Plač bábätka: Viete o tom, že rozoznať možno až 10 druhov plaču?

Plač bábätka: Viete o tom, že rozoznať možno až 10 druhov plaču?
  • 04.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

V období tehotenstva sa väčšina budúcich mamičiek snaží maximálne zodpovedne pripraviť nielen na samotný pôrod, ale aj na starostlivosť o novonarodené bábätko. Rady od svojich mám, starých mám, kamarátok či známych sa ale väčšinou zmenia na doteraz nepoznanú realitu, a to predovšetkým v prípade dojčaťa.

Samotné učenie sa vtedy začína od základov. Súčasťou pochopenia potrieb bábätka je aj pochopenie jeho plaču. Ten je totiž hlavným a aj inštinktívnym prostriedkom dieťatka. Prostredníctvom plaču bábätko nadväzuje kontakt s rodičmi, buduje si voči nim dôveru a predovšetkým komunikuje všetky situácie, ktoré zažíva.

Plač dieťatka súvisí aj s jeho vekovými charakteristikami. Samotné dekódovanie a pochopenie detského plaču teda poukazuje na základné potreby nielen v dojčenskom veku, pretože dieťa sa aj neskôr snaží upriamiť pozornosť svojich rodičov na svoje zložitejšie pocity.

Detský plač

Plač bábätka je jeho najdôležitejším komunikačným prostriedkom. Keď dieťatko začne plakať, netreba hneď prepadnúť panike, oveľa dôležitejšie je porozumieť tomuto prejavu svojho bábätka. Je to bežný a normálny prejav, a navyše aj zdravý, pretože utužuje pľúca novorodenca.

Bábätko plače najmä z týchto fyziologických príčin:

  • ak je hladné,
  • ak ho niečo ho bolí,
  • ak má mokrú plienku, 
  • ak mu je príliš teplo alebo zima.

Zdravé bábätko neplače bez prerušenia dlhšie ako 5 minút. Ako dieťatko rastie, tak jeho plač signalizuje aj iné prejavy, ako napríklad strach, frustráciu, ospalosť, potrebu pozornosti alebo prílišnú stimuláciu.

Odporúčame: Dunstan Baby Language: Rozumiete plaču svojho bábätka?

Druhy plaču bábätka

Plač – SKUČANIE

  • tento prejav vášho dieťatka je typický najmä hlasitým a prenikavým výkrikom a plačom, ktorý vzniká náhle a neočakávane. Nasleduje pauza, nádych a ďalší výbuch kriku, ktorý je ešte hlasnejší a naliehavý, bez akejkoľvek melódie alebo rytmu. Dieťatko má široko otvorené ústa a veľmi napäté telíčko. Tento plač hovorí o tom, že vaše dieťatko niečo veľmi bolí.

RYTMICKÝ PLAČ

  • pre tento druh plaču je typický hrdelný hlas, zakňučanie a nakoniec aj rytmický kolísajúci plač. Dôvodom takéhoto plaču u bábätiek býva najčastejšie hlad. Pokiaľ sa ale objaví iba krátko po nakŕmení, môže znamenať bolesť bruška.

Plač – MRNČANIE

  • v tomto prípade ide o plač, po ktorom nasleduje krik bez konkrétneho rytmu. Dieťatko si pritom zvykne trieť oči, čím dáva najavo, že je unavené a chce ísť spinkať. Keď sa tento druh plaču objaví počas hry, vaše dieťatko je pravdepodobne nadmerne stimulované a potrebuje mojkanie vo vašej náruči.

Plač – NÁREK

  • ide o takzvaný nosový a unavený plač s naliehavosťou. Dieťatko sa snaží dať najavo, že je mu zle a necíti sa dobre.

Plač – VRESKOT

  • ak je plač vreskotom, ide o náhly a prenikavý krik s ostrým nádychom, po ktorom ihneď pokračuje vreskot. Je to signál, že dieťatko sa niečoho zľaklo a potrebuje okamžite utíšiť.

Plač – KVÍLENIE

  • takýto plač sa u dieťatka zvyčajne začína pozvoľna, pričom je ale dosť hlasný a vôbec neutícha. Býva sprevádzaný aj motorickou aktivitou, prostredníctvom ktorej sa snaží nájsť ukľudnenie. Takto dáva dieťatko najavo, že potrebuje prebaliť.

Plač – BEDÁKANIE

  • je to plač, ktorý je typický pred nočným spánkom a signalizuje to, že dieťatko je vyčerpané. Často býva sprevádzaný príznakmi nadmernej stimulácie a trvá aj viac ako desiatky minút.

Plač pre NEPOHODLIE

  • plač signalizujúci nepohodlie má hlasný, jasný, vytrvalý tón, ktorý postupne zosilňuje a zoslabuje. Vaše dieťatko takto dáva najavo, že mu je zima alebo naopak.

Plač – VÝBUCH

  • tento druh plaču je zlostný a prudký výbuch kriku. Dieťatko ním prejavuje svoju zlosť a frustráciu, ak sa mu niečo nepodarí.

Plač – RYTMICKÉ ŠTEKANIE

  • v tomto prípade ide o hlbší a neodbytný plač, ktorý má svoj pravidelný rytmus. Signalizuje, že dieťatko si vyžaduje a potrebuje vašu pozornosť.

Neprehliadnite: Morov reflex u bábätka: Vzniká už v maternici a sám zaniká. Ale čo ak nezmizne?

Reakcie na plač bábätka

Pokiaľ zaregistrujete akýkoľvek druh plaču u svojho bábätka, pokúste sa reagovať okamžite. Neignorujte vaše dieťatko, pretože práve plačom si vyžaduje vašu starostlivosť a interakciu.

Plač bábätka by teda mal byť vždy nielen sledovaný, ale aj zodpovedaný. Vaše dieťatko totiž musí vedieť, že ste mu nablízku a venujete mu svoju pozornosť. Týmto si budujete vzájomnú dôveru, hovoríte s ním reakciou na jeho reč a dávajte mu najavo, že ho chránite, ako len viete.

Táto schopnosť reagovať správne a včas je kľúčom k bezpečnému pripútaniu dieťaťa, čo nepochybne ovplyvňuje aj jeho následné budovanie sociálnych vzťahov v celom jeho ďalšom živote.

Odporúčame aj: Výrazy tváre novorodenca: Rozoznáte všetky rozdiely?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anna Vargová 09.10.22 19:20

AV
karma
100.00

Tento článok je pre mňa prínosom, nakoľko sa mi narodila vnúčka.Ďakujem .

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní