Oreganový olej: Týchto jeho 9 účinkov je na nezaplatenie!

Oreganový olej: Týchto jeho 9 účinkov je na nezaplatenie!
  • 27.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Oregano je voňavá bylina, ktorá je najznámejšia ako prísada do talianskych jedál. Môže sa však koncentrovať aj na esenciálny olej, ktorý je nabitý antioxidantmi a účinnými zlúčeninami, ktoré majú preukázané zdravotné benefity. Oreganový olej je extrakt a aj keď nie je taký silný ako esenciálny olej, je užitočný pri jeho konzumácii alebo aplikácii na pokožku.

Esenciálne oleje na druhej strane nie sú určené na konzumáciu. Je zaujímavé, že oreganový olej je účinným prírodným antibiotikom a protiplesňovým činidlom, pričom vám môže pomôcť aj schudnúť či znížiť hladinu cholesterolu v krvi.

Oregano je populárne už od čias starovekých gréckych a rímskych civilizácií, ktoré ho používali na liečebné účely. V skutočnosti názov oregano pochádza z gréckych slov „oros“, čo znamená hora, a „ganos“, čo znamená radosť alebo potešenie.

Čo je oreganový olej?

Oregano – botanicky známy ako Origanum vulgare, je kvitnúca rastlina z rovnakej čeľade ako mäta. Často sa používa ako bylinka na ochutenie jedál. Hoci je pôvodom z Európy, v súčasnosti sa používa a rastie po celom svete.

Oregano sa po stáročia používa aj ako kulinárske korenie. Oreganový esenciálny olej sa vyrába sušením listov a výhonkov rastliny. Po vysušení sa olej extrahuje a zahustí parnou destiláciou.

Oreganový esenciálny olej možno zmiešať s nosným olejom a aplikovať lokálne. Nemal by sa však užívať perorálne. Na druhej strane, extrakt z oreganového oleja môže byť vyrobený niekoľkými extrakčnými metódami s použitím zlúčenín, ako je oxid uhličitý alebo alkohol. Je široko dostupný ako doplnok a často ho možno nájsť vo forme piluliek alebo kapsúl.

Odporúčame: Fénixove slzy: Čo je realita a čo fikcia?

Čo obsahuje oreganový olej?

Oregano obsahuje zlúčeniny nazývané flavonoidy, terpény a terpenoidy. Majú silné antioxidačné vlastnosti.

  • Carvacrol – je najrozšírenejší fenol v oregane a ukázalo sa, že zastavuje rast niekoľkých rôznych typov baktérií.
  • Thymol – toto prírodné antimykotikum môže tiež podporovať imunitný systém a chrániť pred toxínmi.
  • Kyselina rozmarínová – tento silný antioxidant pomáha chrániť pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.

Predpokladá sa, že tieto zlúčeniny sú základom mnohých zdravotných výhod oregana.

1. Prírodné antibiotikum

Oregano a carvacrol, ktorý obsahuje oreganový olej, môže pomôcť v boji proti baktériám. Baktéria Staphylococcus aureus je jednou z najčastejších príčin infekcie, ktorá vedie k ochoreniam, ako je otrava jedlom či kožné infekcie.

Esenciálny oreganový olej môže byť účinný proti niektorým potenciálne rezistentným baktériám na antibiotiká. Patria sem Pseudomonas aeruginosa a E.coli, ktoré sú obe bežnými príčinami infekcií močových a dýchacích ciest.

2. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi

Oreganový olej môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Účinok oreganového oleja na zníženie cholesterolu sa považuje za výsledok fenolov carvacrol a tymol, ktoré sú v ňom obsiahnuté.

3. Silný antioxidant

Antioxidanty pomáhajú chrániť telo pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Predpokladá sa, že poškodenie voľnými radikálmi zohráva úlohu pri starnutí a rozvoji niektorých chorôb, ako je rakovina a srdcové choroby. Voľné radikály sú všade a sú prirodzeným produktom metabolizmu. Môžu sa však hromadiť v tele vystavením environmentálnym faktorom, ako je cigaretový dym a látky znečisťujúce ovzdušie.

Oregano obsahuje 3 až 30-krát vyššie hladiny antioxidantov ako ostatné skúmané bylinky, medzi ktoré patrí tymián, majoránka a ľubovník bodkovaný. Na gram má oregano tiež 42-krát vyššiu hladinu antioxidantov ako jablká a 4-krát vyššiu hladinu antioxidantov ako čučoriedky. Predpokladá sa, že je to hlavne kvôli obsahu kyseliny rozmarínovej.

Extrakt z oreganového oleja je veľmi koncentrovaný, a preto potrebujete oveľa menej oreganového oleja, aby ste získali rovnaké antioxidačné výhody, aké by ste získali z čerstvého oregana.

4. Môže pomôcť pri liečbe kvasinkových infekcií

Kvasinky sú druh huby. Môžu byť neškodné, ale nadmerný rast môže mať za následok črevné problémy a infekcie. Najznámejšou kvasinkou je Candida, ktorá je celosvetovo najčastejšou príčinou kvasinkových infekcií.

Oreganový esenciálny olej je účinný proti piatim rôznym typom Candida, ako sú tie, ktoré spôsobujú infekcie v ústach a vo vagíne. Vysoké hladiny kvasiniek Candida sú tiež spojené s niektorými črevnými ochoreniami, ako je Crohnova choroba a ulcerózna kolitída.

Neprehliadnite: Tymianový čaj je fantastický liek pre malých i veľkých! Aké má účinky?

5. Môže zlepšiť zdravie čriev

Oregano môže byť prospešné pre zdravie čriev mnohými spôsobmi. Črevné príznaky ako hnačka, bolesť a nadúvanie sú bežné a môžu byť spôsobené črevnými parazitmi.

Oregano môže tiež pomôcť chrániť pred ďalším bežným črevným problémom známym ako „deravé črevo". Stáva sa to vtedy, keď sa poškodí črevná stena, čo umožní baktériám a toxínom prejsť do krvného obehu. Oreganový olej môže prospievať zdraviu čriev tým, že zabíja črevné parazity a chráni pred syndrómom deravého čreva.

6. Pôsobí protizápalovo

Zápal v tele je spojený s množstvom nepriaznivých zdravotných účinkov. Oreganový olej môže znížiť zápal v tele, a to aj vďaka jednej z kľúčových zložiek oreganového oleja – zložke carvacrol.

7. Pomáha zmierniť bolesť

Oreganový olej bol skúmaný aj pre svoje vlastnosti proti bolesti. Zistilo sa, že oreganový esenciálny olej dokáže znížiť bolesť, pričom má podobné účinky ako bežne používané lieky proti bolesti.

8. Môže bojovať aj proti rakovine

Niekoľko štúdií ukázalo, že carvacrol, jedna zo zlúčenín oreganového oleja, môže mať vlastnosti v boji proti rakovine. V skúmavkových štúdiách na rakovinových bunkách preukázal carvacrol sľubné výsledky proti rakovinovým bunkám pľúc, pečene a prsníka. 

Hoci ide o sľubný výskum, neuskutočnili sa žiadne štúdie na ľuďoch, takže je potrebný ďalší výskum.

9. Pomáha pri chudnutí

Vďaka obsahu carvacrolu môže oreganový olej pomôcť pri chudnutí, avšak tento fakt ešte nie je vedecky potvrdený. Ľudia, ktorí ale pravidelne konzumujú oreganový olej, uvádzajú úbytok hmotnosti, respektíve pomoc pri redukčnej diéte a podobne.

Ako používať oreganový olej?

Extrakt z oreganového oleja je široko dostupný vo forme kapsúl a tabliet. Dá sa kúpiť vo väčšine obchodov so zdravou výživou alebo v online shopoch. Pretože sila doplnkov s oreganom sa môže líšiť, je dôležité prečítať si informácie na balení, kde nájdete pokyny na používanie produktu.

K dispozícii je aj oreganový esenciálny olej, ktorý možno zriediť nosným olejom a aplikovať lokálne. Neexistuje žiadna štandardná účinná dávka esenciálneho oleja z oregana. Často sa však zmiešava s približne 1 čajovou lyžičkou (5 ml) olivového oleja na kvapku esenciálneho oleja z oregana a aplikuje sa priamo na pokožku.

Rovnako ako ostatné esenciálne oleje, majte na pamäti, že oreganový esenciálny olej by sa nemal konzumovať perorálne. Ak máte záujem o výťažok z oreganového oleja, ale v súčasnosti užívate lieky na predpis, pred jeho pridaním do svojho režimu sa poraďte so svojím lekárom.

Okrem toho sa extrakt z oreganového oleja vo všeobecnosti neodporúča tehotným a dojčiacim ženám.

Odporúčame aj: Pociťujete mravčenie v nohách? Môže to byť príznak toho, že niečo v organizme nie je v poriadku!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní