Ako podporiť správny vývoj dieťaťa?

Ako podporiť správny vývoj dieťaťa?

Rozvoj jazykových a motorických schopností dieťaťa môže podporiť aj zdravotná poisťovňa rôznymi príspevkami na kurzy.

To, čo dieťa pre správny vývoj potrebuje, je v prvom rade láskavé a rešpektujúce prostredie. Dnes je už známe, že dieťa do jedného roka nemožno rozmaznať a je dôležité adekvátne reagovať na jeho potreby, ktoré najčastejšie vyjadruje plačom.

Okrem toho existuje niekoľko jednoduchých spôsobov pomáhajúcich bábätku správne napredovať vo vývoji. Sú si toho vedomé aj zdravotné poisťovne, a preto zdravotné poistenie v Union zdravotnej poisťovni so sebou prináša rôzne výhody aj pre najmenších, ako napríklad príspevok na kurz plávania, skríning novorodenca alebo príspevok na nákup novorodeneckých potrieb.

Odporúčame: Plač bábätka: Viete o tom, že rozoznať možno až 10 druhov plaču?

Tipy, ako podporiť správny vývoj dieťaťa

Vývoj dieťaťa sa začína v maternici. Ak sa matka na dieťa teší, komunikuje s ním prostredníctvom dotykov, rozhovorov či piesní a zároveň sa snaží o zdravý životný štýl, je to to prvé, čo môže pre správny vývoj svojho potomka urobiť. Pokračuje to, v ideálnom prípade prirodzeným pôrodom a kontaktom koža na kožu.

Čím stimulovať správny vývoj dieťaťa?

• Dojčením

Výlučné dojčenie do šiestich mesiacov a následné pokračovanie do dvoch rokov a dlhšie, popri prechode na bežnú stravu, je pre dieťa spôsob, ako zabezpečiť správny telesný, duševný a sociálny vývoj. Podľa WHO majú dojčené deti lepšie výsledky v inteligenčných testoch, nižšie riziko vzniku nadváhy, obezity a cukrovky vo vyššom veku. Samozrejme, už od prvých chvíľ dojčaťu dodáva pocit bezpečia a pomáha mu vyrovnávať sa s rôznymi situáciami a emóciami.

• Kontaktom

Mnohé matky sa cítia pod tlakom, ak im to s dojčením nejde podľa predstáv. Aj tu platí, že najdôležitejšia je spokojná mama, lebo vtedy je spokojné aj dieťa. Výčitky nie sú namieste a vždy sa dá nájsť spôsob, ako situáciu vyriešiť. Vývoj dieťaťa možno v tomto prípade stimulovať častým kontaktom, teda napríklad prikladaním nahého bábätka na telo mamy alebo otca či nosením na rukách, v ergonomickom nosiči alebo šatke. 

• Pohybom

Ak sa aj rozhodnete v prvých týždňoch života dieťaťa využívať napríklad zavinovačku, snažte sa bábätku dopriať aj voľný pohyb, ideálne na brušku, pričom by malo byť nahé alebo v oblečení, ktoré mu nebude v tejto činnosti prekážať. Táto poloha mu umožňuje spevňovať pohybový aparát, najmä chrbticu.

Zdravý psychomotorický vývoj dieťaťa priaznivo ovplyvňuje aj plávanie. Voda je pre bábätko prirodzeným prostredím a užíva si ju. Union zdravotná poisťovňa preto poskytuje príspevok na kurzy plávania pre bábätká vo výške 30 eur. Ak ste doteraz s kurzom váhali, je najvyšší čas prehodnotiť to.   

• Úsmevom a rozhovorom

V prvých týždňoch života slúži na rozvoj sociálneho kontaktu najmä úsmev, rozhovor s bábätkom či spev. Skvelou voľbou je aj čítanie od narodenia. Prináša hneď niekoľko výhod. Okrem posilnenia vzájomnej väzby rozvíja schopnosť počúvať, má priaznivý vplyv na koncentráciu a pamäť a obohacuje slovnú zásobu. 

• Stimulačnými hračkami

Stimulačné hračky slúžia na rozvoj zmyslov. Napríklad čierno-biele kontrastné hračky rozvíjajú zrakové schopnosti. Oplatí sa investovať aj do setu senzorických loptičiek rôznych veľkostí, ktoré poskytujú hmatové a zrakové vnemy.

Neprehliadni: Výrazy tváre novorodenca: Rozoznáte všetky rozdiely?

Psychomotorický vývoj môže pozitívne ovplyvniť aj zdravotná poisťovňa

Skríning novorodenca, príspevok na nákup novorodeneckých potrieb a príspevok na kurz plávania pre bábätká majú značný vplyv na správny vývoj dieťaťa. Tieto benefity však neposkytuje každá zdravotná poisťovňa, a preto môže byť zmena zdravotnej poisťovne tým správnym riešením aj pre vás a vaše bábätko.

Zaujme ťa aj: Morov reflex u bábätka: Vzniká už v maternici a sám zaniká. Ale čo ak nezmizne?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní