Bizarné detské mená: Neuveríte vlastným očiam ani ušiam!

Tehotenstvo je jedným z najkrajších období každej ženy. Ak nerátame ranné potiaže, opúchanie členkov či bolesti chrbta. Avšak pri prvých kopancoch bábätka v brušku žena na všetko zabudne.

Okrem nevoľností u tehotných žien sa mnohé páry „zapotia" i pri výbere správneho mena pre svoje dieťaťko. Vybrať meno pre dieťa je niekedy naozaj zložité, najmä vtedy, ak každý z partnerov má už to svoje dávno vytipované. 

Nie je nič zlé na tom, dať dieťaťu jedinečné a zaujímavé meno. Ale budúci rodičia by sa však nemali spoliehať na skvelý nápad, ktorý sa im objavil v hlave o 2:30 ráno alebo pol hodiny po pôrode. Mali by sa uistiť, že sa svoje dieťa nechystajú označiť menom, prezývkou, ktorá ho bude zosmiešňovať po celý život.

Ženské mená, najpopulárnejšie mená roka, populárne mená vo svete, detské mená s historickým pôvodom či mená pre chlapcov, dievčatá - existujú však veľmi zvláštne mená, ktorými chceli rodičia pomenovať svoje deti. Poďte sa s nami na zopár z nich pozrieť.

Neprehliadni: HEMANGIOM - príznaky, liečba, prevencia + OSOBNÁ SKÚSENOSŤ

Kazateľ a Kyanid

V roku 2016 skončila slobodná matka z Walesu na súde po tom, čo sa sociálni pracovníci dozvedeli o tom, aké netradičné mená dala svojim deťom. Žena, ktorá mala za sebou dlhú a problematickú históriu s drogami, duševnými chorobami, porodila dvojičky, chlapca a dievča. Avšak žiadny problém, ktorým si v minulosti prešla, neprinútil sociálnych pracovníkov, aby ju predviedli pred sudcu. Bola to skutočnosť, že svojho chlapčeka pomenovala „Kazateľ“ a dievčatko „Kyanid“.

Najhoršie mená detí - mená neslávne známych osobností z histórie

V roku 2008 sa pár z New Jersey dostal na titulky celoštátnych novín po tom, čo napísal na narodeninovú tortu celé meno ich trojročného syna: „Adolf Hitler Campbell“. V Malajzii, Nemecku, Mexiku a na Novom Zélande majú rodičia prísny zákaz dať svojmu dieťaťu meno v znení „Adolf Hitler“. Zoznam zakázaných mien obsahuje aj ďalšie mená ako Usáma bin Ládin, Princ William, Metallica, IKEA, Facebook či Lucifer.

Pozri aj: Syndróm vyhorenia u detí: 6 spôsobov, ako rodičia nevedomky dovedú svoje deti k vyhoreniu

Bizarné detské mená

Zdroj: Depositphotos

Najbizarnejšie z bizarnejších mien

Dievčenské mená a ich výber je skutočne široký, nielen u nás, ale i vo svete. Niekedy sa však rodičia snažia byť tak strašne originálni, že si vymýšľajú naozaj nezvyčajné mená pre svoje ratolesti. Vo Francúzsku v januári 2015 sa jeden pár nepochopiteľne rozhodol pomenovať svoje dievčatko „Nutella“. 

Sudca vyhlásil, že je v rozpore so záujmom dieťaťa nosiť meno, ktoré môže navádzať na uštipačné alebo znevažujúce myšlienky. V neprítomnosti rodičov, ktorí sa nezúčastnili pojednávania, rozhodol, že meno dieťaťa sa zmení na Ella.

Meno z číslic a symbolov

Meno, ktoré chcel dať Elon Musk, známy obchodník a investor, svojmu dieťaťu sa nedá zaradiť na žiadny zoznam mien. V roku 2020 jeho partnerka porodila chlapca a pri výbere mena boli rodičia naozaj kreatívni -  “X Æ A-12.” Po internete dokonca koloval možný preklad tohto mena – X ako neznáma premenná, Æ – mohlo byť súčasťou elfského hláskovania a A-12 = predchodca SR-17 (naše lietadlo). 

Dieťa sa takto volať nemohlo, pretože meno musí pozostávať z písmen abecedy a výnimku má len interpunkcia. V rodnom liste dieťaťa sa teda nachádza meno „X AE A-XII Musk“. 

Kontroverzné meno s náboženským významom

V Tennessee v roku 2013 sa pár rozhodol pomenovať svoje dieťa veľmi netradične - „Mesiáš". Toto meno nepatrí medzi zriedkavé mená deti, ani nezvyčajné, ide skôr o vrchol kontroverzie. Rodičia chceli pravdepodobne vybrať pre svoje dieťa silno náboženské meno. Sudkyňa sa vyjadrila, že slovo „Mesiáš“ nie je meno, ale titul, ktorý má iba Ježiš Kristus. Ďalšia dôležitá vec, ktorú vedia nielen veriaci, že Ježiš Kristus bol len jeden.

Zaujme Ťa: Takmer polovica slovenských batoliat pravidelne jedáva pred obrazovkou

Najbizarnejšie detské mená

Zdroj: Depositphotos

Najbizarnejšie mená slovenských detí

Svoje meno si vybrať nemôžeme a možno niektorí z nás nie sú úplne stotožnení s tým, ktoré nám vybrali naši rodičia. Stále sme však lepšie na tom ako niektoré súčasné deti, ktorých rodičia sa naozaj „vyhrali" s ich menami. 

Podľa celoslovenskej štatistiky medzi tie najzvláštnejšie dievčenské mená patrí Anouk, Boglárka. Šeherezáda, Infinity či Chimamanda. Nie bežnými menami pre chlapcov sú Bendegúz, Kassandros, Neymar, Rock a Rolex. 

Poriadnou dávkou fantázie a kreativity sršali aj rodičia, ktorí vybrali nasledovné mená:

Dievčenské mená

  • Kleopatra
  • Kražyna
  • Konsuela
  • Lalita
  • Kitty
  • Estefania Edua
  • Andromena

Chlapčenské mená 

  • Danylo
  • Zalán
  • Džastin
  • Zainab
  • Bedirhan
  • Nimród
  • Koppány
  • Jún
  • Huan

Slovenské mená podľa zákona

Slovenský zákon o mene a priezvisku umožňuje mať najviac tri mená. Nie je dovolené dávať hanlivé, neosobné alebo domácu podobu mena. Takisto nemožno dať dieťaťu prvé meno totožné s menom žijúceho súrodenca uvedeným v matrike na prvom mieste, vymyslené krstné meno, zdrobneniny, gramaticky nesprávne napísané meno či meno začínajúce malým písmenom. Nie je tiež možné osobe mužského pohlavia určiť ženské meno a naopak. Tieto obmedzenia sa podľa ministerstva nevzťahujú na cudzojazyčné meno, ak je všeobecne známe, že takéto použitie mena je v súlade s tradíciou štátu, kde je takéto meno obvyklé.

Ako postupovať v prípade, že chcete svojmu dieťaťu dať cudzojazyčné meno? Na požiadanie matričného úradu tieto skutočnosti musí rodič dieťaťa preukázať potvrdením zastupiteľského úradu cudzieho štátu.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE