Malý priestor? Stačí len vybrať ten správny nábytok

Malý byt nemusí nutne znamenať miestnosti „praskajúce vo švíkoch“, v ktorých zostávajú len úzke uličky na priechod. Keď si všetko dobre premyslíte, siahnete po multifunkčnom nábytku, využijete steny a všetko to budete ladiť do svetlých farieb, vytvoríte si krásne a útulné bývanie.

Základom je správne plánovanie

Asi nikoho neprekvapí, že každý interiér treba predovšetkým podrobne naplánovať. Pri garsónke a iných malých priestoroch to platí skutočne dvojnásobne, pretože treba využiť naplno každý centimeter. Preto tomuto kroku venujte dostatok času a pripravte si aspoň jednoduchú vizualizáciu, ktorá vám načrtne výsledok. Povedzte si, čo všetko v miestnosti potrebujete. Napríklad koľko musíte pridať úložných priestorov, či budete potrebovať pracovný kútik, aký veľký bude váš jedálenský stôl a podobne.

Potom si už len zahrajte na preborníka v Tetrise, aby ste to všetko čo najlepšie poskladali. Na papieri alebo v online nástroji bude opakované premiestňovanie nábytku o poznanie jednoduchšie, než keby ste to robili rovno na mieste. Navyše so starostlivo pripraveným plánom budete presne vedieť, akú veľkú sedačku alebo komodu si môžete dovoliť, takže samotný nákup nábytku už prebehne „na istotu“.

Siahnite po multifunkčnom nábytku

Tým najlepším, čo mohlo malé miestnosti stretnúť, je multifunkčný nábytok. Teda taký, ktorý je možné využiť hneď niekoľkými spôsobmi. Klasikou sú vyvýšené multifunkčné postele, pohovky, taburety alebo konferenčné aj jedálenské stoly s úložným priestorom. Nemenej obľúbené sú sklápacie postele, ktoré v čase, keď ich práve nepoužívate, efektívne šetria miesto, prípadne aj nástenné police a regály, ktoré vďaka sklápacej doske rýchlo premeníte na odkladací, pracovný alebo aj jedálenský stôl.

Skladací kuchynský stôl

Zdroj: unsplash.com

Pri mezonetových bytoch sa často využívajú schody s úložným priestorom. Hitom malých kuchýň sú potom drezy, ktoré slúžia aj ako odkvapkávače a pracovné plochy, prípadne potom výsuvné šuplíky, ktoré fungujú aj ako schodík a umožnia vám ľahšie dosiahnuť do vrchných častí skriniek.

Multifunkčný drez

Zdroj: unsplash.com

Využite steny

V menších bytoch sa oplatí pracovať naplno aj s potenciálom stien, pretože malá podlahová plocha sa veľmi rýchlo zaplní. Čím vyššie stropy máte, tým viac možností sa vám ponúka. Môžete zvoliť napríklad vyvýšenú posteľ a priestor pod ňou ďalej využiť. Aj v bežných panelákových bytoch ale steny ponúkajú nespočet možností. Spomínanú posteľ je možné vyvýšiť len ľahko. Síce si pod ňou nestúpnete, ale komodu alebo ďalšie úložné priestory už tam ľahko umiestnite.

Okrem toho samozrejme nezabudnite využiť police, regály alebo najrôznejšie závesné systémy. K stropu potom môžete umiestniť aj nejakú tú skrinku, do ktorej odložíte menej používané veci alebo napríklad sezónne oblečenie. Ak holdujete kvetom a rastlinám, ale kvetináče by vám len uberali cenné miesto, dajú sa zavesiť do priestoru. Dajte si ale pozor, aby ste to so zelenými dekoráciami ani nástennými a stropnými úložnými priestormi neprehnali, pretože výsledok by potom mohol pôsobiť trochu stiesnene a neusporiadane.

Optické zväčšenie priestoru

U malého bytu sa oplatí dať dôraz nielen na funkčnosť, ale aj na dizajn. Existuje totiž hneď niekoľko spôsobov, ako miestnosti opticky zväčšiť a prispieť tak k celkovo lepšiemu dojmu. V prvom rade tu samozrejme platí, že každá vec by mala mať svoje miesto. Upratané interiéry vyzerajú vždy lepšie, v prípade malých bytov sú ale doslova nutnosťou.

Čím minimalistickejší váš interiér bude, tým lepšie. Pokiaľ ide o nábytok, snažte sa vyberať čo možno „najľahšie“ kúsky. Na mohutné masívne modely radšej rovno zabudnite a siahnite po jednoduchom nábytku, ktorý zachová potrebnú vzdušnosť. Najlepší je nábytok na nohách, aj keď niekedy je samozrejme potrebné dať prednosť funkčnosti a siahnuť po modeli s úložným priestorom.

postel s úložným priestorom

Zdroj: unsplash.com

Nezabúdajte potom ani na hru farieb a svetiel. Každý asi tak nejako tuší, že menšiemu priestoru budú oveľa viac lichotiť svetlé farby. Pokiaľ navyše siahnete po lesklých plochách, tento efekt ešte zosilníte. Elegantným riešením sú aj zrkadlá, ktoré zaistia lepšie šírenie svetla. Dajte si ale pozor na správne umiestnenie.

V zrkadle by sa mali odrážať len tie najkrajšie časti miestnosti – súčasne by potom nemalo posielať rušivé odlesky priamo na pohovku alebo k pracovnému stolu. Svetlo tiež zohráva veľkú úlohu. Okrem dostatočného prísunu toho denného (závesom a záclonám sa radšej vyhnite a tiež viac dbajte na čistotu okien) samozrejme nesmie chýbať umelé osvetlenie. Okrem toho hlavného stropného alebo nástenného sa budú hodiť aj doplnkové zdroje svetla, teda lampy a lampičky alebo LED pásky. Vyberajte žiarovky s rôznou teplotou a intenzitou svetla, prípadne chytré nastaviteľné žiarovky. To aby ste si mohli posvietiť na sústredenú prácu aj večerné chvíle odpočinku.

Zdroj úvodnej fotky: unsplash.com

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE