Ako zariadiť detskú izbu pre dve deti?

Detská izba predstavuje pre deti ich kráľovstvo, útočisko a miesto, kde vykonávajú svoje aktivity, keď sú doma. Či už sa hrajú, píšu si úlohy, učia sa alebo oddychujú. Dôležité preto je, aby sa vo svojej izbe cítili pohodlne a komfortne.

Ako zariadiť detskú izbu tak, aby to ratolestiam bolo umožnené? A čo ak máme dve detičky a izbu len jednu? Existuje veľa trikov a úprav ako aj z jednej izby (alebo menšieho priestoru) vytvoriť oázu, do ktorej sa deti budú vždy radi vracať.

Odporúčame:  Projekt na detské ihrisko - vytvárajte bezpečné a zábavné miesto pre deti

Čo by malo byť cieľom zariadenia detskej izby pre dve deti?

Ak máte obmedzený priestor a detičkám teda vyčleníte jednu izbu (čo je samozrejme štandard vo väčšine rodín), tak by sme sa mali pokúsiť o maximalizáciu priestoru, s ktorým chceme pracovať.

Popri tomto by sme mali nezabudnúť na zabezpečenie dostatku súkromia, najmä v prípade, ak máme detičky rozdielneho pohlavia. Je to ale dôležité aj z toho hľadiska, že každý človek – či už malý alebo veľký – potrebuje svoj kútik, kde sa vie „schovať“ a byť sám so sebou. Detská izba by mala byť aj praktická a funkčná, ale zároveň príjemná a harmonická.

Ako vytvoriť dostatok priestoru?

Spôsobov ako môžete maximalizovať priestor, a tým ho aj opticky zväčšiť je napríklad predelenie priestoru. Na trhu existuje veľké množstvo policových skríň, ktorými oddelíte jednu časť od druhej a zároveň využijete poličky či skriňu ako úložný priestor.

Ak zvolíte predelenie vo forme policového systému, tak zabezpečíte zároveň aj to, že nebudete prichádzať o denné svetlo a nebudete izbičku zbytočne zatemňovať. Nezabudnite do svojho plánovania zahrnúť aj ďalšie časti izby ako písacie stoly, kresielka a v prípade, že deti sú ešte malé, tak aj kútik s hračkami.

Tip: Vynikajúcim tipom ako zariadiť detskú izbu pre dve deti je ak postele dáte do rohu. Maximalizujete tak podlahovú plochu, ktorú môžete využiť na ostatné zariadenie.

Ak disponujete ozaj malým priestorom, tak zvážte poschodovú posteľ. Na trhu nájdete aj veľké množstvo inteligentných úložných zariadení, ktoré sú praktické a nezaberajú veľa miesta. Inými možnosťami sú napríklad rôzne regály, závesy, posuvné panely alebo celkové rozloženie nábytku na vytvorenie oddelených zón v priestore.

Pozri aj: HEMANGIOM - príznaky, liečba, prevencia + OSOBNÁ SKÚSENOSŤ

detská izba s poschodovou posteľou

Zdroj: Depositphotos

Aké sú vhodné farby do detskej izby?

Na začiatok treba uviesť, že neexistuje jediná ideálna a pravá farba do detskej izby. Každé dieťatko však už asi vie, aká farba sa mu páči a treba skúsiť zvoliť takú, aby sa páčila obom deťom. Všeobecne sa považuje žltá farba za neutrálnu, pozitívnu a evokujúcu slnko. Táto farba zároveň opticky izbu zväčšuje, čiže by sa dala nazvať kompromisom medzi dievčenskými a chlapčenskými farbami.

Pri dievčatách sa nebojte ružovej farby, ktorá je farbou voľnosti, nežnosti, pozitívnej energie a uvoľnenosti. Chlapčenská modrá farba takisto upokojuje a podporuje spánok.

Tip: Ružová aj modrá sú vhodnými farbami, ale vyvarujte sa ich tmavším odtieňom a variantom. Tie môžu pôsobiť rušivo, agresívne, prípadne až vyvolávať smútok.

Ideálnou farbou vhodnou pre obe pohlavia je však oranžová a zelená. Zelená evokuje pokoj, harmóniu a prírodu. Pôsobí upokojujúcim dojmom a podporuje tvorivosť. Oranžová navyše zvyšuje radosť.

Vyskúšajte: Zavádzanie príkrmov: Najlepšie postupy a rady!

farby do detskej izby

Zdroj: canva.com

Farbami ako sú biela či šedá síce nič nepokazíte, ale nevzbudzujú ani nijaké pozitívne emócie. To sa týka aj hnedej či čiernej farby, ktorú deti vo všeobecnosti neobľubujú. Ak by ste ale aj tak chceli (prípadne vaša ratolesť) takúto farbu, tak ju skúste oživiť nálepkou na stenu alebo stenu natrite kombináciou dvoch farieb.

Výber nábytku do detskej izby

Dôležitou súčasťou ako zariadiť detskú izbu pre dve deti je voľba vhodného nábytku.

Ideálnym nábytkom do detskej izby je svetlý nábytok z hladkého dreva. Takýto nábytok izbičku takisto opticky zväčšuje. Za najdôležitejšie súčasti sa považuje písací stôl a stolička. Stoličke venujte obzvlášť pozornosť, lebo deti na nej budú tráviť veľa času pri učení, čo ich nie vždy baví. Tak nech aspoň sedia v pohodlí, respektíve na zdravej stoličke. Takisto pri výbere nezabudnite, že všetko kupujete dvojmo.

Pri nábytku nezabudnite ani na nočné stolíky, nočné lampy, stolné lampy a dostatok úložného priestoru.

Tip: Prečítajte si aj článok Inšpirácie na nábytok pre deti a bábätká!

Optickému zväčšeniu ale aj funkčnosti priestoru prospeje, ak znížite počet viditeľných hračiek a predmetov na minimum. Aj vizuálny smog totiž dokáže negatívne vplývať na celkovú pohodu a atmosféru v miestnosti.

S menším počtom hračiek a doplnkov si taktiež uľahčíte upratovanie. Uložte hračky vašich detí napríklad do vkusných úložných košov. No aj v prípade hračiek majte na mysli, že menej je niekedy viac.

Tipy na záver

Navrhnite nábytok a dizajny, ktoré môžu rásť s deťmi, ako sú nastaviteľné pracovné stoly, premeniteľné postele alebo modulárne úložné systémy, ktoré sa dajú ľahko prispôsobiť meniacim sa potrebám.

Povzbudzujte deti k tomu, aby mali možnosť vyjadriť svoje osobnosti cez umenie, remeslo alebo dekorácie, ktoré si samy vyberú a vytvoria, čo dodá izbe osobitý charakter.

Zdroj úvodenj fotky: canva.com

 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE