Tehotenstvo po týždňoch – 5. týždeň tehotenstva

Tehotenstvo po týždňoch – 5. týždeň tehotenstva

Počas 40-tich týždňov tehotenstva sa v tele ženy udejú hotové zázraky. Veď si stačí predstaviť len to, že vďaka splynutiu iba dvoch buniek vznikne úplne nový jedinec so všetkým, čo k tomu patrí – so všetkými orgánmi, zmyslami, schopnosťou vnímať a myslieť. Samozrejme, okrem vnútromaternicového vývinu je veľmi dôležitý aj následný postnatálny vývin, aby sa z narodeného človiečika stal dospelý a samostatný jedinec.

V každom prípade je však úžasné, čo všetko sa udeje v tele ženy za 10 lunárnych mesiacov tehotenstva. Dnes sa konkrétne pozrieme na všetko, čo sa týka 5. týždňa tehotenstva ženy. Možno graviditu zistiť tehotenským testom alebo ultrazvukom? Ako sa v tomto období vyvíja zárodok? A aké príznaky môže pociťovať žena?

Odporúčame: ​Tvrdnutie brucha v tehotenstve: Kedy je už nebezpečné?

Dve čiarky na tehotenskom teste – treba navštíviť gynekológa?

Týždeň tehotenstva, ktorý označujeme ako piaty, v realite predstavuje skôr druhý týždeň tehotenstva, ak rátame od zahniezdenia vajíčka v maternici, alebo tretí týždeň tehotenstva, ak rátame od oplodnenia. Tehotenstvo ženy sa vždy počíta od poslednej menštruácie. Počas prvého týždňa tehotenstva žena menštruuje, koncom druhého u nej dochádza k ovulácii, v priebehu tretieho nastáva oplodnenie vajíčka a na prelome tretieho a štvrtého sa uhniezďuje vajíčko. Vtedy sa tehotenstvo naplno rozbieha. 

V 5. týždni tehotenstva by už žene mal vyjsť pozitívny tehotenský test. Domáce tehotenské testy fungujú prevažne na princípe zisťovania hladín tehotenského hormónu hCG (ľudský choriový gonadotropín) v moči, hoci dostupné sú už aj domáce krvné testy na odhalenie gravidity. Tento hormón sa začína výrazne uvoľňovať po tom, ako dôjde k oplodneniu vajíčka a jeho uhniezdeniu. Jeho hladiny sa zdvojnásobujú každých 48 až 72 hodín.

To, kedy si robiť tehotenský test, závisí od konkrétneho testu, preto postup skontrolujte v príbalovom letáčiku. Napríklad krvné testy odhalia aj nižšie hladiny hCG, takže tehotenstvo zachytia skôr. Avšak, v 5. týždni tehotenstva sú obvykle hladiny daného hormónu dostatočne vysoké aj v moči, takže ich zachytia aj bežné tehotenské testy. V prípade, že test ukáže druhú čiarku len slabo, vhodné je test zopakovať za pár dní, keďže množstvo hormónu nárazovito stúpa.

V prípade pozitívneho tehotenského testu je možné objednať sa na vyšetrenie u gynekológa, ktorý tehotenstvo potvrdí. Avšak, prvé ultrazvukové vyšetrenia sa obvykle robia medzi 8. až 12. týždňom tehotenstva. Ultrazvuk cez brušnú dutinu v tomto období nezachytí spravidla ešte nič, vaginálna sonda môže zachytiť plodový vak, srdcovú akciu spravidla nie. Väčší zmysel má robiť ultrazvuk až po 6. týždni tehotenstva. 

Návštevu lekára po pozitívnom teste neodkladajte, ak:

  • sa dostaví vaginálne krvácanie v podobe čerstvej jasnej krvi alebo zrazenín krvi,
  • vás začnú trápiť silné kŕče v bruchu a podbruší,
  • cítite bodavú bolesť v oblasti jedného vaječníka,
  • sa objavujú bolesti v oblasti chrbta a vystreľujú pod lopatku, ku krku alebo do ramenných kĺbov,
  • cítite tlak v oblasti konečníka,
  • vás trápi úporné vracanie, závraty a celková slabosť,
  • máte napnuté brucho, ktoré je citlivé na dotyk.

Biochemické, mimomaternicové či molárne tehotenstvo

Pozitívny tehotenský test, žiaľ, v niektorých prípadoch nemusí ešte znamenať, že sa žena bude tešiť z príchodu dieťatka. Vo vysokom percente prípadov sa oplodnenie potomka končí spontánnym potratom, a to často hlavne z dôvodu neuhniezdenia alebo zlého uhniezdenia oplodneného vajíčka.

  • Asi v 30 % prípadov sa oplodnené vajíčko neuhniezdi, ďalších 30 % začínajúcich tehotenstiev končí ako biochemická gravidita. Biochemické tehotenstvo je tehotenstvo sprevádzané potratom v ranom štádiu gravidity, a to obvykle medzi 5. až 6. týždňom.

Končí sa obvykle silnou menštruáciou. Mnoho žien o svojom spontánnom potrate ani nevie. Tehotenský test však ukazuje pozitivitu. Spontánny potrat môže nastať z rôznorodých príčin, napríklad ak má oplodnené vajíčko nejakú vážnu genetickú poruchu. Test ukáže tehotenstvo napríklad aj v prípade mimomaternicového tehotenstva, teda v prípade, ak sa oplodnené vajíčko usídli mimo maternice, najčastejšie vo vajíčkovode. Takéto tehotenstvo, ak sa neskončí spontánnym potratom, je obvykle potrebné umelo prerušiť. 

Aj pri takzvanom molárnom tehotenstve môže žene ukázať test dve čiarky. Ide o abnormálny vývoj tehotenstva sprevádzaný poruchou vo vzniku a vývoji oplodneného vajíčka. Molárne tehotenstvo vzniká napríklad vtedy, ak dôjde k oplodneniu geneticky normálneho vajíčka dvomi spermiami zároveň, ale aj v iných prípadoch. 

Vývoj zárodku v 5. týždni tehotenstva

V priebehu 5. týždňa tehotenstva má zárodok veľkosť asi 1 až 2 mm (max. 3 mm), prirovnať ho možno k sezamovému semienku či semienku z jahody. Embryo začína mať ľudské znaky – guľovitá masa sa predlžuje a možno rozpoznať hlavu a chvost. Ako prvá sa mu vytvára obehová a nervová sústava. Najviditeľnejšia je neurálna trubica, z ktorej sa formuje mozog a miecha. V strede embrya je prítomná vypuklina, z ktorej sa vyvíja primitívne srdiečko.

Tlkot srdca je obvykle možno zachytiť až od 6. týždňa tehotenstva, no i v tomto období už bije a pumpuje krv. Rýchlo sa množiace bunky sa diferencujú a tvoria základ pre vývoj jednotlivých orgánových sústav nového organizmu. V priebehu 5. týždňa sa začínajú vyvíjať obličky, tvoria sa základy tráviaceho systému, svalov, kostí či zmyslových orgánov. Na konci tohto týždňa sa na embryu môžu ukázať drobné výrastky, z ktorých neskôr vznikajú končatiny.

Zárodok je s telom matky spojený pupočnou šnúrou. Živiny zatiaľ čerpá zo žĺtkového vaku a maternicových stien. Vyvíja sa však placenta, ktorá bude plne funkčná okolo 12. týždňa tehotenstva. V žĺtkovom vaku sa produkujú prvé krvinky embrya. 

Aké príznaky tehotenstva môže žena pozorovať?

Počas piateho týždňa tehotenstva sa u mnohých žien začínajú objavovať prvé príznaky tehotenstva ešte intenzívnejšie. Ich rozvoj súvisí s prudko rastúcou hladinou tehotenského hCG hormónu a ďalších hormónov. Prvým a hlavným znakom tehotenstva, ktorý práve v tomto období spozoruje väčšina žien, je vynechanie menštruácie. Ak by nedošlo k oplodneniu a uhniezdeniu vajíčka, tak práve v tomto období by u ženy, ktorá má pravidelný menštruačný cyklus, došlo k menštruačnému krvácaniu. 

Niektoré ženy s krátkym cyklom môžu pozorovať meškanie menštruácie už koncom štvrtého týždňa, tie s dlhým cyklom až koncom 5. týždňa. U niektorých žien sa objavuje v začiatku tehotenstva drobné špinenie, ktoré môže spočiatku vyzerať, že sa začína menštruácia. Príčinou však býva zahniezďovanie vajíčka v sliznici maternice. Tá je silno prekrvená a je bežné, že vajíčko, ktoré sa do nej zabára, poruší drobné cievky.

Usadenie zárodku v maternici môže byť na prelome 4. a 5. týždňa sprevádzané aj drobnejšími kŕčmi v podbrušku. Okrem toho sa špinenie môže objavovať aj po sexe, a to z dôvodu vyššieho prekrvenia slizníc.

Okrem výpadku menštruácie môže žena pociťovať viaceré sprievodné príznaky tehotenstva:

  • zmeny nálad,

  • citlivosť, napätie alebo bolesť v prsiach,
  • stmavnutie bradaviek,
  • časté nutkanie na močenie,
  • zvýšená fyzická únava,
  • nevoľnosti,
  • zmeny chuti do jedla,
  • vracanie,
  • závraty pri zmene polohy,
  • pobolievanie v krížoch.

U rôznych žien sa môže objaviť súbor iných spomenutých príznakov. Mnohé ženy dokonca v tomto období nepociťujú žiadne tehotenské príznaky, čo nemusí signalizovať žiaden problém. Čo sa týka nárastu hmotnosti a zväčšovania sa bruška, v takto skorom štádiu tehotenstva obvykle k žiadnym zmenám ešte nedochádza. Niektoré ženy môžu mať trochu vypuklé bruško z dôvodu nafúknutia. 

Tehotenstvo po týždňoch:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní