Najčastejšie polopravdy a mýty o chudnutí – čo platí a čo nie?

Najčastejšie polopravdy a mýty o chudnutí – čo platí a čo nie?

Pre chudnutie, respektíve zhadzovanie prebytočných kíl, sa ľudia rozhodnú z rôznorodých príčin. K tým najčastejším patrí napríklad úprava vzhľadu, ale aj podpora zdravia. Pre chudnutie sa človek neraz nerozhoduje sám, ale na základe nariadenia od lekára. Udržiavanie si primeranej hmotnosti totiž nie je len otázkou vzhľadu, ale aj zdravotného stavu. V každom prípade však platí, že zhadzovanie kíl je často neľahkou cestou. 

O chudnutí pritom koluje mnoho mýtov a poloprávd, ktorým ľudia veria a držia sa ich, čo môže úpravu váhy poriadne sťažiť. Platí, že chudnutie ide ruka v ruke s hladovaním? Je potrebné vyradiť z jedálnička tuky či bielkoviny? Je nemysliteľné jesť po piatej či šiestej hodine? Pozrite sa spolu s nami na 9 tvrdení, ktoré nie sú tak celkom pravdivé. 

Mýtus č. 1: Za úspešným chudnutím stojí prísna diéta

Myslíte si, že základným pilierom úspešného chudnutia je bezpodmienečné dodržiavanie nejakej prísnej diéty? V tom prípade ste na omyle. Prísna diéta môže síce niekedy zabezpečiť rýchle výsledky, no vo väčšine prípadov nie sú tieto výsledky dlhodobé. Dozaista vám niečo hovorí pojem jojo efekt. Ide o opätovné zvýšenie hmotnosti po schudnutí, pri ktorom môže človek dokonca pribrať viac ako schudol.

A ako sa najlepšie k jojo efektu dopracovať? No predsa dodržiavaním nezmyselnej a prísnej diéty, ktorá človeka značne obmedzuje v jedle. Chudnutie s trvalými výsledkami je o dlhodobej úprave stravovania, nie o krátkodobých diétach sľubujúcich rýchle výsledky. Navyše, pri prísnych diétach hrozí nielen jojo efekt, ale v najzávažnejších prípadoch aj zdravotné problémy.

Odporúčame: ​Nedostatok pohybu telo ničí. Tu je 10 signálov, že sa týka aj vás!

Mýtus č. 2: Pre úspešné chudnutie je potrebné z jedálnička vyradiť určité skupiny potravín

V súvislosti s chudnutím sa často stretávame s tvrdeniami, že pre úspešné zhadzovanie kíl je nevyhnutné zo stravy vyradiť tuky alebo zložené sacharidy či jednoduché cukry, prípadne dokonca bielkoviny. Taktiež často počúvame o nevyhnutnosti vyraďovania určitých skupín potravín z jedálnička, ako sú potraviny obsahujúce lepok, mliečne produkty, mäso či iné. Žiadna diéta, ktorá nariaďuje vyradenie niektorej základnej zložky stravy alebo celej skupiny potravín, nie je tou správnou cestou.

Naše telo potrebuje všetky základné živiny v určitom pomere a tie nájde v rôznorodých potravinách. Strava pri chudnutí musí byť pestrá a vyvážená, nie jednostranná a ochudobnená o niektoré dôležité látky. Ak sa chceme úspešne zbaviť prebytočných kíl, maximálne by sme mali obmedziť množstvo nie úplne zdravých pokrmov, ako sú vyprážané jedlá, cukrovinky, alkohol, sladené nápoje, polotovary a podobne. Úplné vyraďovanie, odriekanie a odopieranie však nikdy nepredstavuje dlhodobo udržateľné riešenie.

Mýtus č. 3: Bez hladovania to nepôjde

Mnohí si tiež myslia, že zhadzovanie prebytočných kilogramov sa nezaobíde bez hladovania. Ak pri chudnutí neustále pociťujete hlad a pocit nasýtenia vám nič nehovorí, je to známka toho, že to robíte zle. Jednou z hlavných príčin neustáleho hladu je veľmi nízky príjem kalórií. Samozrejme, pre úspešné chudnutie je spravidla nevyhnutné znížiť príjem kalórií, no prijímať denne napríklad pod 1000 kalórií je u dospelého človeka hazard zo zdravím.

K strate kilogramov nám nepomôže hladovanie, ale vyvážená strava, ktorá nás dostatočne zasýti a ochráni pred návalmi vlčieho hladu, čím sa vyhneme záchvatom prejedania sa.

Mýtus č. 4: Pre chudnutie stačí jesť zdravo

Myslíte si, že pre úspešné chudnutie stačí jesť zdravo? Mohlo by sa zdať, že na tomto tvrdení nie je predsa nič nesprávne. Nielen pre chudnutie, ale aj pre zdravé telo je predsa zdravá strava dôležitá. To je síce pravda, ale pri chudnutí je potrebné okrem zloženia stravy sledovať predsa len aj skonzumované množstvo. Pri mnohých potravinách neplatí, že keď sú zdravé, môžeme ich pokojne zjesť v neobmedzenom množstve.

Dobrým príkladom sú oriešky. Prírodné nesolené orechy sú skvelým zdrojom minerálov, bielkovín aj zdravých tukov. Avšak, stogramová porcia má v závislosti od konkrétneho druhu okolo 500 až 600 kalórií. To môže byť pri chudnutí pokojne tretina odporúčaného denného príjmu kalórií. Mnohé zdravé potraviny majú vysoký podiel kalórií, preto je dôležité sledovať nielen to, čo jeme, ale aj koľko toho zjeme.

Mýtus č. 5: Jesť večer po piatej či šiestej hodine je zakázané

Mnoho ľudí sa pri chudnutí drží jednej hlavnej zásady, a to vyhýbaniu sa jedla po určitej poobednej alebo večernej hodine, napríklad po piatej či šiestej večer. Naše telo v súvislosti s chudnutím hodiny skrátka nepozná. Je nesprávne si myslieť, že ak prijmem značné množstvo kalórií o pol piatej, tak je to v poriadku, no ak ich prijmem až o pol šiestej, tak si to už moje telo odloží vo forme tuku. Prijaté kalórie sú skrátka prijaté kalórie.

Navyše, na telo môže mať veľmi skorá večera skôr škodlivý vplyv. Ak jeme poslednýkrát o piatej a spať chodíme o jedenástej, to je šesť hodín bez jedla. Výsledkom bude maximálne to, že spať pôjdeme o veľkom hlade, alebo neodoláme a zamierime si to do chladničky v neskorej nočnej hodine pred spánkom. Ideálne je z hľadiska zdravia jesť poslednýkrát približne tri hodiny pred spánkom.

Odporúčame: ​Nevhodné stravovacie návyky vo večerných hodinách – môžu narušiť náš spánok?

Mýtus č. 6: Pohyb na chudnutie nepotrebujeme

Teoreticky sa pri chudnutí bez cvičenia zaobídeme, to nemôžeme poprieť. Avšak, dosiahnuť kalorický deficit (stav, keď je výdaj energie väčší než príjem) je vďaka pravidelnej pohybovej aktivite omnoho jednoduchšie. Nie nadarmo sa hovorí, že pri chudnutí ide úprava jedálnička ruka v ruke aj s pohybom.

Ak budeme pri chudnutí klásť dôraz aj na fyzickú aktivitu, vieme dosiahnuť kalorický deficit aj v prípade, že sa nebudeme pri jedle úplne obmedzovať a z času na čas si doprajeme niečo menej zdravé či kalorickejšie. Skrátka, vďaka pohybu môže byť chudnutie ľahšie, efektívnejšie a príjemnejšie.

Mýtus č. 7: Stačí cvičiť a môžem jesť, čo chcem

Ani presne opačné tvrdenie nie je celkom správne. Neplatí, že keď pri chudnutí dostatočne cvičíme, hoc aj každý deň, úprava jedálnička vôbec nie je potrebná. Cvičením či inými fyzickými aktivitami dokážeme spáliť len určité množstvo kalórií. Ak spálené kalórie následne dobehneme konzumáciou sladených nápojov, hamburgerov, rezňov či sladkostí, nemôžeme očakávať výsledok, a teda pokles váhy.

Vhodná úprava stravy a primeraná fyzická aktivita sú skrátka nerozlučnou dvojkou, ktorá je dôležitá nielen pre štíhle, ale hlavne zdravé telo.

Mýtus č. 8: Na chudnutie stačia kvalitné tabletky či výživové doplnky

Mnohí sa pri chudnutí spoliehajú na rôznorodé pilulky či výživové doplnky v iných formách. Takéto prípravky často sľubujú zrýchlenie metabolizmu, rýchlu redukciu tuku a ešte rýchlejšiu stratu váhy. Nejde však o žiadnych zázračných pomocníkov na chudnutie. Mnohé z tabletiek na chudnutie nemajú prakticky žiaden účinok. Niektoré z nich môžu byť do určitej miery nápomocné, no rozhodne nie za predpokladu, že nezmeníme stravu a nezvýšime fyzickú aktivitu.

Mýtus č. 9: Pri chudnutí gény skrátka neoklamem

Jedným z najväčších mýtov o nadváhe a obezite, ktorý môžeme prepojiť aj s chudnutím, je tvrdenie, že za nadbytočné kilogramy môže primárne genetika. Mnohí svoje nadbytočné kilogramy dávajú za vinu génom. Áno, genetika môže vplývať napríklad na to, ako telo spracováva jedlo alebo ukladá tuky, prípadne niektoré vrodené ochorenia sa spájajú s vyšším rizikom rozvoja nadváhy a obezity.

Avšak, dedičné faktory nemusia byť tak zásadné. K vzniku nadváhy totiž takáto genetická predispozícia prispieva obvykle v kombinácii s faktormi životného štýlu, teda so spôsobom stravovania či mierou fyzickej aktivity. Nie je preto ani správne tvrdiť, že niekomu gény znemožnia chudnutie. U niektorých ľudí môže byť chudnutie z dôvodu istých genetických alebo iných zdravotných predpokladov ťažšie, no nie nemožné.

Odporúčame: ​TOP 10 tipov, ako využiť orechové maslo – zdravo, chutne a originálne


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní