Nástrahy zimných ciest: Špičkové technológie Kia si s nimi poradia

Cesty v zime sú často mokré, zamrznuté či zasnežené – to zhoršuje manévrovateľnosť vozidla a predlžuje brzdnú dráhu. Horšie sú aj svetelné podmienky, musíte teda omnoho rýchlejšie predvídať.

Našťastie, technológie v automobiloch sa výrazne posunuli vpred a pomôžu vám predísť niektorým nebezpečným situáciám. Autá Kia sú toho príkladom – prečítajte si, aké technológie vám ponúkajú.

Pozri aj: Vianočné aktivity pre deti: TOP 13, ktoré ich zaručene zabavia!

Bezpečný odstup vďaka inteligentnému tempomatu

Začnime adaptívnym tempomatom, ktorý je súčasťou mnohých modelov Kia. Na štandardnom tempomate si môžete nastaviť iba rýchlosť, no adaptívny udrží bezpečnú vzdialenosť od auta pred vami. Využíva na to kameru a radar v prednej časti vozidla, ktoré merajú vzdialenosť od neho. Ak je vzdialenosť príliš krátka, automaticky pribrzdí.

Dokáže dokonca spomaliť až do úplného zabrzdenia. Akonáhle sa auto pred vami pohne, rozbehnete sa tiež, nemusíte si teda robiť starosti s presným dávkovaním plynu.

Adaptívny tempomat zvyšuje komfort i bezpečnosť jazdy. Je teda ideálny pre rodinné autá, jazdu v hustej premávke v dopravných zápchach alebo na diaľniciach. Obzvlášť užitočný je práve v zimnom období, kedy sa kvôli klzkému povrchu predlžuje brzdná dráha všetkých vozidiel. Na hroziacu kolíziu by ste bez neho nemuseli zareagovať včas.

Pozri aj: Spánok za zatvorenými dverami – zisti, ako môže tvojej rodine zachrániť život!

Kia Niro EV

Zdroj: Kia

Ešte ďalej idú inteligentné tempomaty. Tie dokážu rýchlosť prispôsobiť max. povolenej rýchlosti, ktorú získajú z navigácie alebo skenovaním dopravných značiek. Predaj áut bez týchto inteligentných obmedzovačov rýchlosti nebude v EÚ možný zrejme už budúci rok.

Z tohto systému vychádza aj asistent pre bezpečnú jazdu v zákrutách. Ak sa blížite k zákrute priveľkou rýchlosťou, auto automaticky spomalí a zabráni tak strate kontroly, ak neodhadnete svoje šoférske schopnosti.

Samozrejme, pri jazde ste povinní udržiavať od áut pred sebou dostatočný odstup. Nezabúdajte na to, pretože v niektorých prípadoch vám nepomôže ani takýto šikovný pomocník.

Kia Sportage

Zdroj: Kia

Asistenti zabránia kolíziám

Jazdu s minimom stresu vám zaručia bezpečnostní asistenti v autách Kia. V meste oceníte asistenčný systém na predchádzanie čelným kolíziám. Ak nešoférujete prvý deň, určite ste už neraz zažili, že vám do cesty nečakane vošlo ďalšie auto, cyklista či dokonca chodec. Vďaka uvedenému asistentovi vaše auto v takom prípade včas zabrzdí a zabráni najhoršiemu.

Na diaľniciach a viacprúdových cestách vám pomôže asistent na udržiavanie v jazdnom pruhu. Jeho funkcia je jednoduchá – pomocou senzorov „vidí“ deliace čiary medzi jazdnými pruhmi a auto udrží v  strede toho vášho.

Sekunduje mu asistent na plynulé prechádzanie do vedľajších pruhov. Stačí pri ňom „vyhodiť“ smerovku a auto sa samo preradí. Čo je však dôležitejšie, preradí sa iba v prípade, ak v susednom pruhu nie je ďalšie auto. Týmto spôsobom si vedia autá Kia postrážiť mŕtve uhly.

Navyše, ak máte v mŕtvom uhle prekážku a hrozí vám kolízia pri manuálnom preraďovaní bez asistenta, auto vás upozorní pribrzdením. Niektoré modely majú zabudované aj kamery, ktoré vám situáciu v mŕtvych uhloch zrkadiel zobrazia na displeji prístrojového panela. Slúžia teda ako akési doplnkové zrkadlá.

Vyskúšaj: Jednoduchá zemiakovo-cesnaková polievka (videorecept

Kia Niro EV

Zdroj: Kia

Nespoliehajte sa iba na technológie

Ako vidíte, technológie v automobiloch urobili za posledné desaťročie míľové kroky vpred. Tým najdôležitejším bezpečnostným prvkom v aute ste však stále vy – vodič/vodička.

Ani najlepšie technológie či SUV autá s pohonom všetkých kolies vás neochránia, ak sa nebudete plne venovať riadeniu a ak dostatočne nepripravíte vaše auto na zimu.

Začať by ste mali prezutím na zimné pneumatiky. Predtým si však skontrolujte, že majú dostatočne hlboký dezén, nie sú príliš staré a sú rovnomerne zjazdené. Celková životnosť pneumatík je 10 rokov, životnosť počas ich používania však odborníci odhadujú na iba 5 – 6 rokov. Nerovnomerne zjazdené pneumatiky signalizujú problém s geometriou podvozka, ktorý môže zapríčiniť horšiu ovládateľnosť vozidla.

Ďalšími prvkami, ktoré by ste mali skontrolovať, sú stierače a osvetlenie. Zimy sú typické horšími svetelnými podmienkami – nielenže sa skôr stmieva, ale často aj sneží, prší alebo mrholí. A základ bezpečnosti na cestách je vidieť a byť videný za každých okolností.

Zdroje: https://www.mikona.sk/novinky/zoznamte-sa-s-mytmi-o-veku-pneumatik/ https://www.topspeed.sk/novinky/inteligentny-obmedzovac-rychlosti-bude-coskoro-povinny-priniest-moze-aj-problemy/20565

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE