Prehra patrí aj do detského sveta: 3 tipy, ako ju pomôžete deťom zvládnuť

Prehra patrí aj do detského sveta: 3 tipy, ako ju pomôžete deťom zvládnuť
  • 19.03.2023
  • Michaela Krivdová

Úspechy a pády neodmysliteľne patria k životu. Učia nás posúvať sa vpred, vyrovnávať sa s emóciami aj budovať vlastnú sebahodnotu.

Ako sa k prehre postaviť, ak sa týka detí? Toto sú 3 spôsoby, ako ich na takúto situáciu nielen vopred pripraviť. Poďte sa naučiť zvládať prehru spolu s deťmi.

Výchova detí

Ktorý rodič by nechcel vychovať šikovné, úspešné a šťastné dieťa, ktorému nič nebude chýbať? Také, ktoré bude všetko zvládať? Výchova detí nesie so sebou rôzne úskalia, na ktoré sa nedá vopred pripraviť. Zachovať však chladnú hlavu a robiť správne rozhodnutia aj v náročnejších situáciách si vyžaduje skúsenosť.

Aj preto sa nielen dieťa učí od rodiča, ale aj rodič od dieťaťa. „Kryte chrbát“ svojim deťom aj vtedy, ak prichádzajú neúspechy a prehry. Pretože aj prehra sa dá zvládnuť. Stačí len vedieť, ako na to.

Súťaživosť, víťazstvo a prehra

Hrávate spoločenské hry? A koľkokrát ste poupravili pravidlá či prižmúrili oči len preto, aby vo výsledku nebolo vaše dieťa smutné, že prehralo? Hoci hry prinášajú okrem zábavy aj negatívne pocity, sú tiež príležitosťou na rôzne emócie.

Emócie, ktoré deti prejavujú, v sebe objavujú, spracúvajú a učia sa zvládať. Nerobte donekonečna ústupky a neučte dieťa len na víťazstvo. Práve pri prehre dokáže pochopiť, že každý ma slabé a silné stránky. A, že je to úplne v poriadku.

Ako naučiť deti zvládať prehru?

Detská súťaživosť nepozná hraníc. A nie vždy musí končiť obľúbená spoločenská hra, pexeso, vedomostné hry, ale ani tie loptové víťazstvom. Čím skôr naučíte deti, že prehra nemusí končiť potokom sĺz, ale motiváciou robiť veci ešte lepšie, tým lepšie.

1. Prehru trénujte a rozprávajte sa o nej

Súťaživosť prináša veľa výhod. Nechajte deti hrať sa medzi sebou a pozorujte ich správanie. Až keď sa situácia vyostrí, s kľudom zasiahnite.

Skúste deťom vysvetliť, že hra nekončí vždy len víťazstvom a tiež to, že vyhrať môže vždy niekto iný. Neznamená to, že je niekto šikovnejší. Aj pri hre treba šťastie či náhodu.

TIP: Komunikujte a vysvetľujte. Primerane veku a situácii tak, aby dieťa pochopilo, že jednou hrou nič nekončí.

2. Oceňujte snahu

Ubezpečte svoje dieťa, že aj snaha sa cení. A hoci tentokrát prehralo, je dôležité poučiť sa z chýb či zlepšiť sa. V priebehu hry sa nebráňte pochváliť ho za správne kroky, myslenie či čiastkové víťazstvá. Chvála je tiež formou motivácie, pri ktorej si dieťa začína veriť a prípadnú prehru zvládne oveľa ľahšie.

TIP: Buďte pre deti príkladom toho, ako prehru zvládať. Nezabúdajte, že deti s obľubou kopírujú svojich rodičov.

3. Naučte deti dopriať výhru druhému

Bez prehry to naozaj nepôjde. Ak vaše deti pochopili, že je bežnou súčasťou života, v ďalšom kroku ich naučte veľkosti. Uznanie, pochvala, podanie ruky či gesto patrí aj súperovi v prípade víťazstva.

A tak, ako narodeninový darček patrí len oslávencovi, aj odmena za úspech patrí len víťazovi. Naozaj sa nevypláca robiť ústupky.

TIP: Nesnažte sa zmierňovať prejavy emócií detí pri prehre. Dovoľte im tento pocit naplno prežiť. Iba tak sa majú šancu posúvať vpred.

Povedzte deťom o vlastných prehrách

Neskrývajte pred deťmi vlastný hnev či smútok v čase, keď sa vám niečo nepodarí a oni nebudú žiť s pocitom, že je všetko dokonalé.

Nehanbite sa rozprávať o tom, že ste urobili chybu, niečo nezvládli a neboli najlepší. Ukážte im, ako sa dá výzvam postaviť čelom a využiť neúspech či prehru vo svoj prospech. Učte ich, že bez prehier nie sú víťazstvá!

Zaujme ťa aj: Povahové rysy súrodencov: Naozaj sú tí najmladší aj najodvážnejší?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní