Vybrať tú správnu chuť kávy nemusí byť jednoduché, poradíme vám aká káva je pre rôzne kávovary najlepšia.

Káva nie je iba nápoj, je to rituál, spoločník a v niektorých prípadoch aj filozofia. Pri výbere správnej kávy pre vás a vaše chute je však dôležité venovať pozornosť najmä samotným kávovým zrnám, ale okrem toho je dôležité myslieť aj na kávovary, ktoré kávu pripravujú.

V prípade, že chcete použiť na prípravu kávy rýchlovarné kanvice, určite budete musieť zmeniť spôsob prípravy kávy, druh kávových zŕn a ich mletie. Pri práci s kávovarmi je to o niečo jednoduchšie, moderné kávovary sú totižto tak prepracované, stačí im dodať kávu a oni si s tým hravo poradia samé. V tomto prípade je dôležité, aby ste vedeli akú chuť kávy preferujete.

Niekto si rád pri raňajkách vychutná iné tóny chuti ako počas dňa. Skvelý čerstvý toast, ktorý vám pripravili dizajnové hriankovače De'Longhi môžete kombinovať s lahodným cappuccinom z kávovaru tejto značky. Pri cappuccine môžete zvoliť kávu, v ktorej prevažujú sladké tóny čokolády, kakaa či orieškov. Avšak všetko je to len o individuálnych preferenciách, a preto je dobré pochopiť základné rozdelenie kávovej chuti a vybrať si pre seba tú, ktorá vám najlepšie vyhovuje.

Pozri aj: Teplota v domácnosti: Na koľko treba kúriť, ak máte doma bábätko?

Ako správne vybrať kávu

Ako si vybrať tú správnu kávu, ktorá zosúladi s vašimi chuťovými preferenciami? Výber začína od kávového zrna a dôležitý je celý proces až po jej prípravu.

Existuje viacero odrôd kávy, druh zŕn a rovnako sa na chuti odzrkadľuje aj pôvod, odkiaľ káva pochádza. Avšak rovnako dôležité sú aj kávovary, ktoré kávu pripravujú. Je dôležité, aby kávovary vedeli poriadne namlieť kávu, spracovať ju a extrahovať. Preto by ste pri kúpe mali pozerať na kvalitné a overené značky. Medzi popredných výrobcov kávovarov patrí značka De'Longhi.

A preto pri výbere kávy je dôležité urobiť si prieskum, čo vám najviac chutí, siahnuť po kvalitnej káve od poctivých pražiarní a pri príprave si nechať záležať.

Chuť kávy podľa odrody

Najznámejšie sú dva druhy kávy, arabika a robusta, ktoré sa značne odlišujú vo svojej chuti. Chuť je subjektívna a každý jednotlivec má od šálky kávy odlišné očakávania. Avšak existujú určité zásady, ktoré, keď sa dodržia, zvyšujú pravdepodobnosť nájdenia kávy, ktorá najlepšie vyhovuje vašim individuálnym chuťovým preferenciám.

Arabika

Svojrázna chuť tejto kávy, ktorá sa vyznačuje kyslejšími tónmi, vychádza z vyššieho obsahu olejov, ktoré zohrávajú kľúčovú rolu v tvorbe komplexnej chuti. Tento typ kávy si získava veľkú popularitu vďaka rozmanitému chuťovému spektru od korenistých po šťavnaté tóny ovocia. Okrem toho, obsahuje menej kofeínu, čím je ideálna pre tých, ktorí ocenia kvalitu pred kvantitou.

Arabika, aj keď je náročnejšia na pestovanie, sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach, čo dodáva káve výnimočný charakter. Aj keď je cenovo drahšia ako robusta, mnohí ochutnávači kávy ocenia jej výraznú chuť a široké spektrum aromatických profilov.

arabica a robusta

Zdroj: Depositphotos

Robusta

Charakterizovaná menším množstvom olejov, robusta ponúka výraznejšiu, horkejšiu chuť so zemitými a menej pútavými tónmi. Tento druh kávy nájde svojich priaznivcov najmä medzi ľuďmi, ktorí preferujú robustnejšiu chuť a hľadajú energetický impulz, keďže robusta obsahuje vyššie množstvo kofeínu oproti arabike.

Zároveň je cenovo prístupnejšia a výrazne menej náročná na pestovanie, preferuje nižšie nadmorské výšky a ľahko dostupné terény. Robusta vyniká svojou jedinečnou energiou a dostupnosťou.

Vyskúšaj:  Ako znížiť horúčku u detí aj bez potrebných liekov? Poradíme vám TOP tipy a rady!

kávovary delonghi

Zdroj: Delonghi

Zmes

Zmes kávy spojuje oba druhy, umožňujúc nám objaviť najrozmanitejšie spektrum chutí - od horkých po kyslejšie. Variácie závisia od proporcií arabiky a robusty, s možnosťou zahrnutia rôznych odrôd. Populárne zmesi, ako napríklad pomerne zastúpené pomerom 80% arabiky a 20% robusty, ponúkajú vyváženú chuť, ideálnu na konzumáciu vo väčších množstvách.

Výber správneho kávovaru a kávy pre vás je rozhodnutie, ktoré ovplyvní váš každodenný život. Rozhodnite sa podľa svojich preferencií, objavte rôzne chuťové profily kávy a vyberte si ten, ktorý vám vyhovuje najviac

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE