Prijali ste deti a ženy z Ukrajiny? Toto sú rady, ako situáciu zvládnuť

Prijali ste deti a ženy z Ukrajiny? Toto sú rady, ako situáciu zvládnuť
  • 24.03.2022
  • Lenka Biba Slovak

Udalosti posledných dní nám všetkým ukázali, čo je v živote naozaj dôležité. Zároveň môžeme pozorovať nekonečnú vlnu pomoci a solidarity zo strany nás, susedov Ukrajiny, ktorí sme sa rozhodli pomôcť finančne, materiálne, osobnou asistenciou alebo priamo poskytnutím ubytovania pre deti a ich rodiny. Týmto krokom ste sa podujali na neľahkú úlohu a nepochybne si zaslúžite náš obdiv. Je to zmena nielen pre ľudí, ktorí sa rozhodli odísť zo svojich domovov, ale aj pre vás a vašich najbližších. Ak ste prijali medzi seba vojnových utečencov – deti, ich matky, starých rodičov, prinášame vám niekoľko rád a tipov, ako túto novú situáciu zvládnuť.

Ak ste prijali dieťa z Ukrajiny bez jeho rodiny a rodičov, v prvých dňoch vám môže pomôcť:

Dôležitá je pokojná a citlivá komunikácia

Predovšetkým pre deti je táto situácia stresujúca, preto sa snažte byť empatickí a dovoľte im vyjadriť svoje pocity. Príliš sa nepýtajte a radšej počkajte, aby dieťa o svojich pocitoch začalo rozprávať samo. Nepreháňajte to s dotykmi, v tejto situácii ste predsa len cudzí ľudia, namiesto toho im poskytnite pocit istoty a bezpečia.

Napĺňanie základných potrieb

Toto bude v prvých dňoch vášho spolunažívania kľúčové. Jedlo, pitie, spánok, hygiena, ticho a pokoj, to všetko prispeje k tomu, aby sa dieťa rýchlejšie adaptovalo na nové prostredie a získalo pocit, že je u vás vítané a má svoj vlastný priestor.

Pozri aj:  #KtoPomozeUkrajine: Ľudia na úteku v novej brožúre nájdu všetky kľúčové informácie

pomoc ukrajine

Zdroj: Shutterstock®

Zaujímajte sa

Predovšetkým pre deti je veľmi dôležité, aby boli pocity istoty sprevádzané istou formou zaužívaných činností každodenného života. Spýtajte sa, ako ich máte oslovovať, zistite, čo majú radšej – či mliečko alebo čaj, aké je ich obľúbené jedlo, ako radi zaspávajú a podobne.

Ukážte mu jeho nový priestor

Pokojne dieťaťu vysvetlite a ukážte, čo kde nájde, kde bude spinkať a doprajte mu vlastný priestor. Myslite na to, že príliš veľa informácii naraz škodí, preto ich dávkujte postupne a s ohľadom na pocity dieťaťa. Nezahlcujte ho hračkami a neprejavujte mu ľútosť v podobe vášho plaču.

Pripravte sa na jazykovú bariéru

Ak je to možné, zabezpečte dieťaťu komunikáciu v jeho rodnom jazyku, a to s iným dieťaťom alebo členom rodiny. Vy môžete skúsiť komunikáciu cez hlasový prekladač. Vieme, že jazyková bariéra nie je príjemná ani pre jednu zo strán, preto buďte trpezliví a ohľaduplní.

Odporúčame: Horúčka u detí a zvýšená teplota: Kedy radšej spozornieť?

deti z ukrajiny

Zdroj: Shutterstock®

Rešpektujte nového člena vašej domácnosti

Ak si dieťa so sebou prinesie svoje hračky a oblečenie, nesnažte sa mu ich nahradiť. Rešpektujte ich ako jeho súčasť. Postupom času a dní sa pokúste vytvoriť dieťaťu „nový režim“, ktorý ho zamestná, a nezabudnite na pohyb, hry a aktivity na čerstvom vzduchu.

Rozprávajte sa s deťmi

Je veľmi dôležité si uvedomiť, že dieťa potrebuje porozumieť tomu, čo sa stalo. Pokúste sa nájsť si spôsob, ako sa spoločne rozprávať a vzájomne sa zoznamovať.

Pozri aj: Harmančekový olejček – liečivý modrý olej s azulénom

stop vojne na ukrajine

Zdroj: Shutterstock®

Ak ste prijali rodinu s deťmi z Ukrajiny, myslite na:

1. Oni sú rodina, rešpektujte ich súkromie

Nezabúdajte na to, že túto situáciu si nikto z nich nevybral dobrovoľne. Doprajte im dostatok času, aby túto situáciu mohli prijať a v rámci možností sa adaptovať na nové prostredie.

2. Vzájomné podmienky a pravidlá

Aj napriek novej situácii vo vašich životoch je dôležité, aby ste si na začiatku navzájom povedali, aké sú pravidlá vašich rodín, zaužívané zvyky a činnosti.

3. Doprajte im priestor

A postupne ich zapojte do bežných činností vašej domácnosti. Dovoľte im napríklad navariť ich obľúbené alebo tradičné jedlá. Je veľmi pravdepodobné, že takýmito krokmi znížite ich pocit závislosti, ktorý môže byť veľmi frustrujúci.

4. Počúvajte ich

Netlačte, aby hovorili o zmenách vo svojich životoch, pokiaľ oni sami nechcú. Buďte trpezliví a pripravení si ich vypočuť, keď sa budú chcieť zdôveriť.

5. Odborná pomoc

Ak si myslíte, že dospelí v dôsledku ich novej životnej situácie potrebujú odbornú (predovšetkým) psychologickú pomoc, pomôžte im ju vyhľadať. Ponúknite sa, že im zatiaľ postrážite deti. V každom momente sa ale snažte myslieť na to, že oni sú rodina a rešpektujte ich vzťahy.

Ak sa vy sami v dôsledku tejto novej životnej situácie ocitnete v „úzkych“, kontaktujte centrá, ktoré sa venujú odbornej pomoci v dôsledku udalostí, ktoré sa ešte stále odohrávajú u našich východných susedov. Požiadať o pomoc nie je hanba.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní