Ako sa bez následkov na zdravie zbaviť nechceného zafarbenia vašich zubov

Ako sa bez následkov na zdravie zbaviť nechceného zafarbenia vašich zubov

Každý z nás sa v priebehu svojho života s problémom zafarbenia zubnej skloviny už určite stretol. Ide o bežnú situáciu, ktorá sa však dnes už netýka iba dospelých, ale čoraz častejšie aj malých detí a dospievajúcich adolescentov. Dôvodom je množstvo nezdravých návykov a zlá ústna hygiena. Našťastie existuje množstvo spôsobov, ako sa nechceného zafarbenia zubnej skloviny zbaviť, treba si však vybrať ten, ktorý je bezpečný a šetrný nielen k vašej peňaženke, ale aj celkovému zdraviu.

Pokračujte v čítaní a o bezpečných a najlepších spôsoboch zosvetlenia zubnej skloviny a zlepšenia zdravia ústnej dutiny sa dozviete viac.

Pozri aj: Nádcha v tehotenstve – na vine nemusia byť len vírusy. Aké sú príčiny a možnosti liečby?

Spôsoby jednoduchého a účinného bielenia zubov v domácom prostredí

Presne tak, aj v domácom prostredí a bez drahej návštevy zubára je možné zafarbenie ústnej dutiny odstrániť. Existuje na to niekoľko jednoduchých spôsobov, medzi ktoré patrí:

  • Dobrá ústna hygiena: Pravidelná starostlivosť o zuby, ako je čistenie zubov kefkou a zubnou niťou po každom jedle, môže pomôcť zabrániť zafarbeniu zubov. Pravidelné čistenie zubov kefkou a zubnou niťou môže zabezpečiť, že ich povrch bude bez zubného povlaku, ktorý môže ovplyvniť farbu zubov. Moderné sonické zubné kefky sú navyše vybavené už aj ultrazvukom, takže čistenie ústnej dutiny je s nimi naozaj kompletné a stopercentné.
  • Bielenie zubov bieliacimi pásikmi: K veľmi jednoduchej metóde zosvetlenia zubnej skloviny sa radí aj profesionálne bielenie zubov v domácom prostredí pomocou bieliacich pásikov. Bieliace pásiky sa jednoducho používajú, sú vybavené aktívnymi zložkami na okamžité zosvetlenie zubnej skloviny bez škodlivých prísad a pritom veľa nestoja.

K perleťovo bielym zubom sa navyše môžete s týmto procesom bielenia dopracovať v pomerne krátkom čase. Len 30 minút denne počas dvoch týždňov stačí na to, aby bola zubná sklovina o niekoľko odtieňov viditeľne svetlejšia.

Samozrejme, na škodu nie je ani prehliadka u zubára, vďaka ktorej máte pod kontrolou zdravie celej ústnej dutiny a dokážete odstrániť aj silné znečistenie, na ktoré bežné postupy nestačia. Profesionálne čistenie zubov môže odstrániť hlboko usadené škvrny a pomôcť udržať vaše zuby zdravé a jasné.

Neprehliadni: Krčné mandle – aké ochorenia ich postihujú a kedy hrozí ich odstránenie?

Pokúste sa vyhýbať negatívnym faktorom

Aby ste vedeli, ako mať vždy čisté a zdravé zuby, je nutné poznať aj faktory, ktoré sa podpisujú pod zhoršenie ich stavu. Logicky to bude všetko, čo ústnou dutinou prechádza do tráviaceho traktu alebo tela za účelom uspokojenia jeho základných či iných potrieb.

Mnohé z týchto vecí nie sú k zubom príliš ohľaduplné, pretože v dutine vytvárajú nevhodné prostredie s efektom poškodenia inak silnej zubnej skloviny a ďasien. Ak teda chcete mať zdravé a krásne zuby, mali by ste sa vyhýbať najvplyvnejším negatívnym faktorom, medzi ktoré najčastejšie patrí:

  • Fajčenie a nadmerná konzumácii alkoholu: Fajčenie a pravidelná konzumácia alkoholu môže zafarbiť zuby a znížiť prietok krvi do ďasien. Je to spôsobené tým, že chemikálie nachádzajúce sa v cigaretách a farbivá v alkohole napádajú povrch zubov a usadzujú sa v ich póroch. Aby ste si teda zbytočne nezafarbili zuby, vyhnite cigaretám a nadmernému príjmu alkoholu. Znížite tým množstvo chemikálií a farbív, ktoré sa môžu ukladať v póroch zubov a ovplyvňovať ich farbu.
  • Jedlá a nápoje, ktoré farbia zuby: Sú to najmä káva, čaj, colové nápoje, červené víno a iné tmavé potraviny a nápoje, ktoré môžu zafarbiť vaše zuby. Tieto potraviny a nápoje obsahujú pigmenty, ktoré sa usadzujú v póroch zubov a menia farbu zubov. Pokúste sa preto minimalizovať konzumáciu kávy, čaju a iných tmavých pokrmov a nápojov, a ak tak urobíte, vypláchnite si vždy ústa, pretože to pomáha odstrániť pigmenty, ktoré sa môžu usadzovať v pórovitosti zubov skôr, ako môžu ovplyvniť ich farbu.

K negatívnym faktorom pomerne často patria aj veci, ktoré žiaľ len tak jednoducho zo svojho života odstrániť nemôžeme. Ide o lieky, ako sú antibiotiká a chemoterapeutiká, ktoré môžu sfarbiť zubnú sklovinu, pretože obsahujú určité chemikálie. Aj s pribúdajúcim vekom sa zuby môžu prirodzene zafarbiť, pretože dentín (čo je vnútorná časť zuba) sa stáva priesvitnejším a farba zuba je ovplyvnená vrstvou skloviny.

Aby ste teda odstránili zafarbenie vašich zubov, okrem kvalitnej pasty môžete využiť aj bieliace pásiky, no mali by ste si udržiavať aj dobrú ústnu hygienu, vyhýbať sa fajčeniu a konzumácii alkoholu, potravinám a nápojom, ktoré môžu zafarbiť zuby, a pravidelne navštevovať svojho zubára. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní