Ako ochrániť čerpadlo a domácu vodáreň pred zamrznutím?

Ako ochrániť čerpadlo a domácu vodáreň pred zamrznutím?

Máte čerpadlo alebo domácu vodáreň na mieste, kde teplota počas chladných mesiacov klesá pod nulu? Pokiaľ áno, je najvyšší čas na ich zazimovanie pomocou odvodnenia. Ako pri procese zazimovania presne postupovať?

Ako zazimovať povrchové čerpadlo

Pri povrchových čerpadlách, ktoré najčastejšie slúžia na zavlažovanie záhrad, je postup najjednoduchší. Tieto čerpadlá majú vypúšťaciu zátku alebo iný prvok na vypustenie vody. Od prístroja teda odpojíte hadice a čerpadlo nakloníte tak, aby voda vytiekla. Čerpadlo je potom nutné prepláchnuť pitnou vodou, aby ste predišli vzniku usadenín. To je dôležité obzvlášť vtedy, keď je vami využívaná voda príliš tvrdá, obsahuje vysoké množstvo železa alebo minerálov. Následne čerpadlo uskladnite v suchej miestnosti. U liatinových čerpadiel sa odporúča po prepláchnutí nasadiť opäť zátku, čerpadlo naplniť pitnou vodou a takto ho uskladniť v suchej miestnosti, kde nemrzne.

Odporúčame: Ako vybrať vírivku a čo pred jej kúpou treba zvážiť?

Domáce vodárne

Zdroj: Pumpa

Ako zazimovať domácu vodáreň

Domáce vodárne sú obvykle v prevádzke celoročne, takže pri inštalácii bývajú pripravené aj na zimnú prevádzku. Výnimkou sú tie v rekreačných objektoch, ako sú chaty a chalupy, kde sú používané primárne v lete. V prípade, že by miestnosť s vodárňou mohla premŕzať, musíte vodu z celého zariadenia vypustiť.

„Vodáreň vypnite vytiahnutím zo zásuvky a odvodnite ju tak, že najskôr otvoríte odvodňovacie ventily na uzatváracom ventile za vodárňou. Potom vypustíte vodu z výtlačného potrubia aj tlakovej nádoby a následne vyskrutkujete odvodňovacie zátky telesa a čerpadlo odvodníte,“ vysvetľuje Milan Weiss, technický poradca spoločnosti Pumpa, ktorá sa predajom, servisom a montážou vodných čerpadiel a nádrží zaoberá viac ako 30 rokov. Odvodňovaciu zátku zaskrutkujte tesne pred ďalším spustením. Odporúča sa zátky namazať lojom, potravinárskym tukom alebo vazelínou.

Poraďte sa s odborníkom

Aj keď zazimovanie môžete zvládnuť sami, nezabúdajte, že pozornosť treba venovať aj ďalším prvkom systému, ktoré nie sú uložené v nezámrznej hĺbke alebo inak chránené proti mrazu. Či už sa jedná o závlahový systém, sacie potrubie alebo riadiace systémy ako sú tlaková jednotka či frekvenčný menič. Nebojte sa preto poradiť s odborníkom a ušetrite si zbytočné komplikácie, ktoré vás môžu vďaka nesprávnemu zazimovaniu čerpadla alebo vodárne na jar nepríjemne prekvapiť.

Zaujme ťa aj: 3 výhody a nevýhody murovaného domu: Toto pred kúpou i stavaním zvážte!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní