Škodí vám ovocie? Kŕče či nafukovanie môžu byť prvými prejavmi

Škodí vám ovocie? Kŕče či nafukovanie môžu byť prvými prejavmi
  • 18.06.2022
  • Zuzana Andrášová

Máme obdobie čerstvého ovocia a zeleniny. Na stromoch dozreli čerešne, v záhradke jahody, čoskoro si pochutnáme aj na sladkých broskyniach. Ovocie môžeme jesť nielen samostatne, ale aj v chutnom smoothie či ovocnom šaláte, koláči, prípadne v panna cotte.

Žiaľ, nie všetci si ho môžu vychutnať do sýtosti. Čoraz častejšie sa u niektorých vplyvom konzumácie ovocia začínajú objavovať bolesti brucha, nafukovanie či bolesti hlavy. Jednou z mnohých príčin je fruktózová malabsorpcia.

Fruktóza

Fruktóza je prírodný cukor, ktorý sa nachádza vo väčšine ovocia, ale aj zeleniny. Práve fruktóza spôsobuje sladkú chuť. Čím je ovocie zrelšie, tým má viac voľnej fruktózy.

Okrem čerstvého ovocia a zeleniny sa prírodný cukor nachádza aj v sušenom ovocí, v ovocných šťavách a v náhradách cukru, ako napríklad javorový či agávový sirup, med, kokosový cukor a trstinová melasa. Za problémovú „zdravšiu“ náhradu cukru – sacharózy je považovaný kukuričný sirup, ktorý je tiež známy ako izoglukóza alebo glukózovo-fruktózový sirup. Bežne sa používa ako sladidlo v potravinách, pretože je lacný. Nachádza sa v cukrovinkách, bonbónoch, sladených nápojoch, kečupoch, omáčkach či cereáliách.

Čiže denne prijímame fruktózu nielen formou ovocia, ale aj v ďalšom jedle či nápojoch. Ak nášmu telu doprajeme nadmerné množstvo fruktózy, ako je schopné spracovať, nastávajú problémy.

Pozri aj: Obezita u detí: 7 preventívnych tipov, ktoré môžete urobiť ako rodič

nafukovanie príčiny

Zdroj: Shutterstock®

Fruktózová malabsorpcia

Potravinová intolerancia sa prejavuje neznášanlivosťou alebo precitlivenosťou na potravinu, pričom jej príznaky sa môžu objaviť o niekoľko hodín až dní po ich konzumácii. V prípade fruktózy však nehovoríme o intolerancii, ale presnejšie sa to nazýva fruktózová malabsorpcia.

Ťažkosti po konzumácií ovocia, či iných „zdravších“ náhradách sú podobné ako pri mnohých potravinových intoleranciách:

  • nafukovanie,
  • kŕče,
  • nevoľnosť,
  • hnačky,
  • či zápcha.

Pri fruktózovej malabsorpcii ide teda o zníženú schopnosť jej vstrebávania z dôvodu nedostatku špecifických fruktózových nosičov, pomocou ktorých sa bunkami tenkého čreva fruktóza za bežných okolnosti vstrebáva do krvi. Nespracovaný cukor sa presúva z tenkého čreva do hrubého, kde potom vznikajú z dôvodu spracovania fruktózy v hrubom čreve vyššie uvedené prejavy. Medzi ďalšie prejavy malabsropcie patria:

  • bolesti hlavy,
  • napätie,
  • neschopnosť sústrediť sa,
  • či chronická únava.

Bude ťa zaujímať: Dovolenka 2022: Top dovolenkové destinácie pre milovníkov prírody

intolerancia fruktózy

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie príčiny intolerancie fruktózy

Existuje aj dedičná (hereditárna) intolerancia fruktózy. Je to však raritné dedičné ochorenie, ktorého výskyt je 1:20 000. Jeho príčinou je úplný deficit enzýmu potrebného na štiepenie fruktózy v pečeni.  

K rozvoju fruktózovej malabsorpcie prispievajú aj ďalšie choroby, ako napríklad celiakia, dumping syndróm, poškodenie sliznice tenkého čreva či SIBO, syndróm bakteriálneho prerastania čreva.

Neprehliadni: Elektronická PNka je už realitou. Má to však jeden háčik

čo je fruktóza

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika a liečba fruktózovej malabsorpcie

Fruktózová intolerancia sa vyskytuje u 20 až 40 % populácie. Na potvrdenie diagnózy je potrebná návšteva lekára. Neznášanlivosť fruktózy sa odhalí pomocou jednoduchého, bezbolestného dychového testu.

Pri liečbe malabsorpcie fruktózy sa využíva najmä diéta s nízkym obsahom fruktózy. Úroveň nízkeho príjmu je u každého človeka individuálna. Vo všeobecnosti sa odporúčajú dve porcie ovocia a tri hrste alebo kusy zeleniny denne. Podľa štúdií telo všeobecne lepšie znáša potraviny obsahujúce proporcionálne viac glukózy ako fruktózy.

Pri diéte je potrebné vyhýbať sa aj umelým cukrom, medzi ktoré patria sorbitol, manitol a xylitol. Tieto umelé cukry bránia vstrebávaniu fruktózy.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní