú jeho príčiny a ako si s ním poradiť?

Hemangiom

Zdroj: redakcia KAMzaKRASOU.sk

Osobná skúsenosť s hemangiómom + ako liečiť hemangióm na koži

Ihneď po narodení dcérky sme si všimli hemangióm na ramene vo veľkosti približne 1,5 x 2 cm. Po čase sa hemangióm začal zväčšovať - rástol do výšky, pričom koža v tej oblasti bola veľmi napnutá, a preto nám pediater najskôr predpísal lokálnu masť, ktorá obsahuje liečivo propranolol. Propranolol patrí do skupiny liekov známych ako betablokátory.

Keď sa hemangióm zväčšoval aj napriek pravidelnej aplikácii mastičky, pediater nás poslal na konzultáciu na Kliniku detskej hematológie a onkológie, kde sa rieši liečba hemangiómu. Predtým sme však museli absolvovať tieto vyšetrenia:

  • očné vyšetrenie,
  • neurologické vyšetrenie,
  • sono brucha,
  • kardiologické vyšetrenie,

aby sa vylúčila prípadná prítomnosť hemangiómu na vnútorných orgánoch.

POZOR - všetko sme museli absolvovať urgentne, keďže liečba hemangiómu liekom Hemangiol sa môže nasadiť do 4 mesiacov veku dieťaťa.

Hemangiol skúsenosti - liek a liečba hemangiómu

Liek Hemangiol (vo forme sirupu) sa začína podávať dojčatám, ak:

  • umiestnenie a/alebo rozsah lézií ohrozujú život alebo telesné funkcie (môžu poškodiť životne dôležité orgány alebo zmysly, napríklad zrak alebo sluch),
  • je hemangióm zvredovatelý (t.j. s ranami na koži, ktoré sa nepodarilo vyliečiť) a bolestivý a/alebo neodpovedá na opatrenia pri bežnej starostlivosti o rany,
  • existuje riziko trvalých jaziev alebo znetvorenia.

Na začiatok liečby Hemangiolom sme boli s dcérkou 3 dni hospitalizované v nemocnici, keďže tento liek znižuje činnosť srdca. Preto bola dcérka pravidelne sledovaná, aby sme neskôr mohli tento liek užívať bez obáv aj doma.

Dávkovanie:

  • Začiatočná dávka: 1 mg/kg/deň v 2 rozdelených dávkach (0,5 mg/kg, jedna ráno a jedna podvečer).
  • Zvýšenie dávky sa odporúča pod lekárskym dohľadom nasledovne: 1 mg/kg/deň počas 1 týždňa, následne 1 týždeň 2 mg/kg/deň a potom 3 mg/kg/deň ako udržiavacia dávka.

Život s hemangiómom

Po prepustení z nemocnice sme s dcérkou absolvovali kontrolu na Oddelení detskej hematológie a onkológie každý týždeň po dobu 1 mesiaca, neskôr každý druhý týždeň a následne 1x za mesiac - počas užívania Hemangiolu. Pri týchto kontrolách dcérke brali krv, a to kvôli kontrole jednotlivých hodnôt v tele.

Po skončení užívania Hemangiolu pokračujeme v aplikácii mastičky, pričom kontroly prebiehajú 1x za 6 mesiacov. Hemangióm sa po tejto liečbe zmenšil, "scvrkol" a už nie je tak naliaty krvou. Veľmi dôležité je však hemangióm pravidelne kontrolovať, chrániť pred Slnkom (používať krém s ochranným faktorom 50 natretý v hrubšej vrstve), chrániť pred mechanickým poškodením (napríklad pri obliekaní alebo pri hre) a každú zmenu treba konzultovať s lekárom.

Zdroj úvodnej foto: redakcia KAMzaKRASOU.sk

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE