Bolesť krížov v tehotenstve: Ako proti nej účinne bojovať?

Bolesť krížov v tehotenstve: Ako proti nej účinne bojovať?
  • 26.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Ak vaše tehotenstvo prebieha v poriadku a bábätko v brušku krásne rastie, je to výborná správa a vy i celá vaša rodina máte obrovskú radosť. Avšak, so zväčšujúcim sa bruškom prichádzajú aj sprievodné zdravotné problémy a ťažkosti. V období od druhého trimestra už tehotenstvo začína byť náročnejšie pre váš chrbát a kríže, čo je nepochybne veľmi nepríjemné a môže to byť aj značne obmedzujúce.

Ak trpíte podobnými problémami, vedzte, že v tom nie ste samé! Väčšina tehotných žien totiž pociťuje bolesti chrbta, zvyčajne začínajúce v druhej polovici tehotenstva. Mali by ste však vedieť, že existujú tipy a triky, ktoré môžete urobiť, aby ste minimalizovali bolesť chrbta a krížov.

Preto sme sa vám dnes rozhodli priniesť všetky dôležité informácie o tom, prečo táto bolesť prichádza, čo ju spôsobuje a ako sa s ňou môžete účinne popasovať, samozrejme, s ohľadom na vás i váš malý poklad v brušku.

Príčiny bolesti chrbta a krížov u tehotných žien

Tehotenské bolesti chrbta a krížov sa zvyčajne vyskytujú tam, kde sa panva stretáva s vašou chrbticou. Existuje veľa možných dôvodov, prečo sa to deje. Každá žena a každé tehotenstvo je však iné, preto bolesti, ktoré trápia niektorú z nás, iné ženy pociťovať vôbec nemusia.

Preto sa riaďte sama sebou a počúvajte svoje telo. V každom prípade je vhodné, aby ste sa o všetkom, čo vás trápi a súvisí s tehotenstvom, rozprávali so svojim gynekológom / pôrodníkom.

Odporúčame: Je výtok v tehotenstve problém? Kedy je potrebná návšteva lekára?

Čo spôsobuje bolesť krížov v tehotenstve?

  • Priberanie na váhe – počas zdravého tehotenstva ženy zvyčajne priberú medzi 15 a 25 kilogramov a práve chrbtica musí niesť aj túto váhu navyše. To môže spôsobiť bolesť dolnej – krížovej časti chrbta. Hmotnosť rastúceho dieťaťa a maternice tiež vyvíja tlak na cievy a nervy v panve a chrbte.
  • Zmeny držania tela – tehotenstvo posúva vaše ťažisko na iné miesto, ako to bolo dovtedy. V dôsledku toho môžete postupne, dokonca bez povšimnutia, začať upravovať svoje držanie tela a spôsob, akým sa pohybujete. To môže mať za následok práve bolesť chrbta alebo nepríjemné napätie v krížovej oblasti.
  • Hormonálne zmeny – počas tehotenstva vaše telo vytvára hormón nazývaný relaxín, ktorý umožňuje uvoľnenie väzov v panvovej oblasti a uvoľnenie kĺbov v rámci prípravy na pôrod. Ten istý hormón však môže spôsobiť aj uvoľnenie väzov, ktoré podporujú chrbticu, čo paradoxne vedie k nestabilite a neželanej bolesti.
  • Oddeľovanie svalov – keď sa maternica rozťahuje, môžu sa oddeliť dve paralelné vrstvy svalov (svaly rectus abdominis), ktoré prebiehajú od hrudného koša k lonovej kosti. A toto oddelenie môže zhoršiť bolesť chrbta.
  • Stres – emocionálny stres môže spôsobiť svalové napätie v chrbte, ktoré sa môže prejaviť ako bolesť chrbta alebo dokonca aj kŕče chrbta. Môžete si všimnúť, že počas stresujúcich období vášho tehotenstva pociťujete zvýšenú bolesť chrbta a krížov.

Neprehliadnite: Bazálna teplota: Ako súvisí s ovuláciou a plodnými dňami?

Čo na bolesť chrbta a krížov v tehotenstve?

Ak ste pred otehotnením nemali chronické bolesti chrbta, vaše bolesti sa pravdepodobne po pôrode postupne zmiernia. Medzitým ale existuje veľa spôsobov, ktoré môžete urobiť, aby ste si uľavili od bolesti v dolnej časti chrbta alebo ju urobiť zriedkavejšou a miernejšou. Ako na to?

  • Cvičenie – pravidelné cvičenie posilňuje svaly a zvyšuje flexibilitu pohybu, čo môže zmierniť bolesť na vašej chrbtici. Medzi bezpečné cvičenia pre väčšinu tehotných žien patrí chôdza, plávanie a stacionárna cyklistika. Váš lekár vám môže odporučiť cvičenia na posilnenie chrbta a brucha.
  • Teplo a chlad – aplikovanie tepla a chladu na chrbát môže pomôcť. Ak vám to váš lekár odporučí, začnite priložením studených obkladov (napríklad vrecúška ľadu alebo mrazenej zeleniny zabalenej v uteráku) na bolestivé miesto až na 20 minút niekoľkokrát denne. Po dvoch až troch dňoch potom prejdite na teplo – na bolestivé miesto priložte vyhrievaciu podložku alebo termofor. Dávajte pozor, aby ste počas tehotenstva nepôsobili teplom na brucho.
  • Zlepšite svoje držanie tela – hrbenie zaťažuje chrbticu. Správne držanie tela pri práci, sedení alebo spánku je teda dobrý krok. Napríklad spánok na boku s vankúšom medzi kolenami vám uberie bolesť z chrbta. Keď sedíte pri stole, položte si zrolovaný uterák za chrbát ako oporu, oprite si nohy o stoličku a posaďte sa vzpriamene, s ramenami dozadu. V stoji ťahajte boky dopredu a ramená dozadu. Môžete mať tendenciu nakláňať sa dozadu, aby ste kompenzovali rastúce bruško. Pomôcť môže aj nosenie podporného pásu.
  • Pravidelne sa naťahujte – cvičenia na „naťahovanie" vášho tela posilňujú chrbtové a panvové svaly.
  • Využite tehotenské poradne – ak bolesť chrbta súvisí so stresom, môže byť užitočné porozprávať sa o tom s vašim lekárom.
  • Akupunktúra – forma čínskej medicíny, pri ktorej sa tenké ihly vkladajú do pokožky na určitých miestach. Štúdie ukázali, že akupunktúra môže byť účinná pri zmierňovaní bolesti krížov počas tehotenstva. 
  • Fyzioterapia – pri správnom praktizovaní môžu byť fyzioterapeutické cvičenia s chrbticou počas tehotenstva pod dohľadom fyzioterapeuta bezpečné, ale skôr, ako vyhľadáte fyzioterapeuta, poraďte sa o tom so svojím lekárom.

Odporúčame aj: Pálenie záhy v tehotenstve – ide bežný jav alebo vážny problém?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní