Slnečnicové semienka - aké sú ich benefity pre naše zdravie?

Slnečnicové semienka - aké sú ich benefity pre naše zdravie?
  • 25.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Slnečnica je bohatá na zdravé tuky, prospešné rastlinné zlúčeniny a niekoľko vitamínov a minerálov, ktoré môžu zohrávať dôležitú úlohu pri znižovaní rizika bežných zdravotných problémov, vrátane srdcových chorôb či cukrovky. Slnečnicové semienka sú technicky plody slnečnice – Helianthus annuus, ktoré sa zbierajú z veľkých kvetných hláv rastliny, ktoré môžu merať v priemere viac ako 30 cm. Jedna hlávka slnečnice môže obsahovať až 2 000 semien.

Existujú dva hlavné typy plodín slnečnice. Jeden druh sa pestuje pre semená, ktoré jeme. Zatiaľ čo druhý, ktorý sa pestuje častejšie, sa pestuje pre olej. Slnečnicové semienka, ktoré jete, sú obalené v nejedlých čierno-bielych pruhovaných škrupinách, nazývaných aj šupky. Tie, ktoré sa používajú na extrakciu slnečnicového oleja, majú pevné čierne škrupiny.

Slnečnicové semienka majú jemnú orieškovú chuť a pevnú, ale jemnú textúru. Často sa pražia, aby sa zvýraznila ich chuť, hoci si ich môžete kúpiť aj surové a nepražené.

Čo obsahujú slnečnicové semienka?

Slnečnica obsahuje veľa živín. 30 gramov alebo 1/4 šálky lúpaných, nasucho pražených slnečnicových semienok, obsahuje:

  • Kalórie 163
  • Celkový tuk 14 g (nasýtený tuk 1,5 gramu, polynenasýtené tuky 9,2 gramov, mononenasýtené tuky 2,7 gramov)
  • Bielkoviny 5,5 g
  • Sacharidy 6,5 g
  • Vláknina 3 g
  • Vitamín E
  • Niacín
  • Vitamín B6 
  • Folát
  • Kyselina pantoténová
  • Železo
  • Horčík
  • Zinok
  • Meď
  • Mangán
  • Selén

Odporúčame: Konopné semienka - spoznaj ich TOP 8 zdravotných benefitov!

Slnečnicové semienka - vitamíny

Slnečnicové semienka majú obzvlášť vysoký obsah vitamínu E a selénu. Tieto zložky fungujú ako antioxidanty na ochranu buniek vášho tela pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré hrajú úlohu pri niekoľkých chronických ochoreniach.

Slnečnicové semienka sú navyše dobrým zdrojom prospešných rastlinných zlúčenín vrátane fenolových kyselín a flavonoidov, ktoré tiež fungujú ako antioxidanty.

Keď slnečnicové semená klíčia, ich rastlinné zlúčeniny sa zvyšujú. Klíčenie tiež znižuje faktory, ktoré môžu interferovať s absorpciou minerálov. Slnečnicové semienka sú tak výborným zdrojom niekoľkých živín a prospešných rastlinných zlúčenín, ktoré môžu pomôcť predchádzať chronickým ochoreniam.

Slnečnicové semienka - účinky

Slnečnicové semienka môžu pomôcť znížiť krvný tlak, cholesterol a hladinu cukru v krvi, pretože obsahujú vitamín E, horčík, bielkoviny, linolové mastné kyseliny a niekoľko rastlinných zlúčenín.

Okrem toho štúdie spájajú slnečnicové semená s mnohými ďalšími zdravotnými výhodami:

  • Znižovanie zápalu v tele – zatiaľ čo krátkodobý zápal je prirodzenou imunitnou odpoveďou, chronický zápal je rizikovým faktorom mnohých chronických ochorení. Napríklad zvýšené hladiny zápalového markera C-reaktívneho proteínu v krvi sú spojené so zvýšeným rizikom srdcových ochorení a cukrovky 2. typu. Flavonoidy a iné rastlinné zlúčeniny v slnečnicových semienkach tiež pomáhajú znižovať zápal.
  • Ochorenie srdca – vysoký krvný tlak je hlavným rizikovým faktorom srdcových chorôb, ktoré môžu viesť k srdcovému infarktu alebo mŕtvici. Zlúčenina v slnečnicových semienkach blokuje enzým, ktorý spôsobuje stiahnutie krvných ciev. V dôsledku toho môže pomôcť uvoľniť krvné cievy a znížiť krvný tlak. Horčík v slnečnicových semienkach tiež pomáha znižovať krvný tlak. Slnečnicové semienka sú navyše bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, najmä kyselinu linolovú. Vaše telo používa kyselinu linolovú na vytvorenie zlúčeniny podobnej hormónom, ktorá uvoľňuje krvné cievy, čím podporuje nižší krvný tlak. Táto mastná kyselina tiež pomáha znižovať hladinu cholesterolu.
  • Diabetes – účinky slnečnicových semienok na hladinu cukru v krvi a cukrovku 2. typu boli testované v niekoľkých štúdiách a zdajú sa byť sľubné, ale je potrebný ďalší výskum. Štúdie naznačujú, že ľudia, ktorí jedia 30 gramov slnečnicových semienok denne ako súčasť zdravej stravy, môžu znížiť hladinu cukru v krvi nalačno o približne 10 % do šiestich mesiacov v porovnaní so samotnou zdravou stravou. Účinok slnečnicových semienok na zníženie hladiny cukru v krvi môže byť čiastočne spôsobený rastlinnou zlúčeninou kyseliny chlorogénovej. Proteín a tuk semien spomaľujú rýchlosť vyprázdňovania žalúdka, čo umožňuje postupnejšie uvoľňovanie cukru zo sacharidov.

Slnečnicové semienka obsahujú živiny a rastlinné zlúčeniny, ktoré pomáhajú znižovať riziko zápalu, srdcových chorôb a cukrovky 2. typu.

Neprehliadnite: Paleo strava - čo to je a prečo je taká populárna?

Slnečnicové semienka - potenciálne riziká

Aj keď sú slnečnicové semienka zdravé, majú niekoľko potenciálnych nevýhod a rizík, ako napríklad:

  • Kalórie a sodík – hoci sú slnečnicové semienka bohaté na živiny, majú relatívne vysoký obsah kalórií. Jedenie semien v škrupine je jednoduchý spôsob, ako spomaliť tempo jedenia a príjem kalórií počas občerstvenia, pretože trvá nejaký čas, kým sa otvorí a vypľuje každá škrupina. Ak si však dávate pozor na príjem soli, majte na pamäti, že škrupiny, ktoré ľudia bežne cmúľajú predtým, ako ich rozhryzú, sú často potiahnuté viac ako 2 500 mg sodíka na 1/4 šálky (teda približne 30 gramov).
  • Kadmium – tento ťažký kov môže poškodiť vaše obličky, ak ste dlhodobo vystavení jeho vysokým množstvám. Slnečnice majú tendenciu prijímať kadmium z pôdy a ukladať ho do semien, takže obsahujú o niečo vyššie množstvá ako väčšina iných potravín.
  • Naklíčené semená – naklíčenie je čoraz obľúbenejším spôsobom prípravy semien. Semená sú občas kontaminované škodlivými baktériami, ako je salmonela, ktorým sa môže dariť v teplých a vlhkých podmienkach klíčenia. Toto je obzvlášť dôležité v prípade surových naklíčených slnečnicových semien, ktoré nemusia byť zahriate nad 48 ℃. Sušenie slnečnicových semien pri vyšších teplotách pomáha ničiť škodlivé baktérie.
  • Zápcha – konzumácia veľkého množstva slnečnicových semienok naraz má za následok zápchu u detí aj dospelých. Jedenie slnečnicových semien v škrupine môže zvýšiť vaše šance na zápchu, pretože môžete neúmyselne zjesť úlomky škrupín, ktoré vaše telo nedokáže stráviť. 
  • Alergie – hoci alergie na slnečnicové semienka sú pomerne zriedkavé, boli hlásené niektoré prípady. Reakcie môžu zahŕňať astmu, opuch a svrbenie úst, sennú nádchu, kožné vyrážky, lézie, vracanie a anafylaxiu. Alergény sú rôzne bielkoviny v semenách. Maslo zo slnečnicových semien (pražené, mleté semená) môže byť rovnako alergénne ako celé semená. Je oveľa menej pravdepodobné, že rafinovaný slnečnicový olej obsahuje dostatok alergénnych proteínov, ale v zriedkavých prípadoch mali veľmi citliví ľudia reakcie na stopové množstvá v oleji. Alergie na slnečnicové semienko sú bežnejšie u ľudí, ktorí sú vystavení slnečnicovým rastlinám alebo semenám ako súčasť svojej práce, ako sú pestovatelia slnečnice a chovatelia vtákov.

Okrem potravinových alergií sa u niektorých ľudí vyvinula alergia na dotyk slnečnicových semiačok, napríklad pri príprave kváskového chleba so slnečnicovými semienkami, čo má za následok reakcie, ako sú svrbenie a vonkajšie zápaly.

Odporúčame aj: Stravovanie podľa 5 elementov pre naše zdravie – o čo ide?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní