Tehotenstvo po týždňoch – 3. týždeň tehotenstva

Tehotenstvo po týždňoch – 3. týždeň tehotenstva

Vedeli ste o tom, že spomedzi cicavcov majú najdlhšie trvanie gravidity slony, a to neuveriteľných 680 dní, respektíve okolo 22 mesiacov? Náš živočíšny druh si, takpovediac našťastie, musí na potomstvo počkať len 280 dní, respektíve 40 týždňov, alebo ak chcete, 10 lunárnych mesiacov. I to je dosť dlhá doba, počas ktorej ženu čakajú mnohé telesné aj duševné zmeny. 

Pozrite sa spolu s nami na to, ako prebieha tehotenstvo ženy po týždňoch a konkrétne na to, čo nastáva v treťom týždni tehotenstva. Odkedy sa počíta gravidita? Je žena v treťom týždni už tehotná? Aké príznaky sa môžu objaviť? Zistite všetko dôležité!

Odporúčame: ​Strie v tehotenstve: Prečo vznikajú a ako proti nim účinne bojovať?

Je v 3. týždni tehotenstva žena skutočne tehotná?

Aby mohol lekár ľahšie stanoviť termín pôrodu, tak za prvý deň tehotenstva sa vo všeobecnosti stanovuje prvý deň poslednej menštruácie. Nie je totiž ľahké určiť, kedy má žena presne ovuláciu a ešte menej pravdepodobné je, že by sa dal určiť presný čas oplodnenia vajíčka spermiou. Tehotenstvo sa teda počíta od poslednej menštruácie, nie odkedy je žena reálne tehotná. Prvý týždeň tehotenstva sa nesie v znamení menštruácie, koncom druhého týždňa spravidla dochádza k ovulácii, po ktorej môže dôjsť k oplodneniu vajíčka.

Práve v treťom týždni tehotenstva už môže dôjsť k skutočnému začiatku tehotenstva, ak spermia oplodní vajíčko. Závisí to však aj na dĺžke cyklu ženy, ktorý môže mať len 21 dní, ale napríklad aj 35 dní. To znamená, že tehotenstvo sa skutočne môže začať už na prelome druhého a tretieho týždňa alebo až začiatkom štvrtého týždňa. 

Vajíčko uvoľnené z vaječníka čaká vo vajíčkovode, pričom oplodnenia je schopné asi 24 hodín od ovulácie. Pre splodenie potomka nie je potrebné mať pohlavný styk priamo v čase ovulácie. Keďže sú spermie schopné prežiť pri vhodných podmienkach 5 až 6 dní, úspešný z hľadiska plodenia môže byť pohlavný styk v období zhruba 5 dní pred ovuláciou a 24 hodín po ovulácii. 

Čo sa stane, ak dôjde k oplodneniu vajíčka?

Ak sa spermia cez krčok maternice dostane až k zrelému vajíčku vo vajíčkovode, musí sa dostať ešte cez vonkajšie vrstvy až do stredu vajíčka.

  • Vtedy dochádza k oplodneniu vajíčka, pričom takéto vajíčko nazývame zygota, čo je bunka vznikajúca po splynutí dvoch pohlavných buniek. Zygota nesie 46 chromozómov genetickej informácie, ktorá pochádza spolovice od matky a spolovice od otca.

Už v tomto momente je jasné, či sa zo zárodku vyvinie dievča alebo chlapec. Ak zygota nesie pohlavné chromozómy XX, bude to dievčatko, ak nesie pohlavné chromozómy XY, bude to chlapec. Nasleduje vývoj oplodneného vajíčka, ktoré sa začne deliť – najskôr na polovicu a potom každá polovica znova na polovicu až vzniknú časom milióny buniek (tzv. ryhovanie).

  • Zo zygoty sa v priebehu 72 hodín stáva takzvaná morula (mikroskopická guľa zo 16 buniek) a potom blastocysta, ktorá putuje smerom k maternici, kde sa plánuje uhniezdiť.  

V čase putovania oplodneného vajíčka do maternice sa môže udiať aj rozdelenie vajíčka na dve identické skupiny buniek, ktoré označujeme za monozygotické. Ak sa to udeje, vznikajú jednovaječné dvojčatá. Dvojvaječné dvojčatá alebo trojčatá vznikajú vtedy, ak sa z vaječníkov uvoľní viacero vajíčok naraz, ktoré sú oplodnené rôznymi spermiami. Vtedy vajíčkovodmi putujú do maternice dve alebo viacero odlišných oplodnených vajíčok (dizygotické) pripravených na uhniezdenie. 

Uhniezdenie vajíčka v maternici

Oplodnené vajíčko sa do maternice dostáva približne po piatich dňoch od oplodnenia. Blastocysta pozostáva z dvoch unikátnych druhov buniek, pričom z jedného typu buniek vzniká placenta a z druhého embryo. V maternici sa následne usádza približne v čase 5 až 11 dní od ovulácie. To znamená, že implantácia zárodku do sliznice maternice je spravidla záležitosťou až začiatku štvrtého týždňa tehotenstva (prípadne konca tretieho).

Opäť pripomíname, že všetko závisí aj na tom, či má žena krátky, priemerný alebo dlhý menštruačný cyklus. V prípade, že má žena priemerný 28-dňový cyklus, tak k uhniezďovaniu dochádza 2 až 8 dní pred očakávanou ďalšou menštruáciou, respektíve 20 až 26 dní od začiatku poslednej menštruácie. 

Blastocysta v maternici rozpúšťa endotel ciev maternice, zanára sa hlbšie a dostáva sa do kontaktu s materskou krvou. Implantovanie zárodku do sliznice maternice následne zabezpečuje zárodku prísun kyslíka a výživy a umožňuje jeho ďalší rast a vývin. V prípade neuhniezdenia oplodneného vajíčka do maternice dochádza k jeho odumretiu. Takmer polovica blastocýst, ktoré sa do maternice dostali, sa neuhniezdia. 

Odporúčame: ​Klamstvo u detí - trestať či nie? Klamstvo ako výchovný problém má mnohé úskalia. Ako správne reagovať?

Aké príznaky môže žena pociťovať v 3. týždni tehotenstva?

Maternica ženy sa v priebehu tretieho týždňa tehotenstva stále pripravuje na prijatie oplodneného vajíčka. Dochádza k vyplavovaniu hormónov a hrubne vrstva endometria. Zvonka žena obvykle ešte žiadne zjavné príznaky tehotenstva nepociťuje. Prítomné môžu byť u niektorých žien ešte príznaky ovulácie, ako je citlivosť prsníkov, bolesti hlavy či zmeny nálad. Ak v treťom týždni už dôjde aj k uhniezďovaniu vajíčka, zvonka sa to môže prejaviť krátkym špinením v dĺžke 1 až 2 dni. 

Slabé krvácanie v podobe hnedastého výtoku vzniká následkom zabárania zárodku do sliznice maternice. Ak žena spozoruje krvácanie mimo cyklu, jednou z možných príčin je práve začínajúce tehotenstvo. Až po implantácii zárodku v maternici dochádza k vyššej produkcii hormónov, ktoré následne vedú aj k viacerým sprievodným príznakom typickým pre tehotenstvo. Ženy, ktoré majú veľmi krátky menštruačný cyklus, však môžu už na konci tretieho týždňa spozorovať meškanie menštruácie. 

Tehotenský test a ultrazvuk v 3. týždni tehotenstva

Mnohé ženy o tehotenstve v treťom týždni ešte vôbec netušia. Zvonka sa na ich tele nič nemení a spravidla nie sú prítomné ani zjavnejšie príznaky. Avšak, v prípade, ak sa napríklad žena pokúša o otehotnenie a chce si overiť, či bol pokus úspešný, má niekoľko možností na zistenie gravidity. V prvom rade môže vyskúšať tehotenský test. Malo by ísť o kvalitný test na včasné zistenie gravidity. Dostupné sú domáce testy nielen z moču, ale aj krvi. 

Avšak, negatívny tehotenský test ešte nemusí znamenať, že nedošlo k oplodneniu vajíčka. Vajíčko sa možno ešte stále neuhniezdilo, prípadne je po uhniezdení hladina hormónu hCG (ľudský choriogonadotropín) stále veľmi nízka. Lepšie výsledky však môže priniesť krvný test u gynekológa, pri ktorom stačí na zistenie tehotenstva aj menšia hladina tehotenského hormónu v krvi.

Čo sa ultrazvuku týka v takto skorom týždni tehotenstva, najpravdepodobnejšie je, že žiadne tehotenstvo ešte nepotvrdí. Ultrazvuk spravidla nie je schopný zachytiť malé zmeny v pohlavných orgánoch či drobučké oplodnené vajíčko. 

Odporúčame: ​Rodinné prídavky a ďalšie príspevky na dieťa: Na čo všetko majú rodičia nárok a aká je výška príspevkov v roku 2023?

Tehotenstvo po týždňoch:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní